En annan anledning att bara dricka kokt vatten har nämnts

Tack vare värmebehandling renas vatten från bakterier, tungmetaller och alla möjliga kemiska grundämnen som kan skada hälsan mycket. En färsk studie visade att kokande vatten till och med tar bort mikroplaster, som är små partiklar av plast som finns överallt. Enligt forskare är detta det enklaste och mest effektiva sättet att rena vatten hemma från denna typ av föroreningar. Detta är mycket viktigt, eftersom forskare nyligen har hittat fler och fler bevis för att mikroplaster kan orsaka allvarliga hälsoskador.

En annan anledning har nämnts att bara dricka kokt vatten. Värmebehandling av vatten gör att du kan rengöra det från mikroplaster. Foto.

Värmebehandling av vatten gör att du kan rengöra det från mikroplaster

Varför det är viktigt att ta bort mikroplast från vatten

Mikro- och nanoplaster har nyligen blivit ett allvarligt miljöproblem. Faktum är att det finns överallt – i jorden, maten vi äter, vatten osv. Till exempel har forskare upptäckt plastpartiklar i blodet hos kor och grisar. Även regnvatten innehåller plastpartiklar eftersom de finns i moln. Till en början trodde man att mikroplaster var säkra för hälsan, men nyligen har forskarnas åsikter börjat förändras.

Forskning visar att när små plastpartiklar kommer in i kroppen kan de orsaka tarmsjukdomar, öka kolesterolet, ändra formen på lungorna och till och med penetrera hjärnan. Emellertid har mikroplasternas inverkan på kroppen inte studerats fullt ut, eftersom mänskligheten först nyligen har stött på detta problem. Därför fortsätter forskningen i denna fråga.

Varför är det viktigt att ta bort mikroplast från vatten? Mikroplast finns överallt, inklusive dricksvatten och mat. Foto.

Mikroplast finns överallt, inklusive dricksvatten och mat

Vissa avancerade dricksvattenfiltreringssystem kan fånga nano- och mikroplaster. Men de är ganska dyra och få människor använder dem. Därför behövs en enklare och billigare metod för vattenrening. Och det här sättet, som en nyligen genomförd studie har visat, kan vara värmebehandling.

Hur kokande vatten rensar vatten från mikroplaster

Ett team av kinesiska forskare tog prover av kranvatten och tillsattes på konstgjord väg mikroplast till dem. De kokade sedan vatten i fem minuter, lät det svalna och mätte mängden kvarvarande mikroplast.

Som du vet, i processen med att koka hårt vatten, det vill säga rikt på mineraler, uppstår naturligt ett kalkämne eller kalciumkarbonat (CaCO3), som lägger sig på vattenkokarens botten och väggar. Studieresultaten visade att när vattentemperaturen ökade, bildade kalciumkarbonatavlagringar skorpor eller kristallina strukturer som ackumulerade och sekvestrerade plastpartiklar. Det rapporterar forskare i publikationen Environmental Science & Teknikbrev.

Hur kokande vatten renar vatten från mikroplast. Kalciumkarbonat tar bort mikroplast från vatten. Foto.

Kalciumkarbonat tar bort mikroplaster från vatten

Som forskarna förklarar, om vatten innehåller mikroplaster kommer de med tiden att ackumuleras på ytan tekanna. precis som vanlig plack som lätt kan rengöras bort. Dessutom bör kokt vatten renas genom ett filter för att avlägsna eventuella flytskorpor som kan finnas. Även ett grovfilter, till exempel för kaffe, är lämpligt för detta.

Vilken typ av vatten kan renas från plast genom värmebehandling

Av allt ovanstående följer att “filterelementet” som renar vatten från mikroplast är det sediment som uppstår under kokningsprocessen av hårt vatten. Detta väcker frågan: hur effektiv är denna rengöringsmetod för mjukt vatten?

Vilken typ av vatten kan rengöras från plast genom värmebehandling. Forskare rekommenderar att man kokar vilket vatten som helst, oavsett dess hårdhetsgrad. Foto.

Forskare rekommenderar att man kokar vilket vatten som helst, oavsett dess hårdhetsgrad

Studien visade att effekten var mer uttalad i hårt vatten. I ett prov som innehöll 300 milligram CaCO3 per liter vatten avlägsnade kokningen upp till 90 procent av fritt flytande plastpartiklar. Men även om vattnet är mjukt tar värmebehandling bort stora mängder mikroplast. Till exempel, med en halt på 60 milligram CaCO3 per liter vatten, tillät kokning oss att ta bort cirka 25 procent av mikroplasten, vilket inte heller är litet.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Härifrån kan vi dra en enkel slutsats — Eventuellt vatten bör kokas före användning. Detta behöver dock bara göras en gång. Låt oss komma ihåg att vid kokningsögonblicket aktiveras vissa kemiska processer, vilket leder till bildning av föreningar som är skadliga för hälsan. Vid upprepad kokning ökar mängden skadliga ämnen.


Date:

by