Är det sant att IQ-poängen minskar bland covid-19-överlevande?

Flera år har gått sedan världen först fick veta om existensen av Covid-19, men det finns fortfarande mycket vi inte vet om sjukdomen och dess konsekvenser. Under det första året av pandemin upptäcktes således en hel massa komplikationer efter infektionen – ökad trötthet, andfåddhet, smärta i bröstet, förlust av lukt och huvudvärk. När nya varianter av SARS-CoV-2 dök upp var virusets effekt på kroppen tvungen att omprövas – som toxikolog Alexey Vodovozov uttryckte det, fångar det «kadaveret» helt. Det betyder att det inte finns något organ eller system som inte påverkas av covid. Resultaten från de senaste studierna är inte heller lugnande – forskare från Storbritannien har funnit att coronavirus har en negativ effekt på kognitiva förmågor och bidrar till en minskning av IQ med 3-9 poäng.

Är det sant att överlevande av covid-19 har en minskning i IQ? Resultaten av nyare studier har visat att överlevande av covid-19 leder till en minskning av IQ. Foto.

Resultaten av nyare studier har visat att covid-19 leder till en minskning av IQ

Innehåll

  • 1 Post-Covid-syndrom
  • 2 Hur påverkar covid-19 intelligensen?
  • 3 kvardröjande dimma
  • 4 Vad härnäst?

Post-Covid-syndrom

Vi har upprepade gånger pratat om de många olika konsekvenserna av coronaviruset. Det är känt att symtom på sjukdomen kan kvarstå långt efter det första tillfrisknandet, och det så kallade post-Covid-syndromet pratas om allt oftare. Symtom på långvarig covid-19 uppträder vanligtvis inom fyra veckor efter infektion och kan kvarstå i månader eller år.

Vetenskaplig forskning har visat att under perioden från en till 12 månader efter infektion med Covid har var femte person i åldern 18 till 64 årminst en sjukdom orsakad av covid-19. Bland personer som är 65 år och äldre möter var fjärde person konsekvenserna av en infektion.

Post-Covid-syndrom. Post-Covid-syndrom är ett extremt vanligt fenomen. Foto.

Post-Covid-syndrom är ett extremt vanligt fenomen

Oftast rapporterar läkare sådana symtom på post-Covid syndrom som
trötthet, feber, hosta, andnöd och matsmältningsproblem. Många patienter klagar också över frekvent huvudvärk, yrsel, förlust av smak och lukt, muskel- och ledvärk, depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Och detta är naturligtvis inte allt.

Mer om ämnet: VEM har definierat post-covid-syndromet – vad är det?

Hur påverkar covid-19 intelligens?

Tidigare pratade min kollega Andrei Zhukov om de verkligt skrämmande konsekvenserna av Covid på hjärnan. Det visade sig att covid-19 leder till störningar i hjärnan liknande de som uppstår vid traumatisk hjärnskada. Dessutom kvarstår de identifierade störningarna vid post-Covid-syndrom, och minskningen av hjärnaktivitet motsvarar åldrande med så mycket som 20 år.

Nu rapporterar forskare ännu mer alarmerande nyheter – Resultaten av arbete publicerade i The New English Journal of Medicine visade att
SARS-CoV-2 påverkar kognition och minne. Forskarna fann också att patienter efter infektion med mild Covid upplevde mild kognitiv försämring motsvarande en 3-punkts minskning av IQ under 1 år eller mer efter återhämtning. Hos personer med ett allvarligare sjukdomsförlopp (som kräver sjukhusvistelse) skedde dock en9-punkters minskning av IQ.

Hur påverkar covid-19 intelligensen? Coronaviruset leder till en minskning av IQ med 3-9 poäng. Foto.

Coronavirus leder till en minskning av IQ med 3-9 poäng

Vill du alltid vara medveten om det senaste nyheter från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Författarna till det vetenskapliga arbetet noterar att personer med post-Covid-syndrom upplevde en större minskning av IQ än de vars symtom försvann. De största bristerna i kognitiva förmågor var förknippade med minne och resonemang.

Resultaten visade att patienter som hade covid-19 utförde kognitiva tester långsamt och med många fel, än de som inte har råkat ut för infektion. Gruppen med störst kognitiva underskott var patienter som låg på intensivvård under behandling för covid-19, säger Adam Hampshire från Imperial College London, en av författarna till den nya studien.

