Anti-satellit kärnvapen – har de några utsikter?

Hur konstigt det än kan låta så hade rymdutforskningen till en början rent militära mål. Redan i slutet av 50-talet arbetade forskare i USA och Sovjetunionen med att skapa spaningssatelliter, som redan började utföra stridsuppdrag i början av 60-talet. Samtidigt lanserades de första navigationssatelliterna, tidig varningssystem för ballistiska missiler och stridssatelliter, eller interceptorer. Båda länderna arbetade också med att avlägsna kärnvapen ut i rymden för att träffa markmål, men i början av 70-talet undertecknade USA och Sovjetunionen ett avtal enligt vilket rymden endast fick användas för relativt fredliga ändamål (allt som inte hänför sig till anfall från rymden på jorden). Därför övergavs användningen av kärnvapen, men de kan vara ett effektivt sätt att förstöra mål i rymden, det vill säga satelliter.

Anti-satellit kärnvapen — har de några utsikter? En kärnvapenexplosion i rymden kan förstöra elektriska anordningar i omloppsbana och på jorden. Foto.

En kärnvapenexplosion i rymden kan förstöra elektriska apparater i omloppsbana och på jorden

Kärnvapenexplosion i rymden

Varför anses en kärnvapenexplosion vara ett effektivt sätt att förstöra satelliter? Anledningen är att det inte finns någon atmosfär i rymden, vilket betyder att det inte finns någon explosiv stötvåg. Därför kan föremål bara träffas av fragment eller kinetisk påverkan.

I händelse av en kärnvapenexplosion uppstår som bekant en elektromagnetisk våg, som kan inaktivera elektriska apparater från en potentiell fiende, samt störa kommunikationer. Därför studerade USA och Sovjetunionen aktivt möjligheten att använda kärnvapen för «rymdkrig».

Den första raketen med en kärnladdning för ett experiment för att förstöra en satellit sköts upp i rymden av USA redan 1958. Som en del av Argus-experimentet detonerades en stridsspets med en avkastning på 1,7 kiloton TNT på en höjd av 170 km över jordens yta. Enligt uppgift var satellitens instrument inaktiverade och radiokommunikation förlorades inom en radie av 80 km från explosionen. Nästan omedelbart detonerade USA ytterligare två kärnstridsspetsar på en höjd av 300 km och 800 km.

Kärnvapenexplosion i rymden. Blixt efter en kärnvapenexplosion i rymden, tagen från ett avstånd av 1200 km. Foto.

Blixt efter en kärnvapenexplosion i rymden, filmad från ett avstånd av 1200 km

Samtidigt upptäckte satelliten Explorer 4 bälten av radioaktiva partiklar som lockades till jorden av ett magnetfält. På grund av detta uppstod norrsken på sydliga breddgrader, inte bara i testområdena, utan också i den motsatta delen av planeten.

Den första sovjetiska bomben exploderade i rymden den 27 oktober 1961, som en del av ett experiment kallat “Operation K.” Den ballistiska missilen R-12 avfyrade en laddning med en kapacitet på 1,2 kiloton TNT till en höjd av 150 km. En timme senare exploderade samma bomb på 300 km höjd. Resultaten var desamma som efter de amerikanska experimenten.

Ett år senare lanserade USA, som en del av Starfish Prime-projektet, en bomb med en avkastning på 1 450 kiloton till en höjd av 400 km. Det var den kraftigaste laddningen som någonsin exploderat i rymden. Blixten från explosionen var synlig på ett avstånd av 6 tusen km. Efter explosionen stängdes alla elektriska apparater av på Hawaii. Norrsken observerades över nästan hela Stilla havets territorium. Strålningsbälten i rymden registrerades i ytterligare 5 år.

Kärnvapenexplosion i rymden. Explosion av en kärnvapenbomb i rymden med en kapacitet på 410 kiloton TNT. Foto.

Explosionen av en kärnvapenbomb i rymden med en kraft på 410 kiloton TNT

I jordens omloppsbana var en tredjedel av alla satelliter inaktiverade på grund av denna explosion. Kommunikationen med många enheter gick också förlorad, inklusive den sovjetiska satelliten Cosmos-5, som var tänkt att spela in framtida kärntekniska rymdtest av Sovjetunionen. Därefter genomförde båda länderna ytterligare flera kärnvapenexplosioner i rymden, vilket ledde till fel på elektriska apparater både i rymden och på jorden.

