Var det amerikanska månuppdraget Odyssey verkligen ett misslyckande?

Månlandaren Odyssey landade på ytan av jordens naturliga satellit den 23 februari, och denna händelse markerade amerikanernas återkomst till månen 50 år efter att Apollo-uppdraget slutförts. Vi har tidigare rapporterat att allvarliga tekniska problem uppstod under landningen som äventyrade hela uppdraget. Enligt de senaste uppgifterna föll uppdragets landningsmodul. Av denna anledning, sedan Odysséens landning på månen, har han inte skickat ett enda fotografi till jorden. Det enda fotot togs i ögonblicket då enheten landade. Vad hände egentligen med honom och kan uppdraget kallas ett misslyckande?

Det amerikanska månuppdraget

Rymdfarkost «Odyssey» under landningen på månen föll han på sidan och undvek av en tur en total krasch

Vad hände med Odyssey-apparaten

Enligt Steve Altemus, vd för Intuitive Machines, är landaren i kontakt, levande och vid eller nära den planerade landningsplatsen. Men under landningen föll enheten och ligger just nu på sidan. Av denna anledning är dess antenner inte riktade mot jorden, och därför är förmågan att överföra data starkt begränsad.

Ingenjörer på Intuitive Machines arbetar för att få mer data från rymdfarkosten. Men vi kan redan nu anta att många av de uppgifter som sattes av NASA inte kommer att slutföras i slutändan. Uppdraget kunde dock ha slutat med en fullständig krasch av rymdfarkosten, och en lycklig olycka räddade den från detta.

Vad hände med rymdfarkosten Odyssey. På grund av den horisontella positionen för rymdfarkosten Odyssey är dess antenner inte riktade mot jorden. Foto.

På grund av Odysseys horisontella position är dess antenner inte riktade mot jorden

Vad som sparats Odyssén från total kollaps

Som vi redan har berättat, under flygningen av rymdfarkosten «Odyssey» Flera tekniska problem uppstod. På grund av en av dem började landaren landa flera timmar senare än planerat. Detta berodde på det faktum att enheten var tvungen att gå in i en cirkulär bana av månen på en höjd av 62 miles (cirka 100 km) över satellitens yta. Men på grund av felaktiga banor hamnade han i en elliptisk bana. Som ett resultat var vi tvungna att starta motorn och ändra bana för att kunna flytta till önskad omloppsbana.

Efter de nödvändiga åtgärderna började “Odysseus” landa. För att beräkna avståndet från fordonet till månens yta aktiverade styrenheter laseravståndsmätare (LiDAR), som skickar laserpulser till månen. Det var de som satte hela uppdraget i fara. Det visade sig att lasrarna inte fungerade. Det fanns nästan ingen chans att göra en framgångsrik landning utan en laseravståndsmätare.

Operatörerna började fundera på hur de skulle lösa problemet. Lyckligtvis fanns det en sådan möjlighet, eftersom ombord fanns NASA:s experimentella instrument “Navigation Doppler Lidar”, som har tre strålar som låter dig kontrollera inte bara höjden utan också hastigheten på rymdfarkosten under nedstigning. Ingenjörer behövde dock ändra programvaran så att NASA-instrumentet skulle överföra sina data till den inbyggda väglednings-, navigerings- och kontrolldatorn.

Vad räddade rymdfarkosten Odyssey från en total krasch. Enheten kunde ha kraschat på grund av felaktiga laseravståndsmätare. Foto.

Enheten kunde ha kraschat på grund av felaktiga laseravståndsmätare

Som ingenjörerna själva säger, under normala omständigheter skulle skapandet av sådan programvara ha tagit en månad. De kunde dock lösa problemet på en och en halv timme. Men även denna extra tid de hade berodde bara på att enheten var i fel omloppsbana och landningen blev försenad. Om beräkningen hade visat sig vara korrekt, och rymdfarkosten omedelbart gick in i en cirkulär bana, skulle den troligen ha kraschat på Månens yta, eftersom felet skulle ha upptäckts långt senare.

Varför vände rymdskeppet

För att köra den nya programvaran var ingenjörerna tvungna att starta om den ombordvarande datorn. Detta var ytterligare ett problem, eftersom fartyget skulle behöva lämnas utan kontroll under en tid. Avsändare hittade ett sätt att göra detta för att inte döma enheten till döds. Men något gick fortfarande fel. Navigationssystemet visade att «Odysseus» sjunker snabbare än nödvändigt och rör sig i sidled snarare än vertikalt.

Varför vände rymdfarkosten? Den japanska rymdfarkosten välte också under sin landning på månen i januari. Foto.

Den japanska rymdfarkosten vände också under landning på månen i januari

Troligen på grund av sidorörelse ett från stöden som fastnat på ytan, vilket får rymdfarkosten att kantra. Kanske gick ett av de sex landningsställsstöden på enheten sönder i det ögonblicket. Det måste sägas att den japanska landningsmodulen också vände under landningen i januari i år. Förresten, den fungerar fortfarande.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har mycket intressant och spännande vetenskapligt innehåll för dig.

Intuitiva maskiningenjörer fortsätter att arbeta för att förbättra kommunikationen med Odyssey. Kanske kommer denna uppgift i slutändan att lösas, men för närvarande kan uppdraget inte kallas en framgång, även om det inte heller var ett fullständigt misslyckande.


Date:

by