Er det rigtigt, at IQ-score falder hos COVID-19-overlevere?

Der er gået flere år, siden verden første gang lærte om eksistensen af ​​Covid-19, men der er stadig meget, vi ikke ved om sygdommen og dens konsekvenser. I det første år af pandemien blev der således opdaget en hel bunke komplikationer efter infektionen – øget træthed, åndenød, smerter i brystet, tab af lugt og hovedpine. Efterhånden som nye varianter af SARS-CoV-2 dukkede op, måtte virussens effekt på kroppen genovervejes – som toksikolog Alexey Vodovozov udtrykte det, fanger den «kroppen» helt. Det betyder, at der ikke er noget organ eller system, der ikke er påvirket af covid. Resultaterne af nyere undersøgelser er heller ikke betryggende – forskere fra Storbritannien har fundet ud af, at coronavirus har en negativ effekt på kognitive evner og bidrager til et fald i IQ med 3-9 point.

Er det sandt, at overlevende af COVID-19 har et fald i IQ? Resultaterne af nyere undersøgelser har vist, at overlevende af COVID-19 fører til et fald i IQ. Foto.

Resultaterne af nyere undersøgelser har vist, at COVID-19 fører til et fald i IQ

Indhold

  • 1 Post-Covid-syndrom
  • 2 Hvordan påvirker COVID-19 intelligens?
  • 3 Dvælende tåge
  • 4 Hvad nu?

Post-Covid-syndrom

Vi har gentagne gange talt om de mange forskellige konsekvenser af coronavirus. Det er kendt, at symptomer på sygdommen kan vare ved længe efter den første bedring, og det såkaldte post-covid-syndrom taler man oftere og oftere om. Typisk opstår symptomer på langvarig COVID-19 inden for fire uger efter infektion og kan vare ved i måneder eller år.

Videnskabelig forskning har vist, at i perioden fra én til 12 måneder efter infektion med Covid har hver femte person i alderen 18 til 64 årmindst én sygdom forårsaget af COVID-19. Blandt personer på 65 år og ældre står hver fjerde person over for konsekvenserne af en infektion.

Post-Covid-syndrom. Post-Covid-syndrom er et ekstremt almindeligt fænomen. Foto.

Post-Covid-syndrom er et ekstremt almindeligt fænomen

Oftest rapporterer læger sådanne symptomer på post-Covid syndrom som
træthed, feber, hoste, åndenød og fordøjelsesproblemer. Mange patienter klager også over hyppig hovedpine, svimmelhed, tab af smag og lugt, muskel- og ledsmerter, depression og hjerte-kar-sygdomme. Og dette er selvfølgelig ikke alt.

Mere om emnet: HVEM har defineret post-Covid-syndrom – hvad er det?

Hvordan påvirker COVID-19 intelligens?

Tidligere talte min kollega Andrei Zhukov om de virkelig skræmmende konsekvenser af Covid på hjernen. Det viste sig, at COVID-19 fører til lidelser i hjernen, der ligner dem, der opstår ved traumatisk hjerneskade. Desuden fortsætter de identificerede lidelser i post-Covid syndrom, og faldet i hjerneaktivitet svarer til aldring med så meget som 20 år.

Nu rapporterer forskere endnu mere alarmerende nyheder – Resultaterne af arbejdet er offentliggjort i The New English Journal of Medicine viste, at
SARS-CoV-2 påvirker kognition og hukommelse. Forskerne fandt også ud af, at post-infektionspatienter med mild Covid oplevede mild kognitiv svækkelse svarende til en 3-points nedgang i IQ i 1 år eller mere efter bedring. Hos personer med et mere alvorligt sygdomsforløb (der kræver hospitalsindlæggelse) var der dog et9-point fald i IQ.

Hvordan påvirker COVID-19 intelligensen? Coronavirus fører til et fald i IQ med 3-9 point. Foto.

Coronavirus fører til et fald i IQ med 3-9 point

Vil du altid være opmærksom på det seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Forfatterne af det videnskabelige arbejde bemærker, at personer med post-Covid-syndrom oplevede et større fald i IQ end dem, hvis symptomer forsvandt. De største mangler i kognitive evner var forbundet med hukommelse og ræsonnement.

Resultaterne viste, at patienter, der havde COVID-19, udførte kognitive tests langsomt og med mange fejl, end dem, der ikke er stødt på infektion. Gruppen med de største kognitive underskud var patienter, der var på intensiv under behandling for COVID-19, siger Adam Hampshire fra Imperial College London, en af ​​forfatterne til det nye studie.

