2019 skickades tardigrader till månen – de kanske redan har vant sig vid sin nya plats?

I februari 2019 lanserade det israeliska företaget SpaceIL framgångsrikt rymdfarkosten Beresheet i månbana. Det var tänkt att bli det allra första privata fordonet som gjorde en mjuklandning på jordens satellit. Bland de många rymdutrustningarna inuti fanns en kapsel som innehöll tardigrader, små organismer som har förmågan att överleva även i de svåraste miljöerna. Tyvärr kunde strukturen inte bromsa i tid innan landningen och kraschade med en hastighet av 500 kilometer i timmen. Stöten var så kraftig att enheten gick sönder. Vad hände med tardigraderna? Kunde de ha överlevt fallet och börjat leva på månen?

År 2019 skickades tardigrader till månen - de kanske redan har vant sig vid den nya platsen? Det fanns tardigrader inuti rymdfarkosten Bereshit som kraschade på månen, och de hade en chans att överleva. Foto.

Det fanns tardigrader inuti rymdfarkosten Bereshit som kraschade på månen, och de hade en chans att överleva

Innehåll

 • 1 De mest motståndskraftiga varelserna på jorden
 • 2 Hur djur överlever utan mat
 • 3 Finns det liv på månen
 • 4 Varför finns det inget liv på månen
 • < /ul>

  De mest hållbara varelserna på jorden

  Tardigrader är små varelser, mindre än en millimeter långa, som bara kan ses genom ett mikroskop. Det är inga mikrober, utan fullvärdiga organismer med nervceller, ögon, en munöppning i slutet av en liten snabel, tarmar och fyra par ben med klor. Trots sin lilla storlek är de släkt med spindlar och andra leddjur.

  De mest ihärdiga varelserna på jorden. Till sitt utseende liknar tardigrader utomjordingar. Foto.

  Tardigrades liknar utomjordingar i sitt utseende

  För att överleva måste de livnära sig på små alger och annan mat och vara omgivna av vatten. De kan dock överleva även under extrema förhållanden – till exempel hittades deras spår på toppen av Everest, den högsta punkten på vår planet. Tardigrader finns oftast i naturen, men de kan också hittas i stadsmiljöer. Men vi märker dem inte, eftersom detta kräver ett mikroskop.

  Du kommer att vara intresserad:Ett urval av vetenskapliga fotografier som kommer att överraska alla

  Hur djur överlever utan mat

  För att hålla sig vid liv saktar tardigrader ner sin ämnesomsättning och förlorar 95 % av kroppens vattenvolym. Vetenskapen känner till förekomsten av 1 265 arter av tardigrader (inklusive fossiler), och några av dem kan producera ämnen som hindrar dem från att frysa. Vissa av proteinerna de producerar kan skydda varje cell i kroppen.

  Hur djur överlever utan mat. Tardigrades är också kända som vattenbjörnar. Foto.

  Tardigrades är också kända som vattenbjörnar

  När en tardigrad berövas vätska halveras dess kroppsstorlek och dess ben försvinner. Detta tillstånd kallas kryptobios, och de små varelserna förblir i den tills de omgivande förhållandena blir gynnsammare. Enligt forskare kan vuxna tardigrader överleva vid temperaturer från -272 till 150 grader Celsius. De tål också höga nivåer av strålning.

  Läs också:Kan bakterier överleva i yttre rymden?

  Finns det liv på månen

  < p>Om tardigrader är så sega, kanske de överlevde kraschen av rymdfarkosten Bereshit och häckar på månen just nu? Enligt forskare skulle de mycket väl kunna överleva förstörelsen av enheten, men under månförhållanden skulle deras liv vara kort.

  Under en av studierna bedömde forskare överlevnadsförmågan hos tardigrader av arten Hypsibius dujardini när de kolliderade med sand med en hastighet av 3000 kilometer i timmen. I denna hastighet dog de, men i 2600 kilometer i timmen eller mindre lyckades de överleva.

  Finns det liv på månen. Alla typer av tardigrader ser ungefär likadana ut. Foto.

  Alla typer av tardigrader ser ungefär likadana ut

  På månen påverkas alla levande organismer destruktivt av kosmisk strålning. Men, som vi redan har upptäckt ovan, är tardigrader resistenta mot skadliga strålar. Forskare tror att de under en tid till och med kan leva i yttre rymden.

  Alla borde veta detta:Hur luktar det i rymden – astronauterna gav ett detaljerat svar

  Varför finns det inget liv på månen

  Men tardigrader på månen kan snabbt dödas av temperatur och brist på vatten. Under dagen på jordens naturliga satellit kan det vara +120 grader. På natten sjunker temperaturen till -160 grader Celsius. Med tanke på att dag och natt på månen varar väldigt länge har tardigrader minimala chanser att överleva.

  Förutom de kraftiga temperaturförändringarna på månen finns det inget vatten eller mat för tardigrader. Naturligtvis finns det vatten på satelliten i fruset tillstånd, men för små varelser är det viktigt att det är flytande.

  Varför finns det inget liv på månen. Det är mycket stor sannolikhet att månen är en helt livlös plats. Foto.

  Det är mycket stor sannolikhet att månen är en helt livlös plats

  Baserat på allt detta visar det sig att nej – tardigrader är osannolika om de kunde överleva kraschen av Beresheet? År 2026 avser människor att återvända till månen igen som en del av rymdprogrammet Artemis. Under dessa uppdrag kommer astronauter sannolikt att ta prover av månens jord för att studera i laboratorieförhållanden på jorden. Och sannolikheten att de kommer att hitta liv i dessa material är nästan noll.

  Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

  Om du vill lära dig mer om dessa fantastiska varelser, se till att läsa vårt material “5 fakta om tardigrader – de tuffaste varelserna i världen.” Den berättar hur forskare först upptäckte tardigrader, var de bor, vilka av dem som anses vara störst och så vidare. I allmänhet, efter att ha läst den här artikeln, kommer du att avsevärt utöka din kunskap!


Date:

by