Elefanter begraver sina släktingar på ungefär samma sätt som människor

Elefanter är ett av de mest intelligenta djuren på jorden, och detta har bevisats genom många studier. Till exempel visade ett experiment att de lätt känner igen sig själva i spegeln – detta är ett bevis på att de har självmedvetenhet. De kan också komma ihåg föremål av olika former och ljudsignaler, det vill säga de har ett välutvecklat minne. Elefanter kan också använda verktyg som trädgrenar för att stöta bort insekter. Utöver allt detta älskar dessa stora varelser medlemmar i sina grupper och tar noga hand om sjuka individer. Nyligen observerade forskare indiska elefanter och lärde sig att efter deras ungars död sörjer de mycket och genomför begravningsritualer – på så sätt är de väldigt lika människor.

Elefanter begraver sina släktingar på nästan samma sätt som människor. Indiska elefanter har en ritual för att begrava sina ungar. Foto.

Indiska elefanter har en ritual för att begrava sina ungar

Hur elefanter beter sig efter en bebis död

Det faktum att indiska elefanter vet hur man begraver och sörjer döda bebisar beskrevs i den vetenskapliga publikationen Science Alert. Detta blev känt under observation av djur i Bengalen, en historisk region i nordöstra delen av Sydasien.

Forskare har flera gånger sett indiska elefanter bära kroppar av döda kalvar, hålla dem i bålen och benen med sina snabel. De bar dem uteslutande till bevattningskanaler på teplantager, som låg hundratals meter från mänskliga bosättningar. Djuren placerade kropparna av sina ungar upp och ner och begravde dem med benen utstickande.

Hur elefanter beter sig efter en bebis död. Begravd elefantunge. Foto.

Begravd elefantunge

Totalt hittade forskare fem sådana begravningar, och de gjordes 2022 och 2023. I ett fall trumpetade elefanter högt nära en begravd kropp efter ritualen. Men i alla fem situationerna lämnade de platsen efter 40 minuter och återvände aldrig dit – under migrationen valde de en annan väg.

Intressant fakta:Skillnaden mellan afrikanska och indiska elefanter finns inte bara i deras livsmiljöer. Indiska elefanter är mycket mindre i storlek, de har bara en gripande tillväxt på stammen, samt två knölar på pannan. Afrikanska elefanter är stora, har två gripande utväxter och bara en knöl på huvudet.

Hur elefanter beter sig efter en bebis död. Afrikansk elefant (vänster) och indisk elefant (höger). Foto.

Afrikansk elefant (vänster) och indisk elefant (höger)

Därefter, nära gravarna, räknade forskare spåren av 15 till 20 elefanter. Alla ungar dog till följd av multipel organsvikt mellan tre månader och ett år. Multipel organsvikt är ett livshotande tillstånd där två eller flera system i kroppen misslyckas. Till exempel inträffar en sådan död med samtidig andnings-, lever- och hjärtsvikt.

Läs också:Vilka elefanter levde för 300 000 år sedan och varför dog de ut?

< h2> Hur mycket vikt kan en elefant lyfta?Det är viktigt att notera att indiska elefanter bara begraver sina ungar på detta sätt. Enligt forskare kan de inte begrava vuxna på samma sätt bara för att de väger för mycket. Man tror att stora män, med hjälp av sin bål, kan förstå ett föremål som väger upp till 300 kilo. Och vuxna individer väger från 3 till 5 ton, beroende på kön – män är alltid tyngre än kvinnor. Elefantungar väger cirka 300 kilo, så deras kroppar är lätta att lyfta, särskilt i en grupp djur.

Hur mycket vikt kan en elefant lyfta. Indiska elefanter kan lyfta en last som väger upp till 300 kilogram. Foto.

Indiska elefanter kan lyfta laster som väger upp till 300 kilo

VIKTIGT:Elefanter är väldigt starka, så människor använder dem som transportmedel och tvingar dem att lyfta tunga föremål under byggnation och avskogning. Men de används som husdjur bara i Indien, eftersom endast indiska elefanter är väl domesticerade.

Elefanters intelligens

Resultaten av studien visade återigen att elefanter är väldigt smarta djur. Tidigare har artiklar med bevis på deras intelligens redan publicerats på vår hemsida. Till exempel, 2023, talade min kollega Andrei Zhukov i detalj om det faktum att de är de enda djuren i världen som tilltalar varandra med namn. Forskare lärde sig detta när de noggrant studerade 527 inspelningar av elefantsamtal.

Elefanters intelligens. Elefanter är väldigt sällskapliga djur - de har sitt eget mystiska språk. Foto.

Elefanter är väldigt sällskapliga djur – de har sitt eget mystiska språk

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal för att inte missa nya artiklar. Vi har även en kanal på Telegram, som vi också rekommenderar att du prenumererar på!

Matriarkatet råder i elefanthjordar, det vill säga vuxna honor spelar huvudrollen i dem. De är engagerade i att föda upp ungarna, och hanarna stannar i separata grupper och går med representanter för det andra könet endast för att paras. Det är viktigt att notera att i manliga besättningar visar unga individer ofta aggression – ibland attackerar de boskap, människor och till och med bilar. För flera år sedan observerade forskare dem och fick reda på orsaken till deras ilska. Du kan ta reda på mer i vår artikel “Forskare har upptäckt varför unga elefanter beter sig aggressivt.”


Date:

by