Xenon har försvunnit från jordens atmosfär – forskarna vet inte var det tog vägen

Meteoriter är kända för att vara av stort värde för vetenskapen. Många av dem är äldre än vår planet och ger information om det tidiga solsystemet, såväl som om vår egen planet. Faktum är att steniga planeter bildades av så små kroppar som någon gång grupperade sig. Därför ger de information om planeternas kemiska sammansättning. Baserat på en studie av kolhaltiga kondriter, det vill säga antika kolrika meteoriter, har forskare kommit fram till att vår planets atmosfär saknar stora mängder xenon. Men vart kunde han ha tagit vägen?

Xenon försvann från jordens atmosfär — forskare vet inte vart det tog vägen. Det fanns en stor mängd xenon i jordens atmosfär, men det försvann någonstans. Foto.

Det fanns en stor mängd xenon i jordens atmosfär, men det försvann någonstans

Det fanns en stor mängd xenon i jordens atmosfär

Kolhaltiga kondriter innehåller information om gasens proportioner i det tidiga solsystemet. En studie av dessa meteoriter visade att vår atmosfär för närvarande bara innehåller 10 % av det xenon den borde ha. Försvinnandet av xenon är mycket mystiskt, med tanke på att det är en inert gas, det vill säga att den inte reagerar med andra element.

Gaser som xenon kallas även ädelgaser. Dessa inkluderar även helium, neon, argon, krypton och några andra gaser. Till dessa gaser hör förresten även radioaktivt radon, som frigörs från marken och för närvarande hotar Arktis. Och en gas som neon är känd för att användas vid tillverkning av chips, som vi pratade om tidigare. Dessa gaser kallades “ädla” på grund av deras vissa kemiska alienation.

Det fanns en stor mängd xenon i jordens atmosfär. Xenon är en ädelgas som inte reagerar med andra grundämnen under normala förhållanden. Foto.

Xenon & # 8212; en ädelgas som inte reagerar med andra grundämnen under normala förhållanden

Överraskande nog finns andra ädelgaser som argon och krypton i atmosfären i samma mängd som de borde, enligt resultatens meteoritanalys. Det betyder att av någon anledning bara försvann xenon.

Var försvann xenon från jordens atmosfär?

Forskare har lagt fram en mängd olika antaganden om försvinnandet av xenon. Kanske är det gömt i mineraler, i kärnan av vår planet, eller till och med i glaciärer. En upptäckt som gjordes 2018 tyder dock på att andra alternativ för dess försvinnande är möjliga. Som det visade sig är xenon faktiskt inte en så “ädel” gas som man tidigare trott. Vid högt tryck kan det fortfarande bilda föreningar med andra grundämnen.

Under studien bevisade forskare förekomsten av föreningar av järn och xenon, som man tidigare bara gissat på. Sant, för detta måste det finnas samma förhållanden som finns i kärnan av vår planet. Dessutom är det osannolikt att sådana föreningar uppstod vid födelsen av vår planet, när kärnan precis bildades, sedan dess var det inte så stort tryck som nu.

Var försvann xenon från jordens atmosfär. Enligt en version kan xenon finnas i jordens kärna. Foto.

Enligt en version kan xenon finnas i jordens kärna

Kanske inträffade en kedja av processer, som ett resultat av vilka xenon fångades in i manteln och sedan på något sätt hittade sin väg in i kärnan. Ett team av forskare har till och med bevisat att detta är möjligt. Forskare löste upp xenon och argon i mineralet perovskit vid tryck och temperaturer som liknade de som finns i vår planets mantel.

Detta tyder på att xenon kunde fångas i magnesiumsilikatperovskiten som utgör det mesta av manteln. Men för närvarande är detta bara ett antagande som återstår att bekräfta eller vederlägga.

Kunde xenon fly från atmosfären till rymden?

Det finns en annan version, enligt vilken denna gas inte stannade kvar på jorden, utan lämnade atmosfären som ett resultat av avgasning, det vill säga att den fördes ut i rymden . Detta kan ha inträffat under en period då meteoriter och asteroider bombarderade jorden och skickade den ursprungliga atmosfären ut i rymden. Men i det här fallet uppstår frågan: varför har inte andra ädelgaser, som argon och krypton, försvunnit?

Kunde xenon från atmosfären flyga ut i rymden? Kanske flög det mesta av xenon ut i rymden. Foto.

Kanske det mesta av xenonet flög ut i rymden

Kanske finns svaret i studien som nämns ovan. I sitt experiment upptäckte forskarna att även om argon och xenon kunde lösas upp i perovskiten, fanns endast mycket små mängder xenon kvar. Det betyder att andra inerta gaser kan dröja kvar på jorden och xenon flög ut i rymden.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har massor av intressant, spännande vetenskapligt innehåll för dig.

Enligt denna teori beror det relativa överflödet av xenon, krypton och argon i jordens atmosfär på hur väl dessa grundämnen löser sig i perovskiten . Men om denna teori är korrekt, bör perovskit också vara i Mars mantel, eftersom det finns en viss mängd xenon i atmosfären på denna planet. Om det visar sig att det inte finns tillräckligt med perovskit i den röda planetens mantel, måste forskarna fortfarande leta efter det saknade xenonet på jorden.


Date:

by