Dvælende tåge

Selvom kognitive problemer efter coronavirus er velkendte, er det stadig uklart, om der eksisterer objektivt målbar kognitiv svækkelse, og hvor længe den varer. For at prikke i'et inviterede undersøgelsens forfattere 800.000 voksne SARS-CoV-2 REACT-overlevere i Storbritannien til at gennemføre en online vurdering af kognitive evner på otte områder. I alt 141.583 deltagere fuldførte mindst én opgave, og 112.964 fuldførte alle otte.

Forskere vurderede kognitiv ydeevne hos SARS-CoV-2-overlevere med symptomer, der varede mindst 12 uger, uanset om de forsvandt eller ej. såvel som blandt uinficerede undersøgelsesdeltagere. Resultaterne viste, at sammenlignet med dem, der aldrig havde haft COVID-19, oplevede de, der stødte på virussen, et fald i IQ-score med 3 point.

Langsigtet tåge. Coronavirus har en negativ indvirkning på kognitive evner. Foto.

Covid-19 har en negativ indvirkning på kognitive evner

Dette er interessant: Langsigtet COVID ødelægger indre organer – hvorfor sker det

Til gengæld viste undersøgelsesdeltagere, der oplevede post-Covid-syndrom, et fald i IQ med 6 point, og dem, der var indlagt på intensivafdelingen, viste et fald i IQ med 9 point.

På samme tid, som forskerne rapporterer, blev det største fald i IQ-score observeret hos personer, der blev inficeret i begyndelsen af ​​pandemien med den originale SARS-CoV-2-virus eller B.1.1.7-varianten, mens de, der blev syge i Omicron-perioden havde et lavere scorefald. Forfatterne bemærker, at deres resultater stemmer overens med andre undersøgelser, der tyder på, at sammenhængen mellem kognitiv svækkelse forårsaget af COVID-19 svækkedes, efterhånden som pandemien skred frem.

Langvarig tåge. Undersøgelsen involverede 800.000 mennesker, der havde COVID-19. Foto.

Undersøgelsen involverede 800.000 mennesker, der var kommet sig over COVID-19

Hos patienter, der kom sig over COVID-19 og deltog i det nye studie, var der et fald i IQ med 3-9 point

  • med 3 point for dem, der havde en mild form for sygdom
  • med 6 for dem, der oplevede post-Covid syndrom
  • med 9 for dem, der var indlagt på intensiven plejeenhed
Undersøgelsesresultaterne viste også, at IQ-score blandt vaccinerede forsøgspersoner, der havde COVID-19, var lavere sammenlignet med dem, der ikke var vaccineret. «Hukommelses-, ræsonnement- og eksekutivfunktionsopgaver var blandt de mest følsomme over for kognitive forskelle i forbindelse med COVID-19, og præstationer på disse opgaver varierede efter sygdomsvarighed og hospitalsindlæggelse,», fandt papiret.

Gå ikke glip af: Den seneste pandemi: hvordan er coronavirus og prionsygdomme relateret?

Hvad er det næste?

Resultaterne er bekymrende og kræver yderligere forskning. På udgivelsestidspunktet er der således flere uafklarede spørgsmål tilbage, herunder de potentielle funktionelle konsekvenser af et 3-point fald i IQ, og om kognitiv svækkelse forbundet med COVID-19 disponerer for en højere risiko for at udvikle demens senere i livet.

>

Bedre forståelse af biologien af ​​kognitiv dysfunktion efter SARS-CoV-2-infektion, og hvordan man bedst forebygger og behandler den er afgørende for at imødekomme de berørte individers behov og bevare befolkningens kognitive sundhed, siger forskerne, som ikke var involveret i værket.< /p>

Hvad er det næste? Konsekvenserne af coronavirus for hjernen viste sig at være meget mere alvorlige end tidligere antaget. Foto.

Konsekvenserne af coronavirus for hjernen viste sig at være meget mere alvorlige end tidligere antaget

I en kommentar til undersøgelsen for Medscape Medical News bemærkede Jacqueline Becker, en klinisk neuropsykolog ved Icahn School of Medicine i New York, at «en vigtig advarsel» er, at undersøgelsen brugte et online kognitivt vurderingsværktøj, og derfor skalresultaterne tages med et «et gran salt».

Du er måske interesseret i : Bidrager. Forårsager coronavirus neurodegenerative sygdomme?

Men undersøgelsen har en stor stikprøve, og resultaterne er generelt i overensstemmelse med, hvad vi har set med hensyn til kognitive underskud efter COVID-19. Det er også sandsynligt, at den nye undersøgelse «undervurderer» graden af ​​kognitiv tilbagegang, der ville blive observeret på tværs af en række neuropsykologiske tests. Heldigvis har tidligere forskning på dette område vist, at kognitive evner generelt forbedres 12 til 18 måneder efter COVID-19. Vi taler hovedsageligt om hukommelsesforstyrrelser, opmærksomhed og informationsbehandlingshastighed.


Date:

by