Et kæmpestort skib blev fundet 140 år efter det forsvandt – alt sammen takket være nye teknologier

Ifølge videnskabelig forskning er der omkring tre millioner sunkne skibe på bunden af ​​havene og oceanerne.Af disse formåede forskere kun at finde 150 tusinde – for eksempel opdagede forskere i 1985 den berygtede Titanic på bunden af ​​Atlanterhavet. Takket være moderne udstyr, der kan kigge ned i dybet af vandet selv uden at dykke, finder folk flere og flere tabte skibe. Det blev for nylig kendt, at 140 år efter katastrofen blev Nemesis-dampskibet fundet ud for Australiens kyst. Dens vragdele blev skyllet i land sammen med ligene af besætningen næsten umiddelbart efter styrtet. Men placeringