Vilka egenskaper behöver du för att bli rik? Svaret kommer att överraska dig

Vilka egenskaper tror du att en person behöver för att bli rik? Man har länge trott att bara de av oss med ett skarpt sinne och speciell talang kan tjäna en förmögenhet, men vetenskaplig forskning visar att tur spelar den största rollen i denna svåra uppgift. Medan mänskliga förmågor generellt fördelas som «normala» Således, bland befolkningen (som till exempel längd eller vikt), sker detta inte med överflöd, som enligt experter fördelas enligt en viss lag, och tur spelar en avgörande roll i det. Faktum är att fördelningen av välstånd sker enligt ett välkänt system – Pareto-lagen eller 80/20-regeln. Det uppskattas att 80 % av förmögenheten tillhör 20 % av befolkningen. Men hur gick det till och vem exakt behöver du vara för att bli miljardär? Låt oss ta reda på det!

Vilka egenskaper behöver du för att bli rik? Svaret kommer att överraska dig. Enligt vetenskaplig forskning blir människor rika inte tack vare höga mentala förmågor eller talang. Så vad är hemligheten? Foto.

Enligt vetenskaplig forskning blir människor inte rika på grund av sina höga mentala förmågor eller talang. Så vad är hemligheten?

Innehåll

  • 1 Paretos lag
    • 1.1 Tolkningsfel
  • 2 Ers heder, Lady Luck
  • 3 Inkomstfördelning
  • 4 Pengar och intelligens

Juridik Pareto

Paretos lag säger att 20 % av ansträngningen ger 80 % av resultaten. Denna princip är att identifiera företagets bästa tillgångar och använda dem effektivt. Denna regel är dock ett recept snarare än en stel matematisk lag och används oftast inom företag och ekonomi. Detta koncept är dock universelltoch kan tillämpas på alla områden, oavsett om det är förmögenhetsfördelning, utgiftsvanor eller till och med personliga relationer.

För att förstå hur 80/20-regeln fungerar, föreställ dig att 20 % av kunderna får 80 % av ett företags intäkter. Ur denna synvinkel är det fördelaktigt för företaget att fokusera på 20% av kunderna och sälja produkter till dem – på så sätt behåller företaget inte bara kunder, utan skaffar också nya. Paretos lag har dock en mer grundläggande innebörd.

Paretos lag. I huvudsak betonar 80/20-regeln helt enkelt vikten av att lägga energi på de aspekter av affärer - eller livet, sporten, musikuppträdandet, bloggandet, etc. - som ger de bästa resultaten. Foto.

I huvudsak betonar 80/20-regeln helt enkelt vikten av att lägga energi på dessa aspekter av verksamheten – eller livet, sportaktiviteter, musikaliska prestationer, bloggar och etc. – som ger de bästa resultaten.

Detta är intressant: Hur folk tjänar pengar utan att göra något

80/20-regeln användes först inom makroekonomin för att beskriva fördelningen av välstånd i Italien i början av 1900-talet, och infördes 1906 av den italienske ekonomen Vilfredo Pareto, som är mest känd för sina begrepp om effektivitet. Allt började när en vetenskapsman märkte att 20 % av ärtskidan i hans trädgård stod för 80 % av skörden och sedan utvidgade denna princip till makroekonomi.

Sedan, på 1940-talet, tillämpade Dr. Joseph Juran, en ledande figur inom området driftledning, 80/20-regeln på industriell kvalitetskontroll, vilket visade att 80 % av produkterna var defekta på grund av 20 % av problemen med produktionsmetoder. Genom att fokusera på och minska 20 % av produktionsproblemen kan ett företag förbättra den övergripande kvaliteten på sina produkter.

Missuppfattning

Det bör noteras att 80/20-regeln är endast ett recept, inte en hård och snabb regel, matematisk lag. Dessutom representerar indata helt enkelt olika måttenheter, och deras procentandel behöver inte vara 100 %. Det är konceptet som ligger till grund för Pareto-lagen som är viktigt.

Tolkningsfel. Paretos lag, formulerad 1896, fick sitt namn efter den italienske ekonomen Vilfredo Pareto. Foto.

Paretos lag, formulerad 1896, fick sitt namn efter den italienske ekonomen Vilfredo Pareto.

Så även om de viktigaste uppgifterna är 20 %, är de återstående 80 % inte mindre viktiga. Men att tro något annat är ett logiskt misstag. Och även om det finns lite vetenskaplig forskning som antingen bevisar eller motbevisar giltigheten av Paretos lag, finns det många exempel som bekräftar att regeln i sig är rättvisom inte numerärt korrekt. I grund och botten handlar det om att sätta prioriteringar och uppgifter och sedan lösa problem.

Läs ännu fler intressanta artiklar på vår Yandex.Zen-kanal – artiklar som inte finns på webbplatsen publiceras regelbundet där!

Ers heder, Lady Luck

Men låt oss återgå till pressande frågor om hur man blir rik och vem som gjorde det. A priori antyder det allmänt accepterade svaret att vi lever i en meritokrati, där talang och ansträngning belönas med rikedom. Men många studier visar att ekonomisk framgång inte alltid korrelerar med talang. Således konstaterar en uppsats från 2018 att myten om kopplingen mellan talang och ansträngning har «förstörts» ny datormodell.

