Anti-satellit atomvåben – har de nogen udsigter?

Uanset hvor mærkeligt det kan lyde, havde udforskning af rummet oprindeligt rent militære mål. Allerede i slutningen af ​​50'erne arbejdede videnskabsmænd i USA og USSR på oprettelsen af ​​rekognosceringssatellitter, som allerede begyndte at udføre kampmissioner i begyndelsen af ​​60'erne. Samtidig blev de første navigationssatellitter, tidlige varslingssystemer for ballistiske missiler og jagersatellitter eller interceptorer opsendt. Ligeledes arbejdede begge lande på fjernelse af atomvåben ud i rummet for at ramme mål på jorden, men i begyndelsen af ​​70'erne underskrev USA og USSR en aftale, hvorefter rummet kun måtte bruges til relativt fredelige formål (alt, der ikke vedrører bl.a. angreb fra rummet på Jorden). Derfor blev brugen af ​​atomvåben opgivet, men de kan være et effektivt middel til at ødelægge mål i rummet, det vil sige satellitter.

Anti-satellit atomvåben — har de nogen udsigter? En atomeksplosion i rummet kan ødelægge elektriske enheder i kredsløb og på Jorden. Foto.

En atomeksplosion i rummet kan ødelægge elektriske enheder i kredsløb og på Jorden

Atomeksplosion i rummet

Hvorfor betragtes en atomeksplosion som et effektivt middel til at ødelægge satellitter? Årsagen er, at der ikke er nogen atmosfære i rummet, hvilket betyder, at der ikke er nogen eksplosiv chokbølge. Derfor kan objekter kun blive ramt af fragmenter eller kinetisk påvirkning.

I tilfælde af en atomeksplosion opstår der som bekendt en elektromagnetisk bølge, som er i stand til at deaktivere elektriske enheder fra en potentiel fjende, samt forstyrre kommunikation. Derfor studerede USA og USSR aktivt muligheden for at bruge atomvåben til «rumkrige».

Den første raket med en nuklear ladning til et eksperiment til at ødelægge en satellit blev opsendt i rummet af USA tilbage i 1958. Som en del af Argus-eksperimentet blev et sprænghoved med et udbytte på 1,7 kiloton TNT detoneret i en højde af 170 km over jordens overflade. Efter sigende var satellittens instrumenter deaktiveret, og radiokommunikation gik tabt inden for en radius af 80 km fra eksplosionen. Næsten øjeblikkeligt detonerede USA yderligere to nukleare sprænghoveder i en højde af 300 km og 800 km.

Atomeksplosion i rummet. Flash efter en atomeksplosion i rummet, taget fra en afstand af 1200 km. Foto.

Flash efter en atomeksplosion i rummet, filmet fra en afstand af 1200 km

Samtidig opdagede satellitten Explorer 4 bælter af radioaktive partikler, der blev tiltrukket af Jorden af ​​et magnetfelt. På grund af dette opstod nordlys på sydlige breddegrader, ikke kun i testområderne, men også i den modsatte del af planeten.

Den første sovjetiske bombe eksploderede i rummet den 27. oktober 1961, som en del af et eksperiment kaldet “Operation K.” Det ballistiske R-12 missil afsendte en ladning med en kapacitet på 1,2 kilotons TNT til en højde på 150 km. En time senere eksploderede den samme bombe i 300 km højde. Resultaterne var de samme som efter de amerikanske eksperimenter.

Et år senere affyrede USA, som en del af Starfish Prime-projektet, en bombe med et udbytte på 1.450 kiloton til en højde af 400 km. Det var den kraftigste ladning, der nogensinde er eksploderet i rummet. Flashen fra eksplosionen var synlig i en afstand af 6 tusinde km. Efter eksplosionen slukkede alle elektriske apparater på Hawaii. Auroras blev observeret over næsten hele Stillehavets territorium. Strålingsbælter i rummet blev registreret i yderligere 5 år.

Atomeksplosion i rummet. Eksplosion af en atombombe i rummet med en kapacitet på 410 kilotons TNT. Foto.

