Kampen om sund fornuft – pseudovidenskabens vigtigste propagandister i 2023

Populariteten af ​​astrologi, esoterisme og alternativ medicin i verden er fantastisk, og Rusland er ingen undtagelse. Det er nået dertil, at når man søger job hos nogle virksomheder, bliver ansøgere spurgt om deres stjernetegn. Nå, for nylig, mens jeg gik rundt i centrum af St. Petersborg, kiggede jeg ind på den nærmeste kaffebar, som faktisk viste sig at være magisk – i stedet for den sædvanlige cappuccino, kan du købe “magisk cappuccino”, og ud over den kaffe, kan du få stearinlys og et blad, som du kan indtaste dine ønsker i. Dette sted lugter selvfølgelig af røgelse, og esoteriske symboler og stjernekredsen pryder væggene og disken. Et usædvanligt etablissement, ikke? Og der synes ikke at være noget dårligt ved det, man ved aldrig, hvem der kan lide hvad. Men denne situation illustrerer pseudovidenskabens voksende popularitet i landet – flere og flere mennesker bliver interesserede i magi og astrologi, henvender sig til spåkoner og synske for at få hjælp og betaler enorme mængder penge for det. Heldigvis har videnskabsmænd noget at sige om dette – den 17. februar i Skt. Petersborg blev de optaget på Liar Academy of Pseudoscience (forkortet VRAL), hvor medlemskab tildeles personer, der har ydet et fremragende bidrag til udvikling og formidling af pseudovidenskab i det russisktalende rum.

Kampen om sund fornuft - pseudovidenskabens vigtigste propagandister i 2023. Mød de vigtigste stjerner i russisk pseudovidenskab. Foto.

Mød hovedstjernerne inden for russisk pseudovidenskab

Pseudovidenskab (pseudovidenskab) )er et samlende udtryk, der dækker alt fra ufoer til keltiske myter og legender, psykiske aflæsninger, stjernetegn, astrologi og meget mere.

Stars of Russian Pseudoscience

Vores faste læsere er sandsynligvis opmærksom på årlige anti-pris kaldet «æresakademiker VRAL», som afholdes inden for rammerne af forummet «Scientists against myths». Vinderne vælges af medlemmer af juryen og publikum, og hovedprisen (og symbolet på prisen) er en figur af et trist krybdyr.

Lad os minde dig om, at den vigtigste nominering i 2021 «LIED» endnu en blev tilføjet – under det beskedne navn “APCHHI” (Academy of Preventive ChacroSurgery). I 2023 blev prisen uddelt i to kategorier: “VRAL NARAENE” (naturvidenskabelig kategori) og “APCHKHI” (medicinsk). Den populære afstemning om titlen på landets vigtigste pseudovidenskabsmænd startede den 14. december og i det medicinske “APCHI” – den 21. december. De endelige resultater (mere end 6.000 stemmer) afgjorde finalisterne.

Stjerner af russisk pseudovidenskab. Et trist krybdyr venter på sin ejer. Foto.

Et trist krybdyr venter på sin ejer

Du kan læse mere om landets vigtigste tegneseriepris her! Gå ikke glip af det!

Lad os huske, at prisvinderne er fremragende pseudovidenskabsmænd og populariserere af pseudovidenskab. Således var de stolte ejere af den triste krybdyrsfigur Dr. Natalya Zubareva (2019), homøopat Oleg Epshtein (2018), vicegeneraldirektør for REN-TV Igor Prokopenko (2017), hovedaktivisten i den russiske anti-GMO-bevægelse Irina Ermakova (2016), Andrey Kurpatov (2021) og Alexander Redko (2021) blev æresakademiker for APCHHI. Hovedprisen i APCHHI-nomineringen er i øvrigt et gyldent kaffelavement.

I hver af nomineringerne blev de tre bedste, hvilket ikke ændrede sig før afslutningen af ​​afstemningen den 12. januar. På naturvidenskab var de tre ledere meget tætte, hver af dem fik mere end 20 % af stemmerne, hvilket gav et godt forspring fra 4. pladsen. Og blandt læger fremstod herbalist Evgenia Belyaevskaya som en klar leder og fik mere end 40 % af stemmerne, skriver arrangørerne af prisen.

Lad os også huske, at prisen “Honorary Academician VRAL” blev oprettet med støtte fra den videnskabelige og uddannelsesmæssige portal Anthropogenesis.ru (chefredaktør Alexander Sokolov) og «Evolution»-fonden. Juryen for prisen inkluderer sådanne fremragende koryfæer inden for russisk videnskab som molekylærbiolog Konstantin Leskov, bioinformatiker Alexander Panchin, toksikolog Alexey Vodovozov, doktor i psykologi Vladimir Spiridonov, doktor i filologi Svetlana Burlak og andre. Den fulde liste over ekspertjuryen kan findes her.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Finalisterne VRAL NARAENE

Så baseret på resultaterne af den populære afstemning er finalisterne i den naturvidenskabelige kategori «LIED NARAINE» blev:

  • Sergey Vertyanov med 27,1 % af stemmerne
  • Yuri Loza med 21,9 % af stemmerne
  • Anatoly Klyosov med 20,7% af stemmerne

Sergey Vertyanov – forfatter til lærebogen “General Biology” for klasse 10-11 “med biologi undervist på ortodoks basis.” Det er svært at tro, men forfatteren af ​​lærebogen forsøger seriøst at kombinere moderne biologi med en bogstavelig fortolkning af verdens skabelse på 6 dage og menneskets oprindelse. Som man siger, ryger Charles Darwin nervøst på sidelinjen.