I studien utvecklade ett team av forskare under ledning av Alessandro Plucino från University of Catania (Italien) en datormodell som visade att de mest framgångsrika människorna inte nödvändigtvis är de mest begåvade – de har mest bara tur. För att testa i vilken utsträckning faktorer som mänsklig talang och tur är inblandade, simulerade forskare arbetslivet för människor (40 år långa) med olika talanger och förmågor.

Ers heder, Lady Luck. Det är svårt att erkänna, men någon har bara tur. Foto.

Det är svårt att erkänna, men någon har bara tur

Mer om ämnet: Rester av en forntida slav som plötsligt fick rikedom hittades i Pompeji

Detta beror på att vi under denna tid upplever en rad glada och olyckliga händelser som påverkar vårt välbefinnande. Överraskande nog speglade rekreationen att de rikaste människorna inte är de mest begåvade, utan de lyckligaste. Studiens författare noterade också att fördelningen av välstånd i modellen matchar vad som händer i verkligheten: 80 % av befolkningen äger 20 % av förmögenheten.

80/20-regeln gäller eftersom 80 procent av befolkningen endast äger 20 procent av det totala kapitalet, medan resterande 20 procent äger 80 procent av samma kapital, förklarar författarna till det vetenskapliga arbetet.

Faktiskt. Även om man kan förvänta sig att de mest begåvade människorna ska vara de mest framgångsrika, motsäger modellen detta. Maximal framgång sammanfaller aldrig med maximal talang, och vice versa. Resultaten ställer därför tvivel om idén att framgång är en fråga om talang och ansträngning enbart.

Likaså tros tur spela en grundläggande roll för att bestämma ekonomisk framgång, eftersom lyckligare människor tenderar att samla mer rikedom under hela livet.

Inkomstfördelning

Å andra sidan Å andra sidan Plucinos och hans teams resultat har viktiga konsekvenser för samhället som helhet, till exempel inom områden som näringsliv eller tilldelning av medel för vetenskaplig forskning, vilket betonades vid Massachusetts Institute of Technology.

Inkomstfördelning. Kan pengar köpa lycka? Foto.

Kan pengar köpa lycka?

I detta avseende, enligt vetenskapsmän, vänder modeller för rättvis eller slumpmässig fördelning av medel ut att vara de mest effektiva strategierna för att maximera vinsten genom att dra nytta av slumpmässiga upptäckter som kan leda till viktiga framsteg. Och som vi vet finns det en hel del sådana exempel i historien.

Missa inte: Pengar påverkar lyckan mer än man tidigare trott

Slutligen belyser Plucinos forskning vikten av att erkänna slumpens roll i framgång och fördelning av välstånd. I en värld där meriter och ansträngning värderas, säger experter att det är viktigt att förstå att tur också spelar en avgörande roll. Men hur är det med höga mentala förmågor? Måste en lycklig person ha ett skarpt sinne för att bli en del av världens finansiella elit?

Pengar och intelligens

Så om du föddes i en rik familj kan denna händelse betraktas som ett lyckokast. Detsamma gäller om att vinna på lotteriet, som inte är resultatet av år av hårt arbete. Om vi ​​tar detta argument ännu längre kan vi komma till slutsatsen att att vara smart är tur i sig.

Det råder faktiskt ingen tvekan om att intelligens bidrar till en persons ekonomiska och professionella framgång. Till exempel är miljardärer som Elon Musk, Jeff Bezos och Ray Dalio selfmade, bara för att nämna några. Det skulle vara förvånande om de ledande innovatörerna inom spjutspetsområden som teknik och finans visade sig vara genomsnittliga och omärkliga människor.

Pengar och intelligens. De rikaste människorna i världen för 2023. Foto.

De rikaste människorna i världen för 2023

Du kommer att vara intresserad: Är det möjligt att köpa lycka och hur mycket pengar behöver du för detta?

Dessutom är intelligens en bättre prediktor för både utbildningsprestationer och arbetsprestationer, och akademisk och professionell framgång är i sin tur ganska bra prediktorer för inkomst. Men alla människor med hög IQ strävar inte efter rikedom, de drivs ofta av kunskapstörst. Vissa väljer till och med ett förhållandevis lägre betalt arbete som ger mer intellektuell tillfredsställelse.

I allmänhet tror forskare att intelligens, utbildning och socioekonomisk status är viktiga när det gäller inkomst, men dessa faktorer i sig är osannolikt fullständigt förklara individuella skillnader i välbefinnande. Och det är här turen spelar in.

Pengar och intelligens. Vissa människor har bara tur. Foto.

Vissa människor har bara tur

Vet du varför alla människor har olika uppfattningar om lycka? Svaret är här!

Som Plyuchinos studie betonar är den statistiska fördelningen av välstånd skild från fördelningen av intelligens. Intelligens är “normalfördelad” och är ungefär genomsnittlig för de flesta. Rikedom, å andra sidan, definieras enligt Pareto-principen, vilket innebär att 80 % av den globala rikedomen är i händerna på de lyckliga 20 % (vilket naturligtvis är orättvist).


Date:

by