Eksplosionen af ​​en atombombe i rummet med en kraft på 410 kiloton TNT

I Jordens kredsløb blev en tredjedel af alle satellitter deaktiveret på grund af denne eksplosion. Kommunikation med mange enheder gik også tabt, herunder den sovjetiske satellit Cosmos-5, som skulle optage fremtidige nukleare rumtest af USSR. Efterfølgende gennemførte begge lande flere atomeksplosioner i rummet, hvilket førte til svigt af elektriske enheder både i rummet og på Jorden.

Efter at have vurderet konsekvenserne af brugen af ​​atomvåben i rummet stoppede USA og USSR alle test efter at have underskrevet en international traktat, der forbyder atomprøvesprængninger i rummet den 5. august 1963.

Historie om systemer til bekæmpelse af fjenden satellitter

USSR og USA begyndte at arbejde på skabelsen af ​​systemer til at ødelægge fjendens satellitter lige fra begyndelsen af ​​rumkapløbet, fordi de er i stand til at “blænde” fjenden og fratage ham hans navigationssystem, hvilket er ekstremt vigtigt i moderne krigsførelse . Oprindeligt blev manøvrerende interceptor-satellitter skabt for at ødelægge satellitter. For eksempel blev den første sovjetiske satellit, Polet-1, sendt ud i rummet i 1963. Den havde en kontrolleret sprængstof, der kunne ødelægge den amerikanske inspektørs rekognosceringssatellitter.

Historie om systemer til bekæmpelse af fjendens satellitter. Sovjetisk jagersatellit «Polet-1». Foto.

sovjetiske jager-satellit «Polet-1»

Men da brugen af ​​atomvåben i rummet kun blev testet og derefter fuldstændig forbudt, brugte de en konventionel eksplosion og fragmenteringssubmunition til at ødelægge objekter i rummet.

Kun 10 sovjetiske interceptor-satellitter blev accepteret til forsøgsoperation år senere — i 1972, og i 1979, efter modernisering, blev de sat på kamptjeneste af missil- og rumforsvarsstyrkerne. Også i midten af ​​60'erne begyndte USA og USSR arbejdet med at skabe bemandede krigsskibe.

Således skabte USSR Salyut-stationen (alias Almaz), som ifølge legenden var fredelig, men som faktisk havde en modificeret NR-23-flykanon til at ødelægge fjendens interceptor-satellitter. Derudover kunne Almaz-stationen ødelægge andre typer af fjendens satellitter.

Historie om systemer til bekæmpelse af fjendens satellitter. Salyut-stationen, også kendt som Almaz-kampbanestationen. Foto.

Station «Salyut», også kendt som combat orbital station «Almaz& #187 ;

I 1980'erne faldt behovet for interceptor-satellitter, da det blev muligt at skyde mange satellitter ned med missiler afsendt fra fly, Jorden eller vandoverfladen. For eksempel kan russiske S-500 luftforsvarssystemer i øjeblikket ramme satellitter.

Giver det mening at bruge atomvåben i rummet

Mange eksperter er skeptiske over for ideen om at bruge atomvåben i rummet. Faktum er, at når ethvert himmellegeme ødelægges, dannes der en masse affald. På grund af deres høje hastighed kan de udgøre en stor fare for alle andre satellitter, såvel som andre objekter, for eksempel ISS.

Giver det mening at bruge atomvåben i rummet? Rumaffald efter ødelæggelsen af ​​satellitter ved en atomeksplosion kan føre til uforudsigelige konsekvenser. Foto.

Rumaffald efter ødelæggelsen af ​​satellitter ved en atomeksplosion kan føre til uforudsigelige konsekvenser

Det vil sige, at konsekvenserne af brugen af ​​atomvåben i rummet ikke kan kontrolleres. Det betyder, at dette kan bringe landets og dets allieredes rumaktiver i alvorlig fare. Men samtidig kan brugen af ​​en nuklear ladning garanteres at forårsage alvorlig skade på fjenden, f.eks. deaktiver satellit global positioning system (GPS).

Følg linket til vores ZEN KANAL . Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Således er det paradoksale, at brugen af ​​atomvåben i rummet kan sammenlignes med deres brug på Jorden — fjenden vil helt sikkert lide alvorlig skade, men på samme tid vil den part, der først brugte den, også modtage skade. Atomvåben i rummet kan dog have en anden anvendelse – de kunne teoretisk set beskytte Jorden mod asteroider. Og forskere arbejder også i øjeblikket på muligheden for en sådan ansøgning.


Date:

by