Heldigvis gav flertallet af seerne deres stemmer til Vertyanov, hvilket indikerer hans betydelige bidrag til det felt, som prisen satirisk kritiserer (forfatterens note). Desværre mødte vinderen af ​​æresprisen VRL NARAENE Vertyanov ikke op ved ceremonien for overrækkelsen af ​​statuetten.

Finalister VRAL NARAENE. VRAL er en æres anti-pris. Og her er de - de nominerede 2023-prisen. Foto.

LIED – en æres anti-pris. Og her er de – de nominerede 2023-priser.

Læs også: The era of obscurantism: why is pseudoscience triving in Rusland?.

Yuri Loza, som modtog 21 % af stemmerne og tog en hæderlig andenplads, er kendt for en række taler, hvor han udtalte pseudovidenskabelige og konspirationsideer om en flad jord. I et af interviewene udtalte sangerinden, der blev tildelt titlen som korresponderende medlem LYGGER TIL NARAENE, således, at “floder ikke kan flyde rundt om en bold.” og i ikke et eneste planetarium så han en model af en sfærisk Jord. Nu ved du, hvorfor brugere af sociale netværk tilbyder at give Loza en globus.

Finalister VRAL NARAENE. Gagarin fløj ikke ud i rummet, siger Æreskorrespondent medlem af VRAL NARAENE-prisen. Foto.

Gagarin fløj ikke ud i rummet, siger Æreskorresponderende medlem af prisen LØJ TIL NARAEN

Tredjepladsen blev indtaget af kemikeren Anatoly Klesov, der blev kendt som forfatteren af ​​”DNA genealogi” – en ny videnskab (ifølge det nye korresponderende medlem VRAL NARAENE), der studerer befolkningsvandringer og menneskehedens genetiske historie. Som en del af sin lære hævder Klesov, at slaverne har en gammel og «arisk» oprindelse. Her, må den kære læser tilgive os, kommentarer er unødvendige.

Gå ikke glip af: Honorary Academician VRAL-2021: the battle for the reptilian and the coffee enema

Finalists of the APCHHI

V i den medicinske nominering af APCHHI var finalisterne:

  • Evgenia Belyaevskaya med 40,6 % af stemmerne
  • Ilya Magerya med 26,8 % af stemmer
  • Pavel Evdokimenko med 16 % af stemmerne

Pavel Evdokimenko er en af ​​finalisterne i den medicinske kategori, kendt for sine optrædener som ekspert på forskellige tv-kanaler og forfatterprogrammer. Han populariserer simple og billige behandlingsmetoder, og blander nyttige anbefalinger med tvivlsomme og uafprøvede metoder, såsom hirudoterapi (spørg os ikke engang, hvad det er), brugen af ​​aktivt kul til «rengøring» organisme og opgivelse af antibiotika til fordel for urtepræparater.

Evdokimenko tilbyder enkle og billige måder at behandle en bred vifte af sygdomme på. Således anbefaler manden at øge immuniteten ved hjælp af urtepræparater, biprodukter og subkutane injektioner af aloe. Evdokimenko fraråder også antibiotika, som “nedsætter immuniteten.” For sine præstationer kunne manden have modtaget et gyldent lavement… Men han kom ikke for prisen, siger arrangørerne af prisen.

Finalister af APCHHI. Finalister i den medicinske kategori af Honorary Academician VRAL-prisen. Foto.

Finalister i den medicinske kategori af Honorary Academician VRAL-prisen

Dette er interessant: Landets førende konspirationsteoretikere er besogon, anti-vaxxer og “chefen for skeet”

Ilya Magerya indtager en hæderlig andenplads i prisens medicinske kategori med 26% af stemmerne. Denne «slags» læger har deres egen klinik, hvor du bogstaveligt talt kan gøre alt – føde et sundt barn, justere vægten, genoprette seksuel dysfunktion, opdrage et barn, forlænge ungdommen, slippe af med stress, og listen fortsætter.

Som det står på klinikkens hjemmeside, deler alle læger deres chefs ideologi og mestrer hans metodik. Det er rigtigt, hvad denne metode præcis består af, er uklart.

APCHI-finalister. Er du virkelig læge? Foto.

Er du virkelig læge?

Du kan være interesseret: Hvordan vane med at tjekke fakta kan gøre er dit liv bedre?

Nå, førstepladsen er taget af Evgenia Belyaevskaya. Alt sammen takket være hendes unikke metode til behandling af kræft, AIDS, HIV, anæmi ved hjælp af urte “omfattende protokoller til nedsatte priser.” Det var det, doktor! Den stolte ejer af den gyldne lavementfigur (som stadig venter på sin retmæssige ejer) anbefaler at opgive antibiotika og erstatte dem med (nej, ikke en joke) mirakuløst spansk mos.

APCHI-finalister. Ensomme statuetter venter stadig på deres ejere. Foto.

Ensomme figurer venter stadig på deres ejere

Og det er ikke alt – Belyaevskaya, som fortjent modtog 40 % af publikums stemmer, hævder, at sygdomme ikke eksisterer (men hvorfor de behandles så er ikke klart), og kalder sådanne tilstande som infertilitet og skizofreni en tilpasning i den menneskelige udviklingsproces (uanset det betyder).


Date:

by