Kampen om sunt förnuft – pseudovetenskapens främsta propagandister 2023

Populariteten för astrologi, esoterism och alternativ medicin i världen är fantastisk, och Ryssland är inget undantag. Det har kommit till den punkten att när man söker jobb på vissa företag så tillfrågas de sökande om sitt stjärntecken. Nåväl, nyligen, när jag gick runt i centrala St. Petersburg, tittade jag in på närmaste kafé, som faktiskt visade sig vara magiskt – istället för den vanliga cappuccino kan du köpa “magisk cappuccino”, och förutom kaffe kan du få ljus och ett blad, i vilket du kan skriva in dina önskemål. Det här stället luktar förstås av rökelse och esoteriska symboler och zodiakens cirkel pryder väggarna och disken. En ovanlig anläggning, eller hur? Och det verkar inte finnas något dåligt med det, man vet aldrig vem som gillar vad. Men det här tillståndet illustrerar pseudovetenskapens växande popularitet i landet – fler och fler människor blir intresserade av magi och astrologi, vänder sig till spådamer och synska för att få hjälp och betalar enorma summor pengar för det. Lyckligtvis har forskare något att säga om detta – den 17 februari i St. Petersburg antogs de till Liar Academy of Pseudoscience (förkortat VRAL), medlemskap i vilket delas ut till personer som har gjort en enastående insats för utveckling och spridning av pseudovetenskap i det rysktalande rymden.

Kampen om sunt förnuft - pseudovetenskapens främsta propagandister 2023. Möt huvudstjärnorna inom rysk pseudovetenskap. Foto.

Möt de viktigaste stjärnorna inom rysk pseudovetenskap

Pseudovetenskap (pseudovetenskap) )är en samlande term som täcker allt från UFO:n till keltiska myter och legender, psykiska läsningar, stjärntecken, astrologi och mycket mer.

Stars of Russian Pseudoscience

Våra vanliga läsare är förmodligen medveten om årlig anti-award kallad «hedersakademiker VRAL», som hålls inom ramen för forumet «Scientists against myths». Vinnarna utses av juryn och publiken, och huvudpriset (och symbolen för priset) är en figur av en sorglig reptil.

Låt oss påminna dig om att 2021 den huvudsakliga nomineringen «LIED» ytterligare en tillkom – under det blygsamma namnet “APCHHI” (Academy of Preventive ChacroSurgery). År 2023 delades priset ut i två kategorier: “VRAL NARAENE” (naturvetenskaplig kategori) och “APCHKHI” (medicinsk). Den populära omröstningen om titeln på landets främsta pseudovetenskapsmän började den 14 december och i medicinska “APCHI” – den 21 december. Slutresultatet (mer än 6 000 röster) avgjorde finalisterna.

Stjärnor av rysk pseudovetenskap. En ledsen reptil väntar på sin ägare. Foto.

En ledsen reptil väntar på sin ägare

Du kan läsa mer om landets främsta seriepris här! Missa inte det!

Låt oss komma ihåg att pristagarna är framstående pseudovetenskapare och populariserare av pseudovetenskap. Således var de stolta ägarna av den sorgliga reptilfiguren Dr Natalya Zubareva (2019), homeopat Oleg Epshtein (2018), biträdande generaldirektör för REN-TV Igor Prokopenko (2017), huvudaktivisten för den ryska anti-GMO-rörelsen Irina Ermakova (2016), Andrey Kurpatov (2021) och Alexander Redko (2021) blev hedersakademiker för APCHHI. Huvudpriset i APCHHI-nomineringen är förresten ett gyllene kaffelavemang.

I var och en av nomineringarna fastställdes de tre bästa, vilket inte ändrades förrän omröstningen avslutades den 12 januari. Inom naturvetenskap var de tre ledarna mycket nära varandra, var och en av dem fick mer än 20 % av rösterna, vilket gav en bra ledning från 4:e plats. Och bland läkare framträdde örtläkaren Evgenia Belyaevskaya som en tydlig ledare och fick mer än 40 % av rösterna, skriver utmärkelsens arrangörer.

Låt oss också komma ihåg att priset “Honorary Academician VRAL” skapades med stöd av den vetenskapliga och utbildningsportalen Anthropogenesis.ru (chefredaktör Alexander Sokolov) och stiftelsen «Evolution». Juryn för priset inkluderar sådana enastående armaturer av rysk vetenskap som molekylärbiolog Konstantin Leskov, bioinformatiker Alexander Panchin, toxikolog Alexey Vodovozov, doktor i psykologi Vladimir Spiridonov, doktor i filologi Svetlana Burlak och andra. Den fullständiga listan över expertjuryn finns här.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Finalister VRAL NARAENE

Så, baserat på resultatet av den populära omröstningen, finalisterna i den naturvetenskapliga kategorin «LIED NARAINE» blev:

  • Sergey Vertyanov med 27,1 % av rösterna
  • Yuri Loza med 21,9 % av rösterna
  • Anatoly Klyosov med 20,7% av rösterna

Sergey Vertyanov – författare till läroboken “General Biology” för årskurs 10-11 “med biologi undervisad på ortodox basis.” Det är svårt att tro, men författaren till läroboken försöker på allvar att kombinera modern biologi med en bokstavlig tolkning av världens skapelse på 6 dagar och människans ursprung. Som man säger, Charles Darwin ryker nervöst på sidlinjen.