Dröjande dimma

Även om kognitiva problem efter coronavirus är välkända, är det fortfarande oklart om det finns objektivt mätbar kognitiv funktionsnedsättning och hur länge den varar. För att pricka i:en bjöd studieförfattarna in 800 000 vuxna SARS-CoV-2 REACT-överlevande i Storbritannien för att göra en onlinebedömning av kognitiva förmågor inom åtta områden. Totalt 141 583 deltagare slutförde minst en uppgift och 112 964 fullföljde alla åtta.

Forskare bedömde kognitiv prestation hos SARS-CoV-2-överlevande med symtom som varade i minst 12 veckor, oavsett om de försvann eller inte, såväl som bland oinfekterade studiedeltagare. Resultaten visade att, jämfört med de som aldrig hade haft covid-19, upplevde de som stött på viruset en minskning av IQ-poängen med 3 poäng.

Långtidsdimma. Coronaviruset har en negativ inverkan på kognitiva förmågor. Foto.

Covid-19 har en negativ inverkan på kognitiva förmågor

Detta är intressant: Långvarig covid förstör inre organ – varför händer detta

I sin tur visade studiedeltagare som upplevde post-Covid syndrom en minskning av IQ med 6 poäng, och de som var inlagda på intensivvårdsavdelningen visade en minskning av IQ med 9 poäng.

Samtidigt, som forskarna rapporterar, observerades den största minskningen av IQ-poäng hos personer som i början av pandemin infekterades med det ursprungliga SARS-CoV-2-viruset eller B.1.1.7-varianten, medan de som blev sjuka under Omicron-perioden hade en lägre poängnedgång. Författarna noterar att deras resultat stämmer överens med andra studier som tyder på att kopplingen mellan kognitiv funktionsnedsättning orsakad av covid-19 försvagades allt eftersom pandemin fortskred.

Långvarig dimma. Studien involverade 800 000 personer som hade covid-19. Foto.

Studien involverade 800 000 personer som hade återhämtat sig från covid-19

Hos patienter som återhämtade sig från covid-19 och deltog i den nya studien, skedde en minskning av IQ med 3-9 poäng

  • med 3 poäng för de som hade en mild form av sjukdom
  • med 6 för de som upplevde post-Covid syndrom
  • med 9 för de inlagda på intensiven vårdenhet
Studieresultaten visade också att IQ-poängen bland vaccinerade försökspersoner som hade covid-19 var lägre jämfört med de som inte var vaccinerade. “Minnesuppgifter, resonemang och exekutiva funktioner var bland de mest känsliga för kognitiva skillnader förknippade med covid-19, och prestationsförmågan på dessa uppgifter varierade beroende på sjukdomslängd och sjukhusvistelse,” fann tidningen.

Missa inte: Den senaste pandemin: hur är coronavirus och prionsjukdomar relaterade?

Vad händer härnäst?

Resultaten är oroande och kräver ytterligare forskning. Sålunda, vid tidpunkten för publiceringen, återstår flera olösta frågor, inklusive de potentiella funktionella konsekvenserna av en 3-punkts nedgång i IQ och huruvida kognitiv funktionsnedsättning i samband med covid-19 predisponerar en för en högre risk att utveckla demens senare i livet.

>

Bättre förståelse för biologin av kognitiv dysfunktion efter SARS-CoV-2-infektion och hur man bäst förebygger och behandlar den är avgörande för att möta behoven hos drabbade individer och bevara befolkningens kognitiva hälsa, säger forskarna, som inte var involverade i arbetet.< /p>

Vad händer härnäst? Coronavirusets konsekvenser för hjärnan visade sig vara mycket allvarligare än tidigare trott. Foto.

Konsekvenserna av coronaviruset för hjärnan visade sig vara mycket allvarligare än man tidigare trott

I en kommentar till studien för Medscape Medical News, noterade Jacqueline Becker, en klinisk neuropsykolog vid Icahn School of Medicine i New York, att «en viktig varning» är att studien använde ett online kognitivt bedömningsverktyg och därförresultaten bör tas med en «en nypa salt».

Du kanske är intresserad av : Bidrar Orsakar coronavirus neurodegenerativa sjukdomar?

Men studien har ett stort urval, och resultaten överensstämmer i allmänhet med vad vi har sett när det gäller kognitiva underskott efter covid-19. Det är också troligt att den nya studien «underskattar» graden av kognitiv försämring som skulle observeras över en rad neuropsykologiska tester. Lyckligtvis har tidigare forskning inom detta område visat att kognitiva förmågor generellt förbättras 12 till 18 månader efter covid-19. Vi talar främst om störningar i minnet, uppmärksamhet och hastigheten på informationsbehandlingen.


Date:

by