De mest ovanliga molnen i världen – de dök upp först på 1900-talet

Just nu flyger en vetenskaplig satellit från NASA som heter Terra (EOS AM-1) i solens synkron omloppsbana om jorden. Den lanserades till skyarna 1999 och dess främsta uppdrag är att övervaka miljön och klimatförändringarna. Ombord finns fem instrument som kan ta högupplösta bilder av vår planet. Data från denna satellit hjälper forskare att övervaka spridningen av föroreningar runt om i världen. Nyligen märkte forskare något konstigt i en av bilderna. Moln med perfekt runda hål har bildats över västkusten i den amerikanska delstaten Florida. Dessa hål är så enorma att de är tydligt synliga från rymden. Man kan tro att detta är någon form av oförklarlig anomali eller ett nytt naturfenomen. Men forskarna har redan en helt logisk förklaring till detta.

De mest ovanliga molnen i världen - de dök upp först på 1900-talet. Terra-satelliten registrerade ett märkligt fenomen på jorden, som redan har förklarats. Foto.

Terra-satelliten registrerade ett märkligt fenomen på jorden, som redan har förklarats

< p>Intressant fakta: namnet på satelliten “Terra” är associerat med det latinska namnet på planeten jorden. Den flyger runt jorden på ett sådant sätt att den passerar en specifik plats vid samma tid på dygnet varje gång. Detta är bekvämt för att fotografera jorden eftersom ljuset från solen alltid är detsamma och det är lätt att jämföra bilder tagna på olika dagar.

De mest ovanliga och sällsynta molnen

Enligt den vetenskapliga publikationen Science Alert är det inte första gången som forskare stöter på detta ovanliga fenomen. Redan på 1940-talet hade de upptäckt moln som de verkade ha gått igenom med ett hål. De är kända som ihåliga moln eller kavum.

De mest ovanliga och sällsynta molnen. Ett moln med ett hål i mitten. Foto.

Moln med ett hål i mitten

I mitten av 1900-talet och till och med senare uppfattade många människor detta fenomen som bevis på att det fanns utomjordingar. Detta berodde på det faktum att de håliga molnen på jordens yta verkade ha bildats på grund av att ett flygande tefat landade. Det säger sig självt att dessa formationer inte har något gemensamt med utomjordiska civilisationer.

Läs också:Varför letar vi efter utomjordingar utan att ens ha antydningar om deras existens

< h2> Hur håliga moln bildas

Men med människor gör de det. I många år har forskare försökt förklara orsaken till ihåliga moln, och detta uppnåddes först på 2010-talet. Som det visade sig, visas de som ett resultat av flygflyg. I miljontals år har detta fenomen inte existerat – människor började lägga märke till håliga moln först efter att flygplanen uppfunnits.

Forskning har visat att mystiska hål bildas i altocumulusmoln, som ligger på 2 höjder. till 6 kilometer. De består av vattendroppar och när ett plan flyger genom dem förvandlas de till isbitar. Molnens täthet minskar kraftigt och det bildas stora, runda hål i dem.

Hur håliga moln bildas. Kavummoln från rymden. Foto.

Kavummoln från rymden

Ovanliga moln bildades över Florida den 30 januari 2024. Man tror att de dök upp på grund av de många flygningarna från Miamis flygplats – tusentals plan lyfter därifrån varje dag. De bildas endast under vissa väderförhållanden och flygplanets flygvinkel. Så detta fenomen kan inte ses så ofta som man kan tro. Men invånare på platser där flygplatser ligger bör beundra molnen oftare – sannolikheten att se kavum är liten, men den finns.

Du kommer att vara intresserad:Vad är flygplansturbulens och varför uppstår den?

Vilka spår lämnar flygplan efter sig

Under flygningar gör flygplan inte bara hål i molnen. De kan också orsaka andra ovanliga fenomen. De följs till exempel ofta av kondensspår, som bildas efter att gasutsläpp från motorer kommer i kontakt med kall luft på hög höjd. Dessutom kan “St. Elmo's lights” dyka upp på flygplanets yta – under flygning genom molnen uppstår statisk elektricitet, som ser ut som lysande punkter på flygplanets antenner och vingar.

Vilka spår lämnar flygplan efter sig? Spåret av ett flygplan i luften. Foto.

Spåret av ett flygplan i luften

För att inte missa intressanta artiklar på vår webbplats, prenumerera på Zen- och Telegram-kanaler. Mer än 100 tusen människor är redan med oss!

Nyligen har forskare avslöjat en annan naturhemlighet relaterad till moln. Under solförmörkelser försvinner de ofta, och älskare av astronomi och helt enkelt sällsynta fenomen får möjlighet att beundra det korta ögonblicket när solen täcks av månen. Forskare har övervakat detta fenomen under lång tid och fann att molnen försvinner redan i det ögonblick då solskivan överlappar med 15 %. Och de dyker inte upp förrän solförmörkelsen är över. Om du vill ta reda på vilka intressanta saker forskare har tagit reda på, läs vårt material “Varför försvinner moln under en solförmörkelse – mysteriet har äntligen avslöjats.”


Date:

by