Skonäbb: en fågel i människostorlek som livnär sig på småkrokodiler

Det finns cirka 10 tusen fåglar i världen, varav de flestas utseende motsvarar våra idéer om fåglar. Men bland dem finns det de som liknar någon slags saga eller förhistoriska varelser som levde på vår planet för miljoner år sedan. Det mest slående exemplet är skonäbben — en en och en halv meter fågel med ett hotfullt utseende och en skrämmande kraftfull näbb, erkänd som den tredje största i världen. Utseendet på denna fågel stämmer ganska väl överens med dess livsstil — hon är ett rovdjur som överfaller hennes offer. Även små krokodiler blir dess byte.

Skonäbben: en fågel i människostorlek som livnär sig på småkrokodiler. Skonäbben, med sitt hotfulla utseende, liknar en förhistorisk varelse. Foto.

Skonäbb (Balaeniceps rex) har flera andra namn — den är känd som den kungliga hägern och skonäbben. Fågeln fick detta namn på grund av den speciella formen på dess näbb, som liknar en sko. Den är mycket kraftfull och oproportionerlig till storleken på huvudet – dess längd når 30 centimeter.

Den allmänna kroppsformen på skonäbben liknar en storks, men dess genetiska data liknar mer pelikaner, som är dess närmaste släkting. Valnäbben är den enda representanten för släktet Balaeniceps. Dess förfäder från ordningen Pelecaniformes dök upp i slutet av kritaperioden (145–66 miljoner år sedan).

Skonäbben är den mest ovanliga fågeln. Formen på skonäbbens huvud liknar en pterosaurie. Foto.

Huvudformen på skonäbben påminner om en pterosaurie

Fågeln har en grå rygg, en vit buk och en liten fjäderkrön på baksidan av huvudet, vilket gör att den är vagt lik en pterosaurie. Låt oss förresten komma ihåg att fåglarnas utveckling, enligt de senaste uppgifterna, inträffade mycket tidigare än forskarna förväntade sig.

Var och hur lever skonäbben

Shoebill finns bara på den afrikanska kontinenten. Dessa fåglar lever i hela den övre Nilbassängen, såväl som längs dess bifloder och i reservoarerna i Rift Valley. Det vill säga att habitatområdet är ganska omfattande, och området sammanfaller med området med papyrussnår och lungfisk. De mest talrika befolkningarna bor i Sydsudan.

Var och hur lever skonäbben? Skonäbbar lever bara i Afrika. Foto.

Skonäbbar lever bara i Afrika

Fågeln är stillasittande, så oftast lever den hela sitt liv i det område där den föddes. För livet väljer hon svåråtkomliga, oframkomliga och otillgängliga områden. Men ibland gör skonäbben säsongsbetonade flygningar mellan häcknings- och utfodringsområden. Det bör noteras att de är bra flygare och ofta kan ses sväva över sitt revir.

Skonäbbar är i allmänhet ensamma, men häckar i par och lägger upp till tre ägg i en koppling. Det är sant att på grund av konkurrensen mellan kycklingarna överlever endast en individ till vuxen ålder – den förstfödde, som är större. Antingen knuffar han ut de återstående syskonen eller dödar dem.

Var och hur lever skonäbben. Skonäbbar flyger bra. Foto.

Skonäbbar flyger bra

I grund och botten är den andra och tredje kycklingen lediga ifall något händer med den förstfödde . Därför bryr sig inte mamman om de mindre kycklingarna, och uppmärksammar bara den förstfödda.

Vad äter skonäbben?

En studie som genomfördes 2015 visade att grunden av skonäbbens kost är havskatt. Det står för 71% av den föda som fåglar konsumerar. Men det är också känt att jaga ål, ormar och till och med krokodiler.

Fågeln ägnar det mesta av sin tid åt att söka efter bytesdjur. Som nämnts ovan sätter skonäbben upp bakhåll – den fryser och står länge med huvudet böjt i vasssnåren. Men när byten dyker upp i närheten gör den ett kraftigt ryck, sträcker ut halsen och huvudet och faller sedan ner och bedövar bytet. Allt detta sker så skickligt att skonäbben kan kallas en av de skickligaste fiskarna bland fåglarna.

Vad äter skonäbben? Skonäbben livnär sig oftast på fisk. Foto.

Som jaktställe väljer skonäbben grunt vatten med hög vegetation vilket gör fågeln svår att lägga märke till. Ibland, om det inte finns något byte, kan skonäbben vandra långsamt. När bytet är i näbben skakar skonäbben först på huvudet för att rensa den från växtlighet och sväljer den sedan hel. Ibland, innan den sväljer sitt byte, sliter skonäbben av huvudet.

Skonäbb: en fågel i människostorlek som livnär sig på småkrokodiler. Vad äter skonäbben. Foto.

Fågeln är listad som sårbar i Röda boken. Det finns bara 5 000 till 8 000 individer kvar i världen. Dessutom minskar befolkningen hela tiden, vilket är förknippat med jakt, skogsbränder, dränering av träsk, miljöföroreningar och många andra faktorer.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med andra ovanliga fåglar. Visserligen är de utåt, till skillnad från skonäbben, omärkliga, men de har ett av de mest potenta gifterna i djurvärlden. Som tur är lever de bara i Nya Guineas djungler.


Date:

by