I 2019 blev der sendt tardigrader til Månen – måske har de allerede vænnet sig til deres nye sted?

I februar 2019 lancerede det israelske selskab SpaceIL med succes rumfartøjet Beresheet i månens kredsløb. Det skulle være det allerførste private køretøj til at lave en blød landing på jordens satellit. Blandt de talrige rumudstyr indeni var en kapsel indeholdende tardigrader, bittesmå organismer, der har evnen til at overleve selv i de barskeste miljøer. Desværre var strukturen ikke i stand til at bremse i tide før landing og styrtede ned med en hastighed på 500 kilometer i timen. Påvirkningen var så kraftig, at enheden gik i stykker. Hvad skete der med tardigraderne? Kunne de have overlevet faldet og begyndt at leve på Månen?

I 2019 blev tardigrader sendt til Månen - måske har de allerede vænnet sig til det nye sted? Der var tardigrader inde i Bereshit-rumfartøjet, der styrtede ned på Månen, og de havde en chance for at overleve. Foto.

Der var tardigrader inde i Bereshit-rumfartøjet, der styrtede ned på Månen, og de havde en chance for at overleve

Indhold

 • 1 De mest modstandsdygtige skabninger på Jorden
 • 2 Sådan overlever dyr uden mad
 • 3 Er der liv på Månen
 • 4 Hvorfor er der ikke liv på Månen
 • < /ul>

  De mest holdbare skabninger på Jorden

  Tardigrader er små væsner, mindre end en millimeter lange, som kun kan ses gennem et mikroskop. Det er ikke mikrober, men fuldgyldige organismer med nerveceller, øjne, en mundåbning for enden af ​​en lille snabel, tarme og fire par ben med kløer. På trods af deres lille størrelse er de i familie med edderkopper og andre leddyr.

  De mest holdbare væsner på Jorden. I deres udseende ligner tardigrader aliens. Foto.

  Tardigrades ligner rumvæsener i deres udseende

  For at overleve skal de fodre med små alger og anden mad og være omgivet af vand. De kan dog overleve selv under ekstreme forhold – for eksempel blev deres spor fundet på toppen af ​​Everest, det højeste punkt på vores planet. Tardigrader findes oftest i naturen, men de kan også findes i bymiljøer. Men vi lægger ikke mærke til dem, for dette kræver et mikroskop.

  Du vil være interesseret:Et udvalg af videnskabelige fotografier, der vil overraske alle

  Hvordan dyr overlever uden mad

  For at holde sig i live sænker tardigrader deres stofskifte og mister 95% af deres krops vandvolumen. Videnskaben kender til eksistensen af ​​1.265 arter af tardigrader (inklusive fossiler), og nogle af dem er i stand til at producere stoffer, der forhindrer dem i at fryse. Nogle af de proteiner, de producerer, er i stand til at beskytte hver eneste celle i deres krop.

  Hvordan dyr overlever uden mad. Tardigrades er også kendt som vandbjørne. Foto.

  Tardigrades er også kendt som vandbjørne

  Når en tardigrad er frataget væske, halveres dens kropsstørrelse og dens ben forsvinder. Denne tilstand kaldes kryptobiose, og de små væsner forbliver i den, indtil de omgivende forhold bliver mere gunstige. Ifølge videnskabsmænd kan voksne tardigrader overleve ved temperaturer fra -272 til 150 grader Celsius. De kan også modstå høje niveauer af stråling.

  Læs også:Kan bakterier overleve i det ydre rum?

  Er der liv på Månen

  < p>Hvis tardigrader er så ihærdige, overlevede de måske Bereshit-rumfartøjets styrt og yngler på Månen lige nu? Ifølge videnskabsmænd kunne de godt have overlevet ødelæggelsen af ​​enheden, men under måneforhold ville deres levetid have været kort.

  Under et af undersøgelserne vurderede videnskabsmænd overlevelsesevnen af ​​tardigrader af arten Hypsibius dujardini når den kolliderer med sand med en hastighed på 3000 kilometer i timen. Ved denne hastighed døde de, men med 2600 kilometer i timen eller mindre formåede de at overleve.

  Er der liv på Månen. Alle typer tardigrader ser nogenlunde ens ud. Foto.

  Alle typer tardigrader ser nogenlunde ens ud

  På Månen er alle levende organismer destruktivt påvirket af kosmisk stråling. Men som vi allerede har fundet ud af ovenfor, er tardigrader modstandsdygtige over for skadelige stråler. Forskere mener, at de i nogen tid endda kan leve i det ydre rum.

  Alle burde vide dette:Hvordan lugter det i rummet – astronauterne gav et detaljeret svar

  Hvorfor er der ikke liv på månen

  Dog kan tardigrader på Månen hurtigt blive dræbt af temperatur og mangel på vand. I løbet af dagen på Jordens naturlige satellit kan det være +120 grader. Om natten falder temperaturen til -160 grader celsius. I betragtning af at dag og nat på Månen varer i meget lang tid, har tardigrader minimale chancer for at overleve.

  Ud over de kraftige temperaturændringer på Månen er der hverken vand eller mad til tardigrader. Selvfølgelig er der vand på satellitten i frossen tilstand, men for små væsner er det vigtigt, at det er flydende.

  Hvorfor er der ikke liv på Månen. Der er meget stor sandsynlighed for, at Månen er et helt livløst sted. Foto.

  Der er meget stor sandsynlighed for, at Månen er et helt livløst sted

  Baseret på alt dette viser det sig at nej – tardigrader er usandsynlige, var de i stand til at overleve nedstyrtningen af ​​Beresheet? I 2026 har mennesker til hensigt at vende tilbage til Månen igen som en del af rumprogrammet Artemis. Under disse missioner vil astronauter sandsynligvis tage prøver af månens jord for at studere under laboratorieforhold på Jorden. Og sandsynligheden for, at de vil finde liv i disse materialer, er næsten nul.

  Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

  Hvis du vil lære mere om disse fantastiske væsner, så sørg for at læse vores materiale “5 fakta om tardigrader – de hårdeste væsner i verden.” Den fortæller, hvordan videnskabsmænd først opdagede tardigrader, hvor de bor, hvilke af dem, der anses for at være de største, og så videre. Generelt, efter at have læst denne artikel, vil du i høj grad udvide din lærdom!


Date:

by