Varför moln försvinner under en solförmörkelse – mysteriet har äntligen lösts

En solförmörkelse är ett astronomiskt fenomen som alla kan observera. För att göra detta behöver du bara speciella solglasögon som kan filtrera strålar som är farliga för ögonen. År 2024 kommer alla att kunna sesolförmörkelser den 8 april och 2 oktober— dessa dagar kommer månen att passera framför solen, och dagen kommer att bli mörk i några minuter. Många har lagt märke till att moln plötsligt börjar skingras under en solförmörkelse. Detta händer inte alltid, men ofta. Under många år kunde forskare inte förstå varför detta hände, och först nyligen kunde de förklara detta fenomen. Utöver detta fick de reda på en annan intressant detalj som kämpar mot den globala uppvärmningen definitivt bör ha i åtanke.

Varför försvinner moln under en solförmörkelse - mysteriet har äntligen avslöjats. Under solförmörkelser blir himlen ofta klar - en förklaring har getts till detta fenomen. Foto.

Under solförmörkelser blir himlen ofta klar – detta fenomen har förklarats

Innehåll

  • 1 Hur moln beter sig under en solförmörkelse
  • 2 Vilka typer av moln är indelade i
  • 3 Varför moln sprids
  • < li> 4 Kampen mot global uppvärmning

Hur moln beter sig under en solförmörkelse

Författarna till den vetenskapliga publikationen Science Alert sa att moln ofta försvinner under solförmörkelser. Vanligtvis börjar de försvinna och avslöjar för människor skönheten i ett sällsynt astronomiskt fenomen när månen överlappar solen med endast 15%.

Hur moln beter sig under en solförmörkelse. En solförmörkelse påverkar jorden mer än forskarna trodde. Foto.

Solförmörkelse påverkar jorden mer än vad forskare trodde

Naturligtvis skingras inte alla moln. Om himlen alltid blev klar under en solförmörkelse skulle vi aldrig höra människor klaga på att de inte kunde se förmörkelsen på grund av molnigt väder. Huruvida himlen kommer att vara klar eller inte beror på vilka typer av moln som bildades på den före förmörkelsen.

Vilka typer av moln är indelade i

Forskare identifierar många olika typer av moln, som klassificeras efter form, höjd och allmänt utseende. Vita och fluffiga moln, i konturerna av vilka människor med god fantasi ser olika djur och andra figurer, kallascumulusDet finns ocksåstratusmolnsom ser ut som grå filtar som täcker hela himlen – de indikerar vanligtvis stabilt väder utan överraskningar, men tar med sig lätt regn eller snö. Det finns ocksåcumulonimbus-, cirrus- och pyrocumulusmoln.De senare skrämde invånarna i Kazan 2023 eftersom de ser ut som en kärnsvamp.

Vilka typer av moln är indelade i. Cumulusmoln. Foto.

Cumulus

Läs också:Varför hittas mikroplaster även i molnen?

Varför moln skingras

Enligt professor Victor Tris försvinner under solförmörkelser endast stackmoln vars bas är mindre än 2 kilometer över marken. Om det under en astronomisk händelse finns högre cirrus eller andra typer av moln på himlen, kan de blockera sikten på solen som skyms av månen.

När forskare studerade data om solförmörkelser för perioden 2005 till 2016, märkte forskare att cumulusmoln börjar försvinna när solen blockeras med 15 %. De dyker dock inte upp förrän solförmörkelsen tar slut.

Varför skingras moln? För att ta reda på varför moln skingras under solförmörkelser använde forskare datormodellering. Foto.

Forskare använde datormodellering för att ta reda på varför moln försvinner under solförmörkelser

För att ta reda på varför detta händer, lanserade forskare ett program för att återskapa beteendet hos DALES moln. Det visade sig att under solförmörkelser försvinner cumulusmoln på grund av att solen plötsligt slutar värma upp jordens yta och den svalnar kraftigt. Som ett resultat försvinner uppåtriktade varma luftflöden, och de är mycket viktiga för bildandet av cumulusmoln.

Du kommer att vara intresserad:Hur sprids molnen före semestern i Ryssland ?

< h2>Bekämpa den globala uppvärmningen

Mysteriet om varför moln skingras under solförmörkelser kan anses vara löst. Men som en del av sitt vetenskapliga arbete uppmärksammade forskare en annan intressant detalj.

I framtiden, för att stoppa den globala temperaturökningen på jorden, vill forskare försöka blockera solljus. Vi har tidigare pratat om ett sådant projekt – till exempel föreslogs 2022 att sträcka ett enormt paraply över vår planet. I teorin kan sådan teknik faktiskt kyla jorden.

Bekämpa den globala uppvärmningen. Ungefärligt utseende av ett

Ungefärligt utseende av “paraplyet” för att skydda jorden från solvärme

Men nu visar det sig att moln kan sluta bildas på jorden på grund av solens ocklusion. I miljarder år har de reflekterat överflödigt solljus, och utan dem kan vår planet vara ännu varmare, och ett rymdparaply kanske inte hjälper.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inte någon viktig vetenskaplig upptäckt!

Solförmörkelser inträffar varje år. I början av artikeln nämnde vi redan att 2024 kommer vi att kunna observera dem den 8 april och 2 oktober – astronomiälskare bör förbereda sina linser för att observera detta skådespel. Om du missar dessa evenemang kommer vi att samla ett urval av de bästa bilderna, som vi har gjort i många år. Just nu kan du titta på bilder av en mycket sällsynt hybrid solförmörkelse 2023.


Date:

by