Efter att ha utvärderat konsekvenserna av användningen av kärnvapen i rymden, stoppade USA och Sovjetunionen alla tester efter att ha undertecknat ett internationellt fördrag som förbjuder kärnvapenprov i rymden den 5 augusti 1963.

Historik om system för att bekämpa fienden satelliter

Sovjetunionen och USA började arbeta med skapandet av system för att förstöra fiendens satelliter redan från början av rymdkapplöpningen, eftersom de är kapabla att “blinda” fienden och beröva honom hans navigationssystem, vilket är extremt viktigt i modern krigföring . Inledningsvis skapades manövrerande interceptorsatelliter för att förstöra satelliter. Till exempel lanserades den första sovjetiska satelliten, Polet-1, upp i rymden 1963. Den hade en kontrollerad sprängladdning som kunde förstöra USA:s inspektörs spaningssatelliter.

Historik över system för att bekämpa fiendens satelliter. Sovjetisk stridssatellit «Polet-1». Foto.

sovjetiska stridsflygsatelliten «Polet-1»

Men eftersom användningen av kärnvapen i rymden endast testades, och sedan helt förbjöds, använde de en konventionell explosions- och fragmenteringssubmunition för att förstöra föremål i rymden.

Endast 10 sovjetiska interceptorsatelliter accepterades för försöksoperation år senare — 1972 och 1979, efter modernisering, sattes de i stridstjänst av missil- och rymdförsvarsstyrkorna. Också i mitten av 60-talet började USA och Sovjetunionen arbetet med att skapa bemannade krigsfartyg.

Således skapade Sovjetunionen Salyut-stationen (alias Almaz), som enligt legenden var fredlig, men som faktiskt hade en modifierad NR-23-flygkanon för att förstöra fiendens avlyssningssatelliter. Dessutom kan Almaz-stationen förstöra andra typer av fiendens satelliter.

Historik av system för att bekämpa fiendens satelliter. Salyut-stationen, även känd som Almaz-stridsbanan. Foto.

Station «Salyut», även känd som stridsbanan «Almaz& #187 ;

På 1980-talet minskade behovet av interceptorsatelliter, eftersom det blev möjligt att skjuta ner många satelliter med missiler som skjutits upp från flygplan, jorden eller vattenytan. Till exempel kan ryska S-500 luftvärnssystem för närvarande träffa satelliter.

Är det vettigt att använda kärnvapen i rymden

Många experter är skeptiska till idén om att använda kärnvapen i rymden. Faktum är att när något himmelskt föremål förstörs, bildas en massa skräp. Med tanke på deras höga hastighet kan de utgöra en stor fara för alla andra satelliter, såväl som andra objekt, till exempel ISS.

Är det vettigt att använda kärnvapen i rymden? Rymdskräp efter att satelliter har förstörts av en kärnvapenexplosion kan leda till oförutsägbara konsekvenser. Foto.

Rymdskräp efter att satelliter har förstörts av en kärnvapenexplosion kan leda till oförutsägbara konsekvenser

Det vill säga att konsekvenserna av användningen av kärnvapen i rymden inte kan kontrolleras. Detta innebär att detta kan sätta rymdtillgångarna i landet och dess allierade i allvarlig risk. Men samtidigt kan användningen av en kärnladdning garanteras orsaka allvarlig skada på fienden, till exempel inaktivera satellitens globala positioneringssystem (GPS).

Följ länken till vår ZEN-KANAL . Vi har förberett för dig en mängd intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Därmed är paradoxen att användningen av kärnvapen i rymden är jämförbar med deras användning på jorden — fienden kommer säkerligen att lida allvarlig skada, men samtidigt kommer den part som först använde den att få skada. Kärnvapen i rymden kan dock ha en annan användning – de skulle teoretiskt sett kunna skydda jorden från asteroider. Och forskare arbetar för närvarande på möjligheten av en sådan ansökan.


Date:

by