Enorma dinosaurier dök upp på jorden efter att det inte slutat regna på 2 miljoner år

På 1970-talet hittade geologer konstiga lager i stenar som var ungefär 232 miljoner år gamla. De upptäcktes i Alperna, såväl som i Storbritannien. Vid den tidpunkt då dessa lager låg på ytan var jorden väldigt torr, och sedan började plötsligt kraftiga regn – detta antyddes tydligt av sammansättningen av de gamla stenarna. Långa perioder av regn är vanliga i vissa delar av världen även idag. Till exempel i den indiska byn Mawsynram regnar det större delen av året. Men det fanns en tid i vår planets historia då regnet inte upphörde på 1–2 miljoner år. Forskare tror att det var under denna period som dinosaurier förvandlades till enorma monster som hotade allt levande i deras väg. Forskare har redan tagit reda på varför det regnade så länge.

Enorma dinosaurier dök upp på jorden efter att regnet inte upphörde på 2 miljoner år. Regn i 2 miljoner år hjälpte dinosaurier att bli de mest formidabla djuren i jordens historia. Foto.

Regn i 2 miljoner år hjälpte dinosaurier att bli de mest formidabla djuren i jordens historia

Hur var jorden under dinosauriernas tid

De tider då kraftiga regn inte upphörde på jorden kallasKarnian pluvial händelseAtt döma av åldern på de stenar som bildades under påverkan av hög luftfuktighet, drabbade nederbörden vår planet för ungefär 232 miljoner år sedan.

Hur var jorden under dinosauriernas tid? Tiden då jorden hade långa regn är också känd som Carnian pluvial episode. Foto.

Den tid då långa regn föll på jorden är också känd som en karnian pluvial episod

För miljoner år sedan såg planeten jorden helt annorlunda ut än vad den gör idag. Under tiden för ändlösa regn bestod världen av en kontinent – Pangea. Den bestod av de förenade kontinenterna Gondwana, Laurussia och Sibirien. Om du vill titta på en interaktiv karta över dåtidens värld, läs vårt material “Var var ditt hem under dinosauriernas tid?”

Konsekvenserna av vulkanutbrott i antiken

Forskare tror att kraftiga regn för miljontals år sedan började efter kraftiga vulkanutbrott, av vilka det fanns särskilt många på jorden vid den tiden. Under deras verksamhet släpptes enorma mängder växthusföroreningar som koldioxid ut i luften. Som ett resultat av växthuseffekten och uppvärmningen av vatten till “het sopptemperatur” förångades vätskan från havet som omgav Pangea, förvandlades till moln och rann ut på land.

Konsekvenserna av vulkanutbrott i antiken. För miljoner år sedan såg jorden ut som ett helvete. Foto.

Miljoner år sedan var jorden som ett helvete

Tiderna för Carnian Pluvial Event var mycket hårda. Forskare tror att vulkanutbrott lätt genererade surt regn och andra destruktiva naturfenomen. Under sådana förhållanden utplånades många djur och växter som fanns vid den tiden för alltid från jordens yta. Detta gäller särskilt för vattenlevande invånare, som bokstavligen kokades i vatten.

Läs också:Vad var dinosauriernas förväntade livslängd – du kommer att bli förvånad

Hur dinosaurier dök upp< /h2>

Men för dinosaurier var den här tiden början på gryningen. Till en början var de små varelser lika stora som en katt eller hund. De var rovdjur, men inte lika starka som senare dinosaurier – de blev det först efter de regniga tiderna.

En av de allra första dinosaurierna på jorden var marasuchus. De levde på det moderna Argentinas territorium och var små varelser cirka 1,3 meter långa. De var väldigt lika välkända dinosaurier som Tyrannosaurus rex – deras framben var nästan hälften så långa som bakbenen. Enligt forskare kunde marazukhas gå på både två och fyra ben. Deras mat bestod av insekter och små reptiler.

Hur dinosaurier dök upp. Skelettet av Marasuchus - en av de allra första dinosaurierna på jorden. Foto.

Skeleton of Marazukh – en av de allra första dinosaurierna på jorden

När det fanns färre djur på jorden hade tidiga dinosaurier möjlighet att inta de högsta positionerna i näringskedjan. Under miljontals år har de utvecklats och anpassat sig till nya miljöförhållanden. När de blev större och farligare hade de kraftiga regnen redan upphört. Därefter var de de viktigaste invånarna på jorden i många miljoner år. De försvann först efter att en enorm asteroid föll (och inte bara), vilket ledde till många år av kallt väder. Och även då försvann inte dinosaurier spårlöst – representanter för många arter av moderna fåglar är deras ättlingar.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget viktigt!

Vissa typer av dinosaurier har fått ett fantastiskt utseende, vilket är mycket svårt att föreställa sig. Till exempel, 2023, sa min kollega Andrei Zhukov att det en gång i tiden levde dinosaurier med en 15-meters hals i det som nu är Kina. Faktum är att den är längre än de flesta bussar. Ägarna till den längsta halsen i världen var sauropod-arten Mamenchisaurus sinocanadorum, som levde på vår planet för cirka 106 miljoner år sedan. Forskare lyckades återskapa utseendet på dessa varelser – du kan se bilderna i artikeln “En dinosaurie med en 15-meters hals bodde i Kina.”


Date:

by