Kronisk stress provocerar utvecklingen av cancer

Mycket har sagts och skrivits om farorna med överdriven stress, och dess skadliga konsekvenser för kroppen är välkända. Således ökar kronisk stress risken för stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar, och leder även till utveckling av ångest och depressiva besvär. Forskare rapporterar också om andra, mer obehagliga konsekvenser av kronisk stress – det visar sig att det kan bidra till spridningen av cancer, men exakt hur detta händer är inte helt känt. En artikel som nyligen publicerades i tidskriften Cancer Cell säger att forskare kan ha fått insikt i hur överdriven och kronisk stress påverkar cancerpatienter – stress gör att vissa vita blodkroppar som kallas neutrofiler bildar klibbiga, webbliknande strukturer som gör kroppsvävnader mer mottagliga för metastaser. . Den nya upptäckten, som dess författare noterar, kan indikera nya strategier för att behandla cancer.

Kronisk stress provocerar utvecklingen av cancer. Kronisk stress bidrar till spridningen av cancer i kroppen. Foto.

Kronisk stress bidrar till spridningen av cancer i kroppen

Kronisk stress är en fysiologisk process initierad av miljömässiga och/eller psykosociala faktorer som påverkar minne, kognition och beteende, såväl som homeostasen hos hela organismen, inklusive det kardiovaskulära, gastrointestinala och immunsystem.

Innehåll

  • 1 Stress är en naturlig reaktion
  • 2 När blir stress farlig?
  • 3 Kronisk stress och onkologi
  • 4 Genombrott inom forskning

Stress är en naturlig reaktion

Människokroppens reaktion på stress gör att vi kan skydda oss mot hot – för våra avlägsna förfäder var sådana hot främst rovdjur och fientliga främlingar. Och även om det är nästan omöjligt att möta farliga rovdjur på gatorna i moderna städer, och manifestationen av aggressivt beteende på offentliga platser är sällsynt, är livet fortfarande fullt av stress, och kroppen reagerar på det på samma sätt som det gjorde hundratals och för tusentals år sedan.

Så, platsen för ett argt rovdjur tas av dagliga ansvar – arbete, betala räkningar och till och med ta hand om nära och kära. Det låter lite konstigt, ja, men kroppen uppfattar vardagliga sysslor som ett hot, vilket kan få det att kännas som att du ständigt är under attack. Att hantera sådan stress är inte lätt, och dess negativa effekter orsakar direkt skada på den fysiska hälsan.

Stress är en naturlig reaktion. Vardagsproblem kan orsaka kronisk stress. Foto.

Dagliga problem kan orsaka kronisk stress

Det finns en vetenskaplig förklaring till denna effekt – när vi står inför ett upplevt hot, utlöser ett litet område vid basen av hjärnan – hypotalamus – larm i kroppen som, genom nerv- och hormonsignaler, får binjurarna, placerad på toppen av njurarna, för att frigöra en våg av hormoner som adrenalin och kortisol.

Detta är intressant: Lyft inte tunga saker när du är stressad – hälsokonsekvenserna blir allvarliga< /p>

Adrenalin får ditt hjärta att slå snabbare, ökar ditt blodtryck och ger dig mer energi. Kortisol, det primära stresshormonet, ökar blodsockernivån och ökar tillgången på vävnadsreparationsämnen i kroppen. Detta komplexa naturliga signalsystem interagerar också med områden i hjärnan som styr humör, motivation och rädsla.

När blir stress farligt?

Kroppens stressresponssystem är vanligtvis självbegränsande. När det upplevda hotet har passerat återgår hormonerna till normala nivåer. När adrenalin- och kortisolnivåerna minskar återgår hjärtfrekvensen och blodtrycket till normala nivåer. Andra system återgår till sina normala aktiviteter.

Men när stressfaktorer alltid är närvarande och du alltid känner dig attackerad uppstår fight-or-flight-responsen. förblir på. Är det konstigt att långvarig aktivering av stressresponssystemet och överdriven exponering för kortisol och andra stresshormoner kan störa nästan alla processer i kroppen och leda till en mängd olika hälsoproblem.

När blir stress farlig? Ett antal sjukdomar är direkt relaterade till kronisk stress. Foto.

