Xenon er forsvundet fra jordens atmosfære – forskerne ved ikke, hvor det blev af

Meteoritter er kendt for at være af stor værdi for videnskaben. Mange af dem er ældre end vores planet og giver information om det tidlige solsystem såvel som om vores egen planet. Faktisk blev klippeplaneter dannet af så små kroppe, der på et tidspunkt grupperede sig sammen. Derfor giver de oplysninger om planeternes kemiske sammensætning. Baseret på en undersøgelse af kulstofholdige kondritter, det vil sige gamle kulstofrige meteoritter, har forskere konkluderet, at vores planets atmosfære mangler store mængder xenon. Men hvor kunne han være blevet af?

Xenon forsvandt fra jordens atmosfære — forskere ved ikke, hvor det blev af. Der var en stor mængde xenon i jordens atmosfære, men det forsvandt et sted. Foto.

Der var en stor mængde xenon i jordens atmosfære, men det forsvandt et sted

Der var en stor mængde xenon i jordens atmosfære

Kulstofholdige kondritter indeholder information om gasforholdet i det tidlige solsystem. En undersøgelse af disse meteoritter viste, at vores atmosfære i øjeblikket kun indeholder 10 % af det xenon, den burde have. Forsvinden af ​​xenon er meget mystisk, da det er en inert gas, det vil sige, at den ikke reagerer med andre elementer.

Gasser som xenon kaldes også ædelgasser. Disse omfatter også helium, neon, argon, krypton og nogle andre gasser. Til disse gasser hører i øvrigt også radioaktivt radon, som frigives fra jorden og i øjeblikket truer Arktis. Og en gas som neon er kendt for at blive brugt til fremstilling af chips, som vi talte om tidligere. Disse gasser blev kaldt “ædle” på grund af deres visse kemiske fremmedgørelse.

Der var en stor mængde xenon i jordens atmosfære. Xenon er en ædelgas, der ikke reagerer med andre grundstoffer under normale forhold. Foto.

Xenon & # 8212; en ædelgas, der ikke reagerer med andre grundstoffer under normale forhold

Overraskende nok er andre ædelgasser som argon og krypton til stede i atmosfæren i de samme mængder, som de burde, viser resultaterne af meteoritanalysen. Det betyder, at det af en eller anden grund kun forsvandt xenon.

Hvor forsvandt xenon fra jordens atmosfære?

Forskere har fremsat en række forskellige antagelser om forsvinden af ​​xenon. Måske er det skjult i mineraler, i vores planets kerne eller endda i gletsjere. En opdagelse gjort i 2018 tyder dog på, at andre muligheder for dets forsvinden er mulige. Som det viste sig, er xenon faktisk ikke sådan en “ædel” gas, som tidligere antaget. Ved højt tryk kan det stadig danne forbindelser med andre grundstoffer.

Under undersøgelsen påviste forskere eksistensen af ​​forbindelser af jern og xenon, som man tidligere kun havde gættet på. Sandt nok, for dette skal der være de samme forhold, som eksisterer i kernen af ​​vores planet. Desuden er det usandsynligt, at sådanne forbindelser opstod på tidspunktet for fødslen af ​​vores planet, da kernen lige blev dannet, siden da var der ikke så stort et tryk som nu.

Hvor forsvandt xenon fra jordens atmosfære. Ifølge en version kan xenon være i jordens kerne. Foto.

Ifølge én version kan xenon være i jordens kerne

Måske opstod en kæde af processer, som et resultat af hvilke xenon blev fanget i kappen og derefter på en eller anden måde fandt vej ind i kernen. Et team af forskere har endda bevist, at dette er muligt. Forskere opløste xenon og argon i mineralet perovskit ved tryk og temperaturer svarende til dem, der findes i vores planets kappe.

Dette tyder på, at xenon kunne være fanget i magnesiumsilikatperovskit, der udgør det meste af kappen. Men indtil videre er dette kun en antagelse, der mangler at blive bekræftet eller afkræftet.

Kunne xenon undslippe fra atmosfæren til rummet?

Der er en anden version, ifølge hvilken denne gas ikke forblev på Jorden, men forlod atmosfæren som følge af afgasning, det vil sige, at den blev ført ud i rummet . Dette kan være sket i en periode, hvor meteoritter og asteroider bombarderede Jorden og sendte den oprindelige atmosfære ud i rummet. Men i dette tilfælde opstår spørgsmålet: hvorfor er andre ædelgasser, såsom argon og krypton, ikke forsvundet?

Kunne xenon fra atmosfæren flyve ud i rummet? Måske fløj det meste af xenon ud i rummet. Foto.

Måske fløj det meste af xenon ud i rummet

Måske er svaret i undersøgelsen nævnt ovenfor. I deres eksperiment opdagede forskerne, at selvom argon og xenon kunne opløses i perovskitten, blev der kun tilbageholdt meget små mængder xenon. Det betyder, at andre inaktive gasser kan blive hængende på Jorden, og xenon fløj ud i rummet.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har masser af interessant, spændende videnskabeligt indhold til dig.

Ifølge denne teori afhænger den relative overflod af xenon, krypton og argon i Jordens atmosfære af, hvor godt disse grundstoffer opløses i perovskitten. . Men hvis denne teori er korrekt, så bør perovskit også være i Mars kappe, da der er en vis mængde xenon i atmosfæren på denne planet. Hvis det viser sig, at der ikke er nok perovskit i den røde planets kappe, skal forskerne stadig lede efter det manglende xenon på Jorden.


Date:

by