Chinguetti är en enorm meteorit som föll till jorden, som ingen ännu har hittat

Tidigare 1916 meddelade den franske konsulatanställde Gaston Ripert att han hade hittat en enorm kulle helt gjord av järn i den afrikanska Saharaöknen. Enligt honom var bredden på detta ovanliga berg 100 meter – det antas att han stod på toppen av en enorm meteorit som föll till jorden i mycket gamla tider. Mannen kunde inte komma ihåg platsen för denna rymdsten, eftersom ledaren för en afrikansk stam tog honom till den, efter att han tidigare hade ögonbindel för honom. Men Gaston Ripert kunde därifrån ta med sig en stenjärnsmeteorit som vägde 4,5 kilo. Under många år försökte forskare hitta denna enorma meteorit, men sökningen gav inga resultat. Nyligen har jakten på rymdstenen återupptagits med hjälp av modern teknik.

Chinguetti är en enorm meteorit som föll till jorden, som ingen ännu har hittat. Någonstans i Saharaöknen kan det finnas en 100 meter bred meteorit. Foto.

Någonstans i Saharaöknen kan det finnas en 100 meter bred meteorit

Meteorit i Saharaöknen

Den största meteoriten som någonsin har fallit till jorden, vars existens forskare fortfarande inte är exakt säkra på, hette Chinguetti. Namnet på det mystiska föremålet gavs för att hedra bosättningen med samma namn i landet Mauretanien – ett fragment av en enorm meteorit hittades 45 kilometer därifrån.

Meteorit i Saharaöknen. Chinguetti i Mauretanien. Foto.

Chinguetti i Mauretanien

I många år har forskare försökt hitta platsen där järnstenen föll, men ingen framgång har noterats. Tvärtom, en studie som gjordes 2001 visade att den bit av meteorit som Gaston Ripert tog med inte kunde vara en del av ett 100 meter långt rymdobjekt. Kemisk analys av materialet visade att dess moderobjekt hade en maximal storlek på 1,6 meter. Dessutom borde fallet av en så stor meteorit ha lämnat en enorm krater, men den gick inte heller att hitta.

Läs också:Varför exploderar vissa meteoriter i jordens atmosfär

< h2>Den största meteoriten i världen

Bedrog Gaston Ripert verkligen alla eller gjorde ett allvarligt misstag? Idag anser forskare att det är för tidigt att anklaga den konsulära tjänstemannen för någonting. Det är möjligt att en enorm meteorit i storleken av ett berg verkligen existerar.

Frånvaron av en stor krater i Saharaöknen kan förklaras av det faktum att meteoriten föll ner på vår planets yta i en låg vinkel. I det här fallet kanske det verkligen inte finns ett djupt hål i marken.

Den största meteoriten i världen. Fragment av Chinguetti-meteoriten. Foto.

Fragment av Chinguetti-meteoriten

Svårigheter att hitta Chinguetti-meteoriten kan bero på ett antal faktorer. Således kan de instrument som forskare använde inte ha varit tillräckligt exakta för att upptäcka ett järnföremål. Dessutom kan forskare leta efter honom på fel ställe, eftersom Gaston Riperts minnen var vaga – glöm inte att han kom till platsen med ögonbindel. Under de senaste decennierna kunde berget dessutom lätt ha täckts med ett tjockt lager av sand.

Vissa forskare tror på förekomsten av Chinguetti-meteoriten eftersom Gaston Ripert sa att det fanns “metallnålar” på bergets yta. Han syftade troligen på Thompson-strukturer, som är ovanliga mönster och strukturer som bildas på metallföremål när de kyls långsamt under långa tidsperioder. De upptäcktes först 2003, så den franska konsulatpersonalen kunde inte ha hittat på dem.

Du kanske är intresserad: Forskare har upptäckt spår av det äldsta meteoritfallet – de är 3,48 miljarder år gammal

Sök efter Chinguetti-meteoriten

Idag tror forskare att de kommer att kunna hitta den största meteoriten på jorden med hjälp av en magnetometer. Det här är namnet på en anordning som används för att mäta magnetfältet eller magnetiska egenskaper hos material, vilket hjälper till att bestämma deras styrka och placering.

Om ett enormt järnföremål ligger någonstans i Saharaöknen, kommer det att definitivt påverka magnetfältet på våra planeter – forskare kommer att kunna upptäcka en magnetisk anomali. Det är vanligtvis hur forskare söker efter mineraler. Men i det här fallet kan en magnetometer hjälpa till att lösa ett mysterium som är mer än 100 år gammalt.

Sök efter Chinguetti-meteoriten. Kartan visar platser där Chinguetti-meteoriten kan finnas. Foto.

Kartan visar platser där Chinguetti-meteoriten kan vara belägen

Det är viktigt att notera att för 66,5 miljoner år sedan föll ett större föremål till jorden – Chicxulub-asteroiden, vars diameter uppskattas till 10 kilometer. Som ett resultat av dess fall bildades en nedslagskrater med en diameter på 180 kilometer på Yucatanhalvön i Nordamerika. Fallet av ett så stort föremål orsakade en kraftig explosion och så kraftiga förändringar i naturen att de ledde till att många arter av djur utrotades – främst dinosaurier dog ut.

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal så för att inte missa viktiga nyheter från vetenskap och teknik. Glöm inte heller vår Telegram-kanal!

Forskare studerar fortfarande konsekvenserna av Chicxulub-asteroidens fall och hittar nya detaljer. Till exempel 2022 blev det känt att efter denna katastrof började en jordbävning som varade i flera månader.


Date:

by