Vad händer med en person efter en veckas fasta?

Människor upplever ibland fullständig och långvarig hunger av olika anledningar — på egen begäran i syfte att gå ner i vikt eller som protest, samt på grund av brist på mat på grund av eventuella omständigheter osv. Än idag är effekterna av långvarig fasta dock dåligt förstådda. För att få mer information om de systemiska förändringarna i kroppen som inträffar under frånvaro av mat, genomförde forskare en studie som varade i 7 dagar. Under denna tid drack volontärerna bara vatten och åt ingenting. Som det visade sig orsakar brist på mat både negativa och positiva konsekvenser för kroppen. I synnerhet kan fasta förebygga vissa allvarliga sjukdomar och även hjälpa till att bli av med övervikt.

Vad händer med en person efter en veckas fasta. Forskare har upptäckt fördelarna med långvarig fasta. Foto.

Forskare har upptäckt fördelarna med långtidsfasta

Hunger gör att du snabbt kan bränna fett

Författarna till arbetet involverade tolv personer i sin studie som inte hade några hälsoproblem. Under hela studien togs blodprover från experimentdeltagarna och olika indikatorer studerades, inklusive mätning av indikatorerna för 3 000 olika proteiner.

Genom att sammanfatta resultaten av sina observationer rapporterade forskarna att under de första dagarna bytte kroppen av experimentdeltagarna till en annan energikälla – den började bränna fett snarare än glukos från mat. Som ett resultat gick alla människor ner i genomsnitt 5,7 kilo per vecka. Dessutom förblev deras vikt densamma även efter att de slutat fasta och börjat äta ordentligt. Det vill säga viktminskning är inte en tillfällig effekt.

Hunger gör att du snabbt kan bränna fett. Långvarig fasta gör att du snabbt kan gå ner i övervikt. Foto.

Långtidsfasta gör att du snabbt kan gå ner i övervikt

Hur hunger påverkar kroppen

Forskarna blev mycket förvånade över att under de första dagarna de frivilliga inte hade några förändringar i proteinnivåerna i blodet. Indikatorerna låg kvar på samma nivå som vid normal näring. Men starka och dramatiska förändringar inträffade tre dagar efter starten av fastan – hundratals föreningar som påverkar hälsan började fluktuera.

För att ta reda på hur fasta påverkade hälsan analyserade författarna av arbetet förändringar i blodet hos frivilliga och jämförde dem med de sjukdomar som de är förknippade med. För att göra detta vände sig forskare till genetiska studier som utförts tidigare. Som ett resultat kunde de identifiera 212 plasmaföreningar som förändras under fastan som på något sätt påverkar hälsan.

De fann till exempel att fasta i mer än tre dagar leder till en minskning av plasmaprotein 70-nivåerna. vilket tyder på minskad risk att utveckla reumatoid artrit. Förresten, forskare har tidigare funnit att patienter med reumatoid artrit upplever minskad smärta under långvarig fasta. Den aktuella studien kan åtminstone delvis förklara denna effekt.

Hur hunger påverkar kroppen. Långtidsfasta kan vara fördelaktigt för artrit. Foto.

Långtidsfasta kan vara fördelaktigt för artrit

Forskare fann också förändringar i HYOU1-proteinet, som tidigare har varit kopplat till kranskärlssjukdom hjärtan. Som ett resultat av fasta minskar nivåerna av detta protein. Detta tyder på att långvarig fasta kan vara fördelaktigt för hjärthälsa. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature Metabolism.

Men som nämnts ovan, tillsammans med de positiva konsekvenserna av hungersnöd, upptäcktes också negativa. Till exempel märkte forskare en ökning av blodkoagulationsfaktor XI hos alla deltagare i experimentet, vilket ökar risken för trombos. Vi pratade tidigare om faran med denna sjukdom och vad som händer med en person när en blodpropp bryter av.

Hur hunger påverkar kroppen. Långvarig fasta ökar risken för trombos. Foto.

Långvarig fasta ökar risken för trombos

Genom att sammanfatta allt ovan kan vi dra slutsatsen att långvarig fasta är ett effektivt sätt att gå ner i övervikt. Dessutom kan långvarig fasta vara fördelaktigt för personer med kranskärlssjukdom och artrit. Det har dock sina konsekvenser, så det passar inte alla människor. Därför bör du inte försöka fasta utan att rådfråga din läkare. Dessutom börjar hälsofördelarna med att fasta först efter tre dagar. Alla människor klarar inte av så mycket tid utan mat.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap åt dig.

Forskare noterar att denna studie är den första som visar förändringar som ett resultat av fasta på molekylär nivå. Kom ihåg att tidigare forskare upptäckte fördelarna med intermittent fasta, vilket förlängde livslängden för fruktflugor. Som det visade sig har det en gynnsam effekt på kroppen på cellnivå. Men för att det ska vara fördelaktigt måste intermittent fasta vara korrekt, som vi pratade om tidigare.


Date:

by