Denna lilla fisk kan göra oväsen som ett jetplan.

Från och med 2020 känner vetenskapen till att det finns mer än 35 tusen fiskarter. Bland dem finns både jättar som valhajen upp till 20 meter långa och små varelser som du kanske inte ens märker. När det kommer till fisk föreställer nästan alla människor sig djur som inte gör det minsta ljud. Det finns till och med ett populärt talesätt “att vara tyst som en fisk”, och det uppstod av en anledning. Men visste du att det finns små fiskar i världen somkan göra buller jämförbart med drönaren från ett jetplan?De är vanliga i Sydostasien, och forskare har mycket intressant att säga om dem. Till exempel vet de redan hur små varelser lyckas göra så höga ljud och om de kan döva en person.

Denna lilla fisk kan göra ett högt ljud som ett jetplan. I Asiens vatten finns det fiskar som kan göra höga ljud. Foto.

I Asiens vatten lever fiskar som kan göra höga ljud

Innehåll

< ul class="toc_list">

 • 1 Fisk som kan göra ljud
 • 2 Vilken volym kan göra dig döv
 • 3 Vilka ljud gör fiskar
 • 4 Hur pratar de fisk
 • 5 Den mest högljudda fisken i världen
 • Fisk som kan göra ljud

  En av de mest högljudda fiskarna i världen heter Danionella cerebrum. Den simmar i Myanmars grumliga grund och växer till en maximal längd på 1,2 cm. Hjärnvolymen för dessa varelser är 0,6 kubikmillimeter – detta är den minsta hjärnan bland alla kända arter av ryggradsdjur.

  Trots sin lilla storlek kan denna fiskproducera ljud med en volym på upp till 140 decibel.< /strong> Det är väldigt högt – den typ av ljud du hör när du använder en jackhammer eller under en rockkonsert. Vissa källor jämför ljudet av denna fisk med ett pistolskott.

  En fisk som kan göra ljud. Fiskens utseende Danionella cerebrum. Foto.

  Utseendet på fisken Danionella cerebrum

  Som jämförelse anses det högsta officiellt registrerade ljudet på jorden vara explosionen av vulkanen Krakatoa under ett utbrott 1883. Man tror att det var så öronbedövande att dånet på en nivå av 172 decibel hördes på ett avstånd av 160 kilometer.

  Läs också:De största vulkanutbrotten i mänsklighetens historia

  < h2>Vilken volym kan orsaka dövhet?

  En person kan börja uppleva tillfällig hörselnedsättning när den utsätts för ljud med en volym på85 decibel eller högreom den utsätts för dem under en längre tid. Vid ljudnivåer på 120 decibel eller högre, som vid en rockkonsert eller nära en jetmotor i gång, kan permanenta hörselskador uppstå. Ljud högre än 140 decibel kan orsaka smärtsam öronbedövande även efter kort exponering.

  Vilken volym kan göra dig döv? En persons hörsel är mycket ömtålig, och den kan försvinna i det mest oväntade ögonblicket. Foto.

  Människans hörsel är mycket ömtålig och kan gå förlorad i det mest oväntade ögonblicket

  < p>Viktig vetenskaplig prestation:Pojkens hörsel återställdes med hjälp av genteknik – medicinen har arbetat för detta i 20 år

  Vilka ljud gör fiskar

  h2>

  Den lilla fisken Danionella cerebrum producerar ett ljud som i volym är jämförbart med ett jetplan. Det skulle vara logiskt att folk omedelbart blev döva efter att ha fångat denna fisk. Men sådana fall har aldrig registrerats, och det finns en förklaring till detta.

  Faktum är att buller på en nivå av 140 decibel bara hörs i vatten när fisken är på ett avstånd av 10 millimeter. Ju längre bort det är, desto mindre ljud hörs. Till exempel, på ett avstånd av 1 meter når ljudnivån 108 decibel – det är också mycket, djuret låter som en traktor.

  Denna lilla fisk kan göra ett högt ljud som ett jetplan. Vilka ljud gör fiskar. Foto.

  Danionella cerebrum Fish Sounds

  Det mesta av ljudet som produceras reflekteras tillbaka i vattnet. När en person står bredvid ett akvarium med flytande Danionella cerebrum, hör han bara ett kontinuerligt surrande ljud. Man tror att fiskar använder sin förmåga att kommunicera med varandra. Faktum är att de lever i leriga vatten och ofta inte ser sina släktingar.

  Hur fiskar pratar

  Fisken gör ett högt ljud med hjälp av sin simblåsa. Först pressar den ihop musklerna som drar i revbenet och skapar spänningar i det lilla brosket. När brosket släpps träffar det snabbt simblåsan, vilket ger ett högt ljud.

  Hur fiskar pratar. Strukturen hos den lilla fisken Danionella cerebrum. Foto.

  Strukturen hos den lilla fisken Danionella cerebrum

  Forskare har märkt att endast hanar ger ifrån sig ett surrande ljud och endast när de är i en grupp. Vissa av dem är mer bullriga än andra – kanske finns det i dessa grupper individer som har större auktoritet. Ofta, om en hane gör oväsen, är resten helt tysta vid den här tiden.

  Alla borde veta detta:Den största fisken i världen – den kan bli upp till 20 meter lång

  < h2>Den mest högljudda fisken i världen

  Det är viktigt att notera att representanter för arten Danionella cerebrum är långt ifrån de mest högljudda bland fiskar. De är sådana bara bland små varelser.

  Det finns andra fiskar i världen som gör ljud. Till exempel använder den skäggiga dusky croakern (Pogonias cromis) sina stora, platta tänder för att göra ett trumljud. Och den nordliga midskeppsfisken (Porichthys notatus) använder sin simblåsa för att göra ljud som liknar grymtningar eller grymtningar.

  Den mest högljudda fisken i världen. Skäggig mörk croaker. Foto.

  Den mest högljudda fisken i världen. Nordlig midskeppsfisk. Foto.

  Northern midshipman fish

  Se till att kontrollera ut vår Telegram-chatt. Där publicerar vi ytterligare inlägg varje dag som kommer att överraska dig!

  Jorden är hem för ett stort antal fantastiska fiskar. En av dem är enorm havskatt – man tror att de kan förvandlas till riktiga monster som inte skonar någon. Du kan läsa mer om detta i artikeln “Människosätande havskatt attackerar fiskare och barn: sanning eller myt?”


  Date:

  by