Varför unga dricker mindre alkohol

På åttio-, nittio- och tvåtusentalet var inte en enda ungdomsfest eller högtid komplett utan alkohol. Konsumtionen av alkoholhaltiga drycker var i själva verket normen. För närvarande har situationen förändrats mycket — Den yngre generationen har blivit mycket mindre benägna att konsumera alkohol. Alkoholhaltiga drycker kan sägas ha gått ur modet. Det betyder inte att ungdomar har gett upp alkoholen helt. Det behandlas dock som ett “tillfälligt nöje” snarare än ett “vanligt avslappnande medel”. Men vad har detta med att göra? Enligt forskare från Österrike och Sverige finns det många potentiella faktorer, men det finns inget exakt svar på denna fråga ännu.

Varför unga människor började konsumera mindre alkohol. Unga människor började konsumera alkohol mer sällan än tidigare generationer gjorde. Foto.

Unga människor konsumerar alkohol mer sällan än tidigare generationer

Generation Z — vilka är de

Generation Z är den första generationen som växte upp från barndomen omgiven av internet och internetkultur, samt sociala nätverk. Det vill säga, denna generation inkluderar personer födda efter 2000. Ibland inkluderar denna generation även personer födda efter 1995.

För närvarande har många medlemmar av Generation Z blivit myndiga och har börjat ta sin plats i samhället. Samtidigt har forskare funnit att de konsumerar mindre alkohol än människor från föregående generation. Detta rapporterades i tidskriften Drug and Alcohol Review. Men författarna medger att de inte vet exakt vad som hindrar dessa människor från att dricka alkohol.

Generation Z — vilka är de? Studier har visat att alkoholhaltiga drycker inte längre är så populära bland ungdomar. Foto.

Studier har visat att alkoholhaltiga drycker inte längre är lika populära bland ungdomar

En annan studie publicerad 2023 i tidskriften Mintel bekräftar resultaten. För unga människor är alkohol, enligt författarna, inte en integrerad del av deras kultur.

Varför Generation Z konsumerar mindre alkohol

En studie, publicerad i tidskriften BMJ Open, fann att nedgången i alkoholkonsumtion inte var jämnt fördelad över generationer. Nedgången i alkoholkonsumtionen drabbade pojkar mer än flickor. Detta har lett till en minskning eller till och med eliminering av könsskillnaden, eftersom pojkar tidigare var mer benägna att dricka alkohol än flickor.

Detta tyder på att nedgången i alkoholkonsumtion har mer att göra med kön än personlighet. Detta antagande bekräftas av det faktum att en minskning av alkoholkonsumtionen förekommer i alla större grupper av personlighetsdrag. Men vad har detta med att göra?

Varför generation Z konsumerar mindre alkohol. Alkoholkonsumtion mellan pojkar och flickor är lika. Foto.

Alkoholkonsumtionen mellan pojkar och flickor var lika

Det finns flera förklaringar till detta fenomen. En trend tyder på att unga människor överger alkohol till förmån för marijuana. Fler och fler länder går mot att legalisera cannabis. Detta tyder på att cannabisanvändning snart kan bli mer socialt acceptabel.

Enligt den tidigare nämnda Mintel-publikationen kan det finnas andra skäl till att sluta med alkohol. Unga människor idag kan vara mer bekymrade över de känslomässiga konsekvenserna av att dricka, som svår ångest och rädsla för baksmälla. Därför föredrar de läsk.

Har unga människors hälsa förbättrats

Alkoholkonsumtion är känt för att ha en rad negativa hälsokonsekvenser. Av detta kan vi dra slutsatsen att unga människor borde ha bättre hälsa. Men är det verkligen så? Uppgifterna om detta är motsägelsefulla. I en studie fann svenska forskare en minskning av förekomsten av alkoholförgiftning, alkoholmissbruk och andra akuta konsekvenser av alkoholkonsumtion.

Har unga människors hälsa förbättrats? Negativa konsekvenser kan stoppa unga människor från att konsumera alkohol. Foto.

Negativa konsekvenser kan stoppa unga människor från att konsumera alkohol

Vissa andra studier visade dock ett helt annat resultat. Till exempel? en studie från 2020 visade att unga vuxna i USA ofta är inlagda på sjukhus med alkoholrelaterad leversjukdom. Uppenbarligen behövs ytterligare, större och mer exakta studier som kommer att spegla den verkliga bilden av sambandet mellan alkoholkonsumtion och hälsa.

Kanske kommer information om hälsa också avslöja orsaken till nedgången i alkoholkonsumtionen bland unga. människor. Enligt forskare är denna information extremt viktig eftersom den gör det möjligt för oss att ta reda på om denna trend är förknippad med användningen av olagliga droger. Det är fullt möjligt att avstå från alkohol inte bara har positiva, utan också negativa sidor.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Slutligen noterar vi att det är positivt att ge upp alkohol i sig självt, eftersom alkohol leder till förstörelse av levern, hjärnan , och ökar också risken för att utveckla cancer.


Date:

by