Ett antal sjukdomar är direkt relaterade till kronisk stress

Depression, ångest, matsmältningsproblem, huvudvärk och muskelvärk, hjärt- och kärlsjukdomar, viktuppgång, sömn- och koncentrationsproblem är konsekvenserna av kronisk stress. Och, som forskare nyligen upptäckte, är detta inte allt.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Kronisk stress och onkologi

Onkologiska sjukdomar kräver miljontals liv varje år, och deras behandling är en komplex och långdragen process som inte alltid har ett positivt resultat. Dessutom har cancerpatienter många källor till betydande stress, inklusive oro för prognos och behandlingsframsteg, såväl som förlängda veckor, månader och ibland år av terapi. Samtidigt kan kronisk stress bidra till utvecklingen av cancer, vilket har förblivit ett mysterium för forskare under lång tid.

Stress är något vi verkligen inte kan undvika hos cancerpatienter. Efter diagnosen tänker patienterna ständigt på sjukdomen, behandlingen och familjen, så det är viktigt att förstå hur stress påverkar sjukdomsprogression och terapi, förklarar Xue-Yang He, doktorand vid Cold Spring Harbor Laboratory i New York.

Kronisk stress och cancer. Svår stress bidrar till utvecklingen av cancer. Foto.

Svår stress bidrar till utvecklingen av cancer

Nu kan forskare ha uppnått ett genombrott när det gäller att förstå varför kronisk stress tillåter cancer att metastasera. Således har ett internationellt team av forskare upptäckt att stress får vita blodkroppar som kallas neutrofiler att bilda klibbiga, nätliknande strukturer som gör kroppens vävnader mer mottagliga för metastaser.

Läs också: En ny titt på cancer : vad är en parasitisk teori om cancer?

Ett genombrott inom forskning

Ny forskning kan peka på tidigare okända cancerbehandlingsstrategier som stoppar tumörer från att utvecklas och spridas i kroppen. Forskare kom till denna slutsats genom att provocera fram kronisk stress hos möss med cancer. Genom att observera djur vars tumörer hade spridit sig från bröstet till lungorna och utsätta dem för stress, såg forskarna en alarmerande ökning av metastaserande lesioner. “Antalet metastaser ökade fyrfaldigt”, skriver författarna till det vetenskapliga arbetet.

Teamet fann också att stresshormoner som kallas glukokortikoider verkar på neutrofiler, som tränger undan DNA och bildar webbliknande strukturer. “Vanligtvis skyddar de oss från invasion av mikroorganismer, men inom onkologi skapar de en miljö som är gynnsam för metastaser”, förklarar forskare.

Ett genombrott inom forskningen. Kampen mot stress borde bli en integrerad del av cancerterapin. Foto.

Kampen mot stress borde bli en integrerad del av cancerterapi

Missa inte: Läkare botade helt en man som höll på att dö i cancer och hiv

För att bekräfta sina fynd genomförde forskarna tre tester – först tog de bort neutrofiler från möss med hjälp av antikroppar och injicerade sedan djuren med ett läkemedel som förstör den bildade strukturen. Slutligen använde de möss vars neutrofiler inte svarade på glukokortikoider. Varje test gav liknande resultat. “Möss exponerade för stress utvecklade inte längre metastaser”, står det i artikeln.

Det är också intressant att kronisk stress, som det visade sig, leder till bildandet av en webbliknande struktur som förändrar lungan vävnadäven hos möss utan cancer. Enkelt uttryckt förbereder bildningen av den struktur som identifierats av forskare i praktiken kroppen för utvecklingen av cancer.

Ett genombrott inom forskningen. Kronisk stress måste bekämpas. Foto.

Kronisk stress måste bekämpas

Mer om ämnet: Ryska forskare är nära att skapa cancervacciner. Vad är känt om det?

Författarna till det nya arbetet föreslog också att framtida läkemedel som förhindrar bildandet av strukturen kan gynna patienter vars cancer ännu inte har metastaserats. Detta innebär att nya behandlingar kan bromsa eller till och med stoppa utvecklingen av olika cancerformer. Och, naturligtvis, bör stresshantering vara en viktig del av cancerbehandling och förebyggande.


Date:

by