Kæmpe dinosaurer dukkede op på Jorden, efter at det ikke holdt op med at regne i 2 millioner år

I 1970'erne fandt geologer mærkelige lag i klipper, der var cirka 232 millioner år gamle. De blev opdaget i Alperne såvel som i Storbritannien. På det tidspunkt, hvor disse lag var på overfladen, var Jorden meget tør, og så begyndte pludselig kraftige regnskyl – dette blev tydeligt antydet af sammensætningen af ​​de gamle klipper. Lange perioder med regn er almindelige i nogle dele af verden selv i dag. For eksempel regner det i den indiske landsby Mawsynram det meste af året. Der var dog et tidspunkt i vores planets historie, hvor regnen ikke stoppede i 1-2 millioner år. Forskere mener, at det var i denne periode, at dinosaurer blev til enorme monstre, der truede alle levende ting på deres vej. Forskere har allerede fundet ud af, hvorfor det regnede så længe.

Kæmpe dinosaurer dukkede op på Jorden, efter at regnen ikke stoppede i 2 millioner år. Regn i 2 millioner år hjalp dinosaurer til at blive de mest formidable dyr i Jordens historie. Foto.

Regn i 2 millioner år hjalp dinosaurer til at blive de mest formidable dyr i Jordens historie

Hvordan var Jorden under dinosaurernes tid

De tider, hvor kraftig regn ikke stoppede på Jorden kaldesCarnian pluvial begivenhedAt dømme efter alderen på klipperne, der blev dannet under påvirkning af høj luftfugtighed, ramte nedbør vores planet for cirka 232 millioner år siden.

Hvordan var Jorden under dinosaurernes tid? Tiden, hvor Jorden havde lang regn, er også kendt som den karniske pluviale episode. Foto.

Tidspunktet, hvor lang regn faldt på Jorden, er også kendt som en karnisk pluvial episode

For millioner af år siden så planeten Jorden helt anderledes ud, end den gør i dag. I tiden med uendelig regn bestod verden af ​​ét kontinent – Pangea. Det bestod af de forenede kontinenter Gondwana, Laurussia og Sibirien. Hvis du vil se på et interaktivt kort over datidens verden, så læs vores materiale “Hvor var dit hjem i dinosaurernes tid?”

Konsekvenserne af vulkanudbrud i oldtiden

Forskere mener, at kraftige regnskyl for millioner af år siden begyndte efter kraftige vulkanudbrud, som der var særligt mange af på Jorden på det tidspunkt. Under deres aktivitet blev enorme mængder af drivhusforurenende stoffer, såsom kuldioxid, frigivet til luften. Som et resultat af drivhuseffekten og opvarmningen af ​​vand til “varm suppetemperatur” fordampede væske fra havet omkring Pangea, blev til skyer og spildte ud på land.

Konsekvenserne af vulkanudbrud i oldtiden. For millioner af år siden så Jorden ud som helvede. Foto.

For millioner af år siden var Jorden som helvede

Tiderne for Carnian Pluvial Event var meget barske. Forskere mener, at vulkanudbrud let genererede sur regn og andre ødelæggende naturfænomener. Under sådanne forhold blev mange dyr og planter, der eksisterede på det tidspunkt, for evigt udslettet fra jordens overflade. Dette gælder især for akvatiske indbyggere, som bogstaveligt talt blev kogt i vand.

Læs også:Hvad var dinosaurernes forventede levetid – du vil blive overrasket

Hvordan dinosaurer dukkede op< /h2>

Men for dinosaurer var denne gang begyndelsen på daggry. Til at begynde med var de små væsner på størrelse med en kat eller hund. De var rovdyr, men ikke så stærke som senere dinosaurer – det blev de først efter de regnfulde tider.

En af de allerførste dinosaurer på Jorden var Marasuchus. De levede på det moderne Argentinas område og var små væsner på cirka 1,3 meter lange. De lignede meget kendte dinosaurer som Tyrannosaurus rex – deres forben var næsten halvt så lange som bagbenene. Ifølge videnskabsmænd var marazukhaer i stand til at gå på både to og fire ben. Deres mad bestod af insekter og små krybdyr.

Hvordan dinosaurer dukkede op. Skelettet af Marasuchus - en af ​​de allerførste dinosaurer på Jorden. Foto.

Skeleton of Marazukh – en af ​​de allerførste dinosaurer på Jorden

Da der var færre dyr på Jorden, havde tidlige dinosaurer mulighed for at indtage de højeste positioner i fødekæden. I løbet af millioner af år har de udviklet sig og tilpasset sig nye miljøforhold. Da de blev større og farligere, var de voldsomme regnskyl allerede holdt op. Derefter var de de vigtigste indbyggere på Jorden i mange millioner år. De forsvandt først efter faldet af en enorm asteroide (og ikke kun), hvilket førte til mange års koldt vejr. Og selv da forsvandt dinosaurerne ikke sporløst – repræsentanter for mange arter af moderne fugle er deres efterkommere.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget vigtigt!

Nogle typer dinosaurer har fået et fantastisk udseende, som er meget svært at forestille sig. For eksempel sagde min kollega Andrei Zhukov i 2023, at der engang boede dinosaurer med en hals på 15 meter i det nuværende Kina. Faktisk er den længere end de fleste busser. Ejerne af den længste hals i verden var sauropod-arten Mamenchisaurus sinocanadorum, som levede på vores planet for cirka 106 millioner år siden. Forskere formåede at genskabe udseendet af disse væsner – du kan se billederne i artiklen “En dinosaur med en 15-meter hals boede i Kina.”


Date:

by