Forskare har upptäckt en annan orsak till synförlust – tarmmikroflora

Det finns många olika orsaker till synförlust, till exempel kan det uppstå på grund av infektioner som konjunktivit eller keratit, otillräcklig blodcirkulation, förlust av känslighet i synnerven, förändringar i ögonglobens form, etc. En nyligen genomförd studie av forskare från Kina och Storbritannien visade en annan, mycket omedveten orsak till synförlust – tarmbakterier. De kan försämra perifert syn och mörkerseende och kan också orsaka fullständig blindhet. Dessutom orsakar bakterier synnedsättning i tidig ålder, även om detta blir möjligt endast om det finns en mutation i en av generna.

Forskare har upptäckt en annan orsak till synförlust - tarmmikroflora. Forskare har upptäckt ett samband mellan syn och tarmbakterier. Foto.

Forskare har upptäckt ett samband mellan syn och tarmbakterier

Hur tarmbakterier är kopplade till syn

Ett team av forskare genomförde en studie på möss, under vilken de hittade bakterier från tarmen i skadade områden i ögonen. Dessa bakterier fanns dock bara hos gnagare som hade mutationer i genen (CRB1). Det bör noteras att mutationer i samma gen är den främsta orsaken till ärftliga ögonsjukdomar hos människor.

Ögonsjukdomar associerade med denna mutation uppstår i tidig ålder på grund av abnormiteter i näthinnan. Kom ihåg att näthinnan är vävnaden på baksidan av våra ögon som omvandlar ljusvågor till specifika signaler som går till hjärnan. Där omvandlas dessa signaler till en bild (vision). På grund av skador associerade med genmutationen blir näthinnan onormalt tjock, vilket resulterar i att dess uppgift utförs mindre effektivt.

Hur tarmbakterier är relaterade till syn. Tarmbakterier skadar förmodligen ögats näthinna. Foto.

Tarmbakterier som misstänks skada näthinnan

Förekomsten av bakterier i skadade områden av ögat betyder dock inte att de är orsaken till problemen. För att ta reda på om bakterierna orsakar synproblem minskade forskare sin population i ögonen på vissa gnagare. Efter detta har de enligt uppgift inte upplevt betydande skador på näthinnan, som hos andra möss med genmutationen. Dessutom, när de återställde uttrycket av Crb1-proteinet, som kodas av CRB1-genen, hade mössen mindre retinal skada. Studieförfattarna rapporterar detta i tidskriften Cell. Det visade sig att detta protein direkt påverkar närvaron av bakterier i ögat.

Varför tarmbakterier orsakar synförlust

De flesta tarmbakterier är nyttiga och spelar en viktig roll för människors hälsa. Men CRB1-mutationen, enligt forskare, tillåter tarmbakterier att nå ögonen, där de orsakar synförlust.

Crb1-proteinet som nämns ovan ansågs tidigare endast finnas i hjärnans pigmentepitel och näthinna. (RPE), det vill säga yttre barriär mellan blodet och näthinnan. Men forskarna upptäckte också att proteinet också uttrycks i tarmväggen. Där ger den en viktig barriär mellan tarmarna och resten av kroppen.

Varför tarmbakterier orsakar synförlust. På grund av mutationer i gener kan tarmbakterier komma in i blodomloppet. Foto.

På grund av mutationer i gener kan tarmbakterier komma in i blodomloppet

Den muterade CBR1-genen uttrycker inte en tillräcklig mängd av Crb1-proteinet, vilket gör att barriären blir mindre effektiv, vilket gör att bakterier kan spridas i hela kroppen. I synnerhet kommer de genom blodomloppet in i ögats näthinna, och detta leder till dess skada.

Nu måste forskarna bara ta reda på det viktigaste – om denna mekanism verkligen orsakar blindhet hos människor, och om behandlingar som syftar till att eliminera bakterier från ögat kan förhindra blindhet. Därför planerar teamet att genomföra kliniska studier inom en snar framtid.

Genterapi för ögonsjukdomar

En studie har visat en möjlig orsak till sambandet mellan ögonsjukdomar och en enskild genmutation. Det finns dock ett hundratal andra gener som också påverkar de ljuskänsliga fotoreceptorcellerna i näthinnan. De kan orsaka en mängd olika sjukdomar, såsom retinitis pigmentosa. Minst 28 gener till är associerade med Leber medfödd amauros.

Genterapi för ögonsjukdomar. Genterapi är ett lovande område inom oftalmologi. Foto.

Genterapi — en lovande riktning inom oftalmologi

Därför är genterapi en lovande riktning inom oftalmologi. Därför hoppas forskarna att ytterligare forskning kommer att göra det möjligt för oss att utveckla nya metoder för att behandla många sjukdomar som för närvarande anses obotliga.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att tarmbakterier påverkar många andra funktioner i kroppen. Till exempel kopplade forskare tidigare störningar i tarmens mikroflora till kronisk trötthet. Ett antal studier har också visat att bakterier påverkar hjärnans funktion och rörlighet kan till och med bero på dem.


Date:

by