Ett enormt skepp hittades 140 år efter att det försvann – allt tack vare ny teknik

Enligt vetenskaplig forskning finns det omkring tre miljoner sjunkna fartyg på botten av haven och oceanerna.Av dessa lyckades forskare hitta bara 150 tusen – till exempel 1985 upptäckte forskare den ökända Titanic på botten av Atlanten. Tack vare modern utrustning som kan titta ner i djupet av vattnet även utan att dyka, hittar människor fler och fler förlorade fartyg. Det blev nyligen känt att 140 år efter katastrofen hittades ångfartyget Nemesis utanför Australiens kust. Dess vrak spolades iland tillsammans med besättningens kroppar nästan omedelbart efter kraschen. Men platsen för själva skeppet förblev fortfarande ett mysterium.

Ett enormt fartyg hittades 140 år efter att det försvann - allt tack vare ny teknik. Från början var Nemesis fartyg ett passagerarfartyg, och först då började det transportera last. Foto.

Inledningsvis var Nemesis-fartyget ett passagerarfartyg, och först då började det transportera last

Krockar i Australien

Nemesis, som i utländska källor kallas SS Nemesis, transporterade kol mellan de australiska städerna Newcastle och Melbourne i juli 1904. Under en av resorna hamnade fartyget i en kraftig storm – elementen körde om det nära delstaten New South Wales. Senast fartyget sågs var av medlemmar av besättningen på ett annat fartyg, som också seglade den ödesdigra dagen.

Skeppsvrak i Australien. Ett stort fartyg förlorades någonstans nära Australien. Foto.

Ett stort skepp gick förlorat någonstans nära Australien

Efter stormen försvann Nemesis-skeppet. När dess vrak och sjömäns kroppar började dyka upp vid Australiens kust stod det klart att det hade förstörts. Alla 32 personer som befann sig ombord förklarades döda.

Trots att folk visste ungefär var det sjönk kunde ingen under 140 år hitta fartyget på botten. Och detta trots att fartyget var enormt – dess längd var 73 meter.

Läs också:De farligaste situationerna för sjömän på 1600-talet – de kunde ha kostat dem livet

Forskare har hittat ett sjunket skepp

2022 letade forskningsföretaget Subsea Professional Marine Services efter sjunkna containrar nära Sydney, Australiens största stad. Cirka 26 kilometer från kusten upptäckte experter vraket av ett okänt fartyg på botten. De rapporterade denna upptäckt till State Scientific and Research Organisation (CSIRO), vars anställda bättre kunde studera vraket mer noggrant.

Forskare har hittat ett sjunket skepp. Ett förlorat skepp på havets botten. Foto.

Förlorat skepp på havets botten

År 2023 genomförde de en expedition och bekräftade att den rostiga högen av metall som låg på botten var samma “Nemesis”. Den ligger i yttersta kanten av kontinentalsockeln och har betydande skador både vid fören och aktern. Endast ankaren, från vilka man kunde känna igen fartygets namn, är välbevarade.

Kontinentalsockelnär en del av havsbotten som ligger nära kontinenternas kuster. Hyllan kan vara bred eller smal, och dess djup når vanligtvis flera hundra meter. Dessa platser innehåller vanligtvis användbara resurser som olja och gas.

Sök efter sjunkna fartyg

Det huvudsakliga verktyget med vilket det var möjligt att hitta det sjunkna fartyget var ett flerstråligt ekolod. Enkelt uttryckt skickar den många ljudsignaler under vattnet. De reflekteras från föremål på botten och återförs till enheten. Med tanke på den tid det tog för signalerna att återvända, kan forskare skapa liknande kartor över havsbotten. Ordet “multi-beam” i instrumentets namn betyder att enheten kan skicka flera signaler ner samtidigt. Detta ökar skanningsnoggrannheten och minskar tiden för att skapa kartor.

Ett enormt skepp hittades 140 år efter att det försvann - allt tack vare ny teknik. Sök efter sjunkna skepp. Foto.

Video av det sjunkna skeppet “Nemesis”

Som ett resultat av studien fann man att det förlorade skeppet “Nemesis” under 140 år låg på ett djup av 160 meter cirka 28 kilometer utanför staden Wollongongs kust i den australiensiska delstaten New South Wales. Eventuella ättlingar till personer som omkom i skeppsvraket har uppmanats att kontakta Statens arvsregister. Det verkar som att dessa människor äntligen har en plats att hedra minnet av sina släktingar.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

Det mest kända sjunkna skeppet är naturligtvis Titanic. Den kraschade redan 1912, och idag ligger dess vrak på ett djup av 3 750 meter – mycket djupare än vraket av Nemesis. Folk dyker regelbundet till stora djup för att titta på det berömda skeppet, och tack vare deras mod kan vi se hur det ser ut nu. Men 2023 inträffade en stor tragedi när hela besättningen på OceanGate Titan-ubåten dog under expeditionen.


Date:

by