Der er mere end en milliard overvægtige mennesker i verden

En større international undersøgelse har fundet ud af, at den globale fedmerate er mere end fordoblet blandt voksne i løbet af de seneste 32 år og firedoblet blandt børn. Mange lande har en højere forekomst af fedme end de lande, hvor de anses for at være undervægtige. For at sige det enkelt, fortsætter den globale fedmeepidemi sin svimlende vækst; i dag er hver ottende mennesker på planeten overvægtig, hvilket er mere end en milliard mennesker. Francesco Branca, direktør for ernæring for sundhed i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), sagde, at antallet af mennesker, der oversteg en milliard, var steget “meget hurtigere, end vi havde forventet.” Selvom lægerne vidste, at fedme-raterne steg hurtigt, var dette symbolske tal tidligere forventet at blive annonceret tidligst i 2030.

Der er mere end en milliard overvægtige mennesker i verden. Mere end en milliard mennesker rundt om i verden er overvægtige. Foto.

Mere end en milliard mennesker verden over er overvægtige

Fedme er et alvorligt problem

Fedme medfører en række alvorlige helbredsproblemer, ikke kun fysiske, men også psykiske. Lad os se på, hvorfor det anses for at være så skadeligt.

  • Øget risiko for at udvikle kroniske sygdomme. Overvægtige mennesker er mere tilbøjelige til at lide af type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, hypertension og nogle typer kræft. Overskydende fedt bidrager til inflammatoriske processer i kroppen, som er en af ​​årsagerne til disse sygdomme.
  • Belastning af bevægeapparatet. Fedme lægger yderligere stress på led og knogler, især knæ og hofter. Dette øger risikoen for at udvikle slidgigt, en sygdom karakteriseret ved slitage af ledbrusk.
  • Fedme er et alvorligt problem. Fedme er en af ​​årsagerne til overdødelighed i verden. Foto.

    Fedme er en af ​​årsagerne til overdødelighed i verden

  • Problemer med åndedrætssystemet. Overvægt kan forårsage eller forværre problemer såsom søvnapnø, en tilstand, hvor vejrtrækningen bliver forstyrret eller stopper, mens du sover. Dette kan føre til kronisk træthed, forhøjet blodtryk og andre hjerteproblemer.
  • Mere om emnet: Kan fedme helbredes med fækal mikrobiotatransplantation?

  • Psykiske problemer. Fedme er ofte ledsaget af psykiske problemer som depression, lavt selvværd og social isolation. Udsættelse for skævhed og stigmatisering kan forværre disse problemer.
  • Risiko for at udvikle metabolisk syndrom. Det er et kompleks af tilstande, herunder højt blodtryk, højt blodsukker, overskydende mavefedt og en unormal kolesterolprofil. Metabolisk syndrom øger risikoen for hjertesygdomme markant.

Fedme er et alvorligt problem. Overskydende kropsvægt er årsagen til en række sygdomme. Foto.

Overskydende kropsvægt er årsagen til en række sygdomme

< p>For at reducere sundhedsrisici forbundet med fedme er det vigtigt at stræbe efter en sund vægt gennem en afbalanceret kost og regelmæssig motion. Nøgleaspektet er gradvist vægttab og opretholdelse af en sund livsstil gennem hele livet, snarere end hurtige, men permanente ændringer.

Læs endnu flere interessante artikler på vores Yandex.Zen-kanal – artikler udgives regelmæssigt der, ikke på webstedet. !

Hvorfor er der så mange overvægtige mennesker i verden?

Hovedkonklusionen på den omfattende undersøgelse, offentliggjort i The Lancet tre dage før World Obesity Day den 4. marts, er, at mere end en milliard mennesker verden over er overvægtige. Det er en tilstand forbundet med adskillige komplikationer (herunder type 2-diabetes, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og kræft) og er sammen med overvægtden femte hyppigste dødsårsag på verdensplan.

