Skonæb: en fugl på størrelse med mennesker, der lever af babykrokodiller

Der er omkring 10 tusinde fugle i verden, hvoraf de flestes udseende svarer til vores ideer om fugle. Men blandt dem er der dem, der minder mere om en slags eventyr eller forhistoriske skabninger, der levede på vores planet for millioner af år siden. Det mest slående eksempel er skonæb — en halvanden meter fugl med et truende udseende og et skræmmende kraftigt næb, anerkendt som den tredjestørste i verden. Udseendet af denne fugl er helt i overensstemmelse med dens livsstil — hun er et rovdyr, der overfalder hendes ofre. Selv små krokodiller bliver dens bytte.

Skonæsen: en fugl på størrelse med mennesker, der lever af babykrokodiller. Skonæben ligner med sit truende udseende et forhistorisk væsen. Foto.

Skonæb (Balaeniceps rex) har flere andre navne & # 8212; den er kendt som den kongelige hejre og skonæb. Fuglen fik dette navn på grund af dens specielle form, der ligner en sko. Den er meget kraftig og ude af proportion med hovedets størrelse – dens længde når op på 30 centimeter.

Den generelle kropsform af skonæbbet ligner en storks, men dens genetiske data ligner mere pelikaner, som er dens nærmeste slægtning. Hvalnæsen er den eneste repræsentant for slægten Balaeniceps. Dens forfædre fra ordenen Pelecaniformes dukkede op i slutningen af ​​kridtperioden (145-66 millioner år siden).

Skonæsen er den mest usædvanlige fugl. Formen på skonæbens hoved ligner en pterosaur. Foto.

Skonæstens hovedform ligner en pterosaur

Fuglen har en grå ryg, en hvid mave og en lille fjerkammen på baghovedet, hvilket gør den vagt lig en pterosaur. Lad os i øvrigt huske på, at ifølge de seneste data skete udviklingen af ​​fugle meget tidligere, end forskerne havde forventet.

Hvor og hvordan lever skonæbbet

Skonæb kan kun findes på det afrikanske kontinent. Disse fugle lever i hele det øvre Nilbassin, såvel som langs dets bifloder og i reservoirerne i Riftdalen. Det vil sige, at habitatområdet er ret omfattende, og området falder sammen med området med papyruskrat og lungefisk. De mest talrige befolkninger bor i Sydsudan.

Hvor og hvordan lever skonæben? Skonæben lever kun i Afrika. Foto.

Skomæb lever kun i Afrika

Fuglen er stillesiddende, så oftest lever den hele sit liv i det område, hvor den er født. For livet udvælger hun svært tilgængelige, ufremkommelige og utilgængelige områder. Men nogle gange laver skonæbbet sæsonbestemte flyvninger mellem rede- og fødeområder. Det skal bemærkes, at de er gode flyvere og ofte kan ses svæve over deres territorium.

Skonæse er generelt solitære, men yngler parvis og lægger op til tre æg i en kobling. Sandt nok, på grund af konkurrence mellem ungerne, overlever kun én person til voksenalderen – den førstefødte, som er større. Enten skubber han de resterende søskende ud eller slår dem ihjel.

Hvor og hvordan bor skonæben. Skonæben flyver godt. Foto.

Skomæb flyver godt

Grundlæggende er den anden og tredje kylling til overs, hvis der skulle ske noget med den førstefødte. Derfor er moderen ligeglad med de mindre unger, og er kun opmærksom på den førstefødte.

Hvad spiser skonæbben?

En undersøgelse foretaget i 2015 viste, at grundlaget af skonæbens kost er havkat. Det tegner sig for 71% af den mad, som fugle spiser. Det er dog også kendt for at jage ål, slanger og endda krokodiller.

Fuglen bruger det meste af sin tid på at søge efter bytte. Som nævnt ovenfor stiller skonæbben baghold – den fryser og står længe med hovedet bøjet i sivkrattene. Men når byttet dukker op i nærheden, gør det et skarpt ryk, strækker halsen og hovedet og falder så ned og bedøver byttet. Alt dette sker så behændigt, at skonæben kan kaldes en af ​​de dygtigste fiskere blandt fugle.

Hvad spiser skonæbbet? Skonæben lever oftest af fisk. Foto.

Som jagtsted vælger skonæben lavt vand med høj vegetation, hvilket gør fuglen svær at lægge mærke til. Nogle gange, hvis der ikke er noget bytte, kan skonebben vandre langsomt. Når byttet er i næbbet, ryster skonæbbet først på hovedet for at rense det for vegetation og sluger det derefter helt. Nogle gange, før den sluger sit bytte, river skonæbben hovedet af det.

Skonæb: en fugl på størrelse med mennesker, der lever af babykrokodiller. Hvad spiser skonæb. Foto.

Fuglen er opført som sårbar i den røde bog. Der er kun 5.000 til 8.000 individer tilbage i verden. Desuden falder bestanden hele tiden, hvilket er forbundet med jagt, skovbrande, dræning af sumpe, miljøforurening og mange andre faktorer.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Til sidst foreslår vi, at du gør dig bekendt med andre usædvanlige fugle. Sandt nok, udadtil, i modsætning til skonæb, er de umærkelige, men de har en af ​​de mest potente giftstoffer i dyreverdenen. Heldigvis lever de kun i New Guineas jungle.


Date:

by