I framtiden kommer människor att kunna fortplanta sig utan sex

Genom hela mänsklighetens historia har människor haft sex för fortplantning och för nöjes skull. Men under 2000-talet har sex för befruktningens skull hamnat i bakgrunden, eftersom många människor har börjat behandla det med mer försiktighet, och stora familjer är sällsynta idag. Dessutom tar vissa par tillkonstgjord insemination—spermier och ägg kombineras utanför människokroppen och placeras sedan i kvinnans kropp. I vissa fall tas det befruktade ägget emot av en helt annan kvinna som går med på att bära barnet åt andra, detta kallassurrogatmödraskapEnligt vissa forskare kommer spermier och ägg i framtiden inte att behövas alls för att bli gravida. Och att bära en bebis blir också kvar. Hur kommer detta att vara möjligt?

I framtiden kommer människor att kunna fortplanta sig utan sex. En genetikprofessor sa att människor i framtiden kommer att fortplanta sig med hjälp av fantastiska teknologier. Foto.

En genetikprofessor sa att människor i framtiden kommer att fortplanta sig med hjälp av fantastisk teknik< /p>< p>Henry Greeley, professor i genetik vid Stanford Medical School, delade nyligen med sina förutsägelser om hur sex och fortplantning kommer att förändras i framtiden. Hans förutsägelser verkar till en början orealistiska, men sedan visar det sig att detta är långt ifrån fantasi.

Innehåll

  • 1 Hur man gör bli gravid med barn med infertilitet
  • 2 Konstgjord insemination utan spermier
  • 3 Redigera barnets gener
  • 4 Att bära ett barn utan en mamma

Hur man blir gravid med ett barn med infertilitet

Konstgjord insemination är en mycket viktig uppfinning som har hjälpt miljontals familjer runt om i världen att skaffa barn. Denna teknik tillämpades först framgångsrikt 1977 i Storbritannien. Som ett resultat föddes Louise Brown, världens första “provrörs”-människa.

Hur man blir gravid med ett barn under infertilitet. Louise Brown. Foto.

Louise Brown

Vid konstgjord insemination krävs spermier och ägg från en man och en kvinna. Enligt Henry Greeley kommer de inte att behövas i framtiden, eftersom det för att få ett barn kommer att vara möjligt att användavilket material som helst från människokroppen.Även partiklar av huden kan vara lämpliga som prov. Huvudsaken är att materialet innehåller genetiska data.

Läs också:Stämmer det att barn som föds till följd av IVF har en ökad risk att dö?

Konstgjord befruktning utan spermier

Tekniken att bli gravid med hjälp av vanliga celler kallas in vitro gametogenes, och i främmande källor kallas den förIVGDet finns inte ännu, men forskare arbetar i denna riktning, och det råder ingen speciell tvekan om effektiviteten av denna teknik. För att uttrycka det enkelt, för att bli gravid kommer det att vara möjligt att ta prover av huden på fadern och modern, förvandla dem till spermier och ägg och sedan placera dem inuti kvinnan för graviditet.

År 2022 kunde forskare förvandla stamceller till spermier i ett experiment med laboratorieråttor. Stamceller kommer från en mängd olika källor – till exempel hos vuxna kan de extraheras från benmärgen. Erfarenheten har visat att friska avkommor föds från spermier som erhållits på detta sätt. Men experimentet utfördes på djur, ingen har någonsin gjort så allvarliga experiment på människor.

Konstgjord insemination utan spermier. Experimentell teknik gjorde det möjligt att föda friska avkommor. Foto.

Experimentell teknik har gjort det möjligt att föda friska avkommor

Tack vare denna teknik kommer inte bara infertila par i framtiden att kunna föda ett barn. 90-åriga människor, och även sedan länge döda män och kvinnor, kommer att kunna fortplanta sig utan problem – huvudsaken är att deras celler är frusna.

Men den här tekniken har också ennegativ sida.Kanske kommer många offentliga skandaler att uppstå med hennes utseende. Till exempel kan någon stjäla en näsduk från en kändis och, baserat på genetiska data, skapa könsceller för att få ett barn. I det här fallet kan kändisen betraktas som far till den här bebisen.

En annan intressant prestation:Möss födda från två fäder visade sig vara absolut friska

Genredigering baby

Folk kommer att kunna bli gravida även utan sex, och det här låter som något fantastiskt. Men det är inte allt – en framtida familjemedlem kan “redigeras” så att han inte har sjukdomar och andra problem.

2018 meddelade den kinesiske forskaren He Jiankui att han kunde redigera gener i embryon från två flickor. Denna nyhet orsakade en stor skandal eftersom han utförde denna manipulation utan något tillstånd – han skickades till fängelse i tre år.

Redigera ett barns gener. Kinesisk biolog He Jian Kui. Foto.

den kinesiske biologen He Jian kui

Human genredigeringsteknik är förbjuden eftersom ingen kan vara helt säker på att den inte skadar människor. Men om det är tillåtet är det mycket möjligt att föräldrar på så sätt kan skydda sina barn från sjukdomar som går i arv. Kanske med hjälp av detdet kommer att vara möjligt att skapa “supermänniskor”som inte har några brister. Detta kan också orsaka skandaler.

Artikel om ämnet:Hur kan föräldrar välja kön på barnet i förväg och varför är det dåligt?

Bärande ett barn utan mamma h2>

Barn kan bli gravida utan sex, och sedan ändras i “redigeraren” som i något slags datorspel. Vad mer kan vetenskapen överraska?

Enligt Henry Greeley kommer kvinnor i framtiden att kunna undvika att bära ett barn – speciella apparater kommer att göra det istället. Med hjälp av stamceller kan forskare odla nästan alla organ i människokroppen, inklusive livmodern. Och i teorin, baserat på konstgjorda livmoder, kommer de att kunna skapa “kuvöser” för att föda barn. I flera månader kommer mammor fortfarande att behöva gå med barnet i magen, men sedan kommer utvecklingen att ske inuti en speciell kapsel.

Bära ett barn utan mamma. I framtiden kommer mammor inte behöva bära barn på 9 månader. Foto.

I framtiden kommer mammor inte behöva bära barn på 9 månader< /p>

Och du prenumererar redan på våra Zen- och Telegram-kanaler? Där hittar du mycket intressant!

Allt som skrivits ovan låter idag som science fiction, men det går inte att utesluta att allt detta en dag kommer att bli verklighet. När allt kommer omkring har steg i denna riktning redan tagits, och mycket framgångsrika sådana. Vad tycker du om allt detta? Du kan dela din åsikt i vår Telegram-chatt.


Date:

by