I 2022 var 879 millioner voksne og 159 millioner børn og unge overvægtige, op fra henholdsvis 195 millioner og 31 millioner i 1990, ifølge en britisk videnskabelig publikation. I den nye undersøgelse analyserede forskere vægten og højden af ​​mere end 220 millioner mennesker i mere end 190 lande for at nå frem til disse skøn.

Hvorfor er der så mange overvægtige mennesker i verden? I alt 880 millioner voksne og 159 millioner børn var overvægtige i 2022. Foto.

I alt 880 millioner voksne og 159 millioner børn var overvægtige i 2022.

Relateret: Behandler elektrisk vagusnervestimulering depression og fedme?

Størstedelen af ​​berørte voksne er kvinder (504 millioner eller 57 %), men det er blandt mænd, at tendensen er vokset hurtigst i de sidste 30 år, hvor prævalensen er næsten tredoblet blandt dem, mens den er fordoblet blandt kvinder. Blandt børn rammer fedme uforholdsmæssigt drenge (94 millioner eller 59 %), og stigningen i prævalensen er sammenlignelig mellem kønnene – fire gange for piger og 4,4 gange for drenge.

Forfattere fra NCD Risk Factors Collaboration – et internationalt netværk for forskning i ikke-smitsomme sygdomme – vurderede tendenser inden for fedme og undervægt baseret på mere end 3.600 undersøgelser, der dækker 197 lande. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er fedme hos voksne defineret som et kropsmasseindeks (BMI, vægt divideret med højden i anden kvadrat) større end 30.

Hvorfor er der så mange overvægtige mennesker i verden? Fedme er et langsigtet problem. Foto.

Fedme — dette er et langsigtet problem

Eksperter anerkender, at BMI ikke er en perfekt indikator, fordi det ikke tager højde for andelen af ​​fedt og dets fordeling i kroppen, men bemærk at det er meget udbredt, hvilket giver mulighed for sammenligninger mellem lande.

Hvad angår undervægt, er den karakteriseret ved et BMI under 18,5. Selvom undervægt er en manifestation af underernæring, er det ikke den mest almindeligt anvendte indikator til at vurdere fødevareusikkerhed. Det giver dig dog mulighed for at illustrere den dobbelte byrde af underernæring ved hjælp af de samme databaser.

Gå ikke glip af: Hvilken øl ødelægger kroppen og forårsager fedme, og hvilken er den mest harmløse?

< h2> Verdensproblem

“Vi forventede at nå en milliard (af fede mennesker) i 2030, men det skete meget tidligere, end vi havde forventet,” sagde Francesco Branca, direktør for WHO's afdeling for ernæring og fødevaresikkerhed, torsdag den 29. februar under en pressekonference.< /p>

Branca forklarede, at forskellige former for underernæring eksisterer side om side i lande, samfund eller familier, og et barn, der i starten er undervægtigt, kan senere blive overvægtigt, hvilket typisk understreger «manglende adgang til sund mad».< /p>Verdensomspændende problem. Dårlig ernæring bidrager til fedme. Foto.

Dårlig kost bidrager til fedme

Ny forskning fremhæver vigtigheden af ​​at forebygge og håndtere fedme fra tidlig barndom til voksenliv gennem kost, fysisk aktivitet og ordentlig pleje efter behov, sagde WHO Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han tilføjede, at «at komme tilbage på sporet» At nå globale mål for at reducere fedme «kræver samarbejde fra den private sektor, som skal holdes ansvarlig for sundhedsvirkningerne af sine produkter».

Læs også: Soleksponering forårsager fedme hos mænd

Læs også: Soleksponering forårsager fedme hos mænd

Læs også: Soleksponering forårsager fedme hos mænd

p>Verdensomspændende problem. Visceralt fedt er sundhedsfarligt. Foto.

Visceralt fedt er farligt for helbredet

Husk, at WHO tidligere støttet indførelse af afgifter på sukkerholdige drikkevarer, begrænsning af salg af usunde fødevarer til børn og øget tilskud til sunde fødevarer. Eksperter siger, at nye diabetesbehandlinger også kan hjælpe med at bekæmpe fedme.


Date:

by