Det finns mer än en miljard överviktiga människor i världen

En stor internationell studie har funnit att den globala fetmafrekvensen har mer än fördubblats bland vuxna under de senaste 32 åren och fyrdubblats bland barn. Många länder har en högre förekomst av fetma än de där de anses vara underviktiga. Enkelt uttryckt fortsätter den globala fetmaepidemin sin häpnadsväckande tillväxt; idag är en av åtta människor på jorden överviktig, vilket är mer än en miljard människor. Francesco Branca, chef för nutrition för hälsa vid Världshälsoorganisationen (WHO), sa att antalet människor som översteg en miljard hade ökat “mycket tidigare än vi förväntat oss.” Även om läkarna visste att fetma steg snabbt, förväntades denna symboliska siffra tidigare meddelas tidigast 2030.

Det finns mer än en miljard överviktiga människor i världen. Mer än en miljard människor runt om i världen är överviktiga. Foto.

Mer än en miljard människor världen över är överviktiga

Fetma är ett allvarligt problem

Fetma medför ett antal allvarliga hälsoproblem, inte bara fysiska utan också psykiska. Låt oss titta på varför det anses vara så skadligt.

  • Ökad risk att utveckla kroniska sjukdomar. Överviktiga personer är mer benägna att drabbas av typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och vissa typer av cancer. Överskott av fett bidrar till inflammatoriska processer i kroppen, vilket är en av orsakerna till dessa sjukdomar.
  • Belastning av muskuloskeletala systemet. Fetma lägger ytterligare stress på leder och skelett, särskilt knän och höfter. Detta ökar risken för att utveckla artros, en sjukdom som kännetecknas av slitage av ledbrosk.
  • Fetma är ett allvarligt problem. Fetma är en av orsakerna till överdödlighet i världen. Foto.

    Fetma är en av orsakerna till överdödlighet i världen

  • Problem med andningsorganen. Övervikt kan orsaka eller förvärra problem som sömnapné, ett tillstånd där andningen störs eller stannar medan du sover. Detta kan leda till kronisk trötthet, högt blodtryck och andra hjärtproblem.
  • Mer om ämnet: Kan fetma botas med fekal mikrobiotatransplantation?

  • Psykologiska problem. Fetma åtföljs ofta av psykiska problem som depression, låg självkänsla och social isolering. Exponering för partiskhet och stigma kan förvärra dessa problem.
  • Risk för att utveckla metabolt syndrom. Det är ett komplex av tillstånd inklusive högt blodtryck, högt blodsocker, överskott av magfett och en onormal kolesterolprofil. Metaboliskt syndrom ökar markant risken för hjärtsjukdomar.

Fetma är ett allvarligt problem. Överdriven kroppsvikt är orsaken till ett antal sjukdomar. Foto.

Över kroppsvikt är orsaken till ett antal sjukdomar

< p>För att minska hälsoriskerna med fetma är det viktigt att sträva efter en hälsosam vikt genom en balanserad kost och regelbunden motion. Nyckelaspekten är gradvis viktminskning och att upprätthålla en hälsosam livsstil genom hela livet, snarare än snabba men permanenta förändringar.

Läs ännu fler intressanta artiklar på vår Yandex.Zen-kanal – artiklar publiceras regelbundet där inte på webbplatsen !

Varför finns det så många överviktiga människor i världen?

Huvudslutsatsen av den omfattande studien, som publicerades i The Lancet tre dagar före World Obesity Day den 4 mars, är att mer än en miljard människor världen över är överviktiga. Det är ett tillstånd förknippat med många komplikationer (inklusive typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck och cancer) och är tillsammans med överviktden femte vanligaste dödsorsaken i världen.

År 2022 var 879 miljoner vuxna och 159 miljoner barn och ungdomar överviktiga, upp från 195 miljoner respektive 31 miljoner 1990, enligt en brittisk vetenskaplig publikation. I den nya studien analyserade forskare vikten och längden på mer än 220 miljoner människor i mer än 190 länder för att komma fram till dessa uppskattningar.

Varför finns det så många överviktiga människor i världen? Totalt var 880 miljoner vuxna och 159 miljoner barn överviktiga år 2022. Foto.

Totalt 880 miljoner vuxna och 159 miljoner barn var överviktiga 2022.

Relaterat: Behandlar elektrisk vagusnervstimulering depression och fetma?

Majoriteten av drabbade vuxna är kvinnor (504 miljoner, eller 57 %), men det är bland män som trenden har vuxit snabbast under de senaste 30 åren, med prevalensen nästan tredubblats bland dem, medan den har fördubblats bland kvinnor. Bland barn drabbar fetma pojkar oproportionerligt (94 miljoner, eller 59 %), och ökningen av prevalensen är jämförbar mellan könen – fyra gånger för flickor och 4,4 gånger för pojkar.

Författare från NCD Risk Factors Collaboration – ett internationellt nätverk för forskning om icke-smittsamma sjukdomar – bedömde trender inom fetma och undervikt baserat på mer än 3 600 studier som täckte 197 länder. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) definieras fetma hos vuxna som ett kroppsmassaindex (BMI, vikt dividerat med höjd i kvadrat) större än 30.

Varför finns det så många överviktiga människor i världen? Fetma är ett långsiktigt problem. Foto.

Fetma — detta är ett långsiktigt problem

Experter erkänner att BMI inte är en perfekt indikator eftersom det inte tar hänsyn till andelen fett och dess fördelning i kroppen, men notera att det används flitigt, vilket möjliggör jämförelser mellan länder.

När det gäller undervikt kännetecknas den av ett BMI under 18,5. Även om undervikt är en manifestation av undernäring, är det inte den mest använda indikatorn för att bedöma matosäker. Det låter dig dock illustrera den dubbla bördan av undernäring med hjälp av samma databaser.

Missa inte: Vilket öl förstör kroppen och orsakar fetma, och vilket är mest ofarligt?

< h2> Världsproblem

“Vi förväntade oss att nå en miljard (av fetma) år 2030, men det hände mycket tidigare än vi förväntade oss”, sa Francesco Branca, chef för WHO:s avdelning för nutrition och livsmedelssäkerhet, torsdagen den 29 februari under en presskonferens.< /p>

Branca förklarade att olika former av undernäring samexisterar inom länder, samhällen eller familjer, och ett barn som initialt är underviktigt kan senare bli överviktiga, vilket vanligtvis betonar «brist på tillgång till hälsosam mat».< /p>Världsomspännande problem. Dålig kost bidrar till fetma. Foto.

Dålig kost bidrar till fetma

Ny forskning belyser vikten av att förebygga och hantera fetma från tidig barndom till vuxen ålder genom kost, fysisk aktivitet och lämplig vård vid behov, sade WHO Generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han tillade att «att komma tillbaka på rätt spår» Att uppnå globala mål för att minska fetma «kräver samarbete från den privata sektorn, som måste hållas ansvarig för hälsoeffekterna av sina produkter».

Läs också: Solexponering orsakar fetma hos män

Läs också: Solexponering orsakar fetma hos män

Läs också: Solexponering orsakar fetma hos män

p>Världsomspännande problem. Visceralt fett är farligt för hälsan. Foto.

Visceralt fett är farligt för hälsan

Kom ihåg att WHO tidigare stött införandet av skatter på sockerhaltiga drycker, begränsning av försäljningen av ohälsosamma livsmedel till barn och ökade subventioner för hälsosam mat. Experter säger att nya diabetesbehandlingar också kan hjälpa till att bekämpa fetma.


Date:

by