Lyckligtvis gav majoriteten av tittarna sina röster till Vertyanov, vilket indikerar hans betydande bidrag till det område som priset satiriskt kritiserar (författarens anteckning). Tyvärr dök inte vinnaren av hederspriset VRL NARAENE Vertyanov upp vid ceremonin för att överlämna statyetten.

Finalisterna VRAL NARAENE. VRAL är ett heders anti-pris. Och här är de - de nominerade 2023 års pris. Foto.

LIED – en hedersanti-award. Och här är de – 2023 års prisnominerade.

Läs också: The era of obscurantism: why is pseudoscience thriving in Russia?.

Yuri Loza, som fick 21 % av rösterna och tog en hedervärd andraplats, är känd för ett antal tal där han uttryckte pseudovetenskapliga och konspirationsidéer om en platt jord. I en av intervjuerna sa sångaren, som belönades med titeln Corresponding Member LYING TO NARAENE, att “floder inte kan flyta runt en boll.” och i inte ett enda planetarium såg han en modell av en sfärisk jord. Nu vet du varför sociala nätverksanvändare erbjuder sig att ge Loza en jordglob.

Finalister VRAL NARAENE. Gagarin flög inte ut i rymden, säger hedersmedlem i VRAL NARAENE-priset. Foto.

Gagarin flög inte ut i rymden, säger hedersmedlem i priset LJÖG TILL NARAEN

Tredjeplatsen togs av kemisten Anatoly Klesov, som blev känd som författaren till “DNA genealogi” – en ny vetenskap (enligt den nya korresponderande medlemmen VRAL NARAENE) som studerar befolkningsvandringar och mänsklighetens genetiska historia. Som en del av sin undervisning hävdar Klesov att slaverna har en uråldrig och «arisk» ursprung. Här, må kära läsare förlåta oss, kommentarer är onödiga.

Missa inte: Honorary Academician VRAL-2021: the battle for the reptilian and the coffee enema

Finalists of the APCHHI

V i den medicinska nomineringen av APCHHI var finalisterna:

  • Evgenia Belyaevskaya med 40,6 % av rösterna
  • Ilya Magerya med 26,8 % av rösterna
  • Pavel Evdokimenko med 16 % av rösterna

Pavel Evdokimenko är en av finalisterna i den medicinska kategorin, känd för sina framträdanden som expert på olika tv-kanaler och författares program. Han populariserar enkla och billiga behandlingsmetoder, blandar användbara rekommendationer med tvivelaktiga och oprövade metoder, såsom hirudoterapi (fråga oss inte ens vad det är), användning av aktivt kol för «rengöring» organism och övergivandet av antibiotika till förmån för växtbaserade preparat.

Evdokimenko erbjuder enkla och billiga sätt att behandla ett brett spektrum av sjukdomar. Således rekommenderar mannen att öka immuniteten med hjälp av växtbaserade preparat, biprodukter och subkutana injektioner av aloe. Evdokimenko avråder också från antibiotika, som “minskar immuniteten.” För sina prestationer kunde mannen ha fått ett gyllene lavemang… Men han kom inte för priset, säger arrangörerna av priset.

Finalister i APCHHI. Finalister i den medicinska kategorin av VRAL-priset för hedersakademiker. Foto.

Finalister i den medicinska kategorin av Honorary Academician VRAL-priset

Detta är intressant: Landets ledande konspirationsteoretiker är besogon, anti-vaxxer och “chefen för skeet”

Ilya Magerya tar en hedervärd andraplats i den medicinska kategorin av priset med 26% av rösterna. Denna «typ» läkare har sin egen klinik där du bokstavligen kan göra allt – föda ett friskt barn, anpassa vikten, återställa sexuell dysfunktion, uppfostra ett barn, förlänga ungdomen, bli av med stress och listan fortsätter.

Som det står på klinikens hemsida delar alla läkare sin chefs ideologi och behärskar hans metodik. Det är sant, vad exakt denna metod består av är oklart.

APCHI-finalister. Är du verkligen läkare? Foto.

Är du verkligen läkare?

Du kanske är intresserad: Hur vana att kolla fakta kan göra är ditt liv bättre?

Tja, förstaplatsen intas av Evgenia Belyaevskaya. Allt tack vare hennes unika metod för att behandla cancer, AIDS, HIV, anemi med hjälp av växtbaserade “omfattande protokoll till rabatterade priser.” Det är det, doktor! Den stolta ägaren till den gyllene lavemang-figuren (som fortfarande väntar på sin rättmätige ägare) rekommenderar att man överger antibiotika och ersätter dem med (nej, inte ett skämt) mirakulös spansk mossa.

APCHI-finalister. Ensamma statyetter väntar fortfarande på sina ägare. Foto.

Ensamma figurer väntar fortfarande på sina ägare

Och det är inte allt – Belyaevskaya, som välförtjänt fick 40 % av publikens röster, hävdar att sjukdomar inte existerar (men varför de behandlas då är inte klart), och kallar sådana tillstånd som infertilitet och schizofreni en anpassning i mänsklig evolution (vilket det än är betyder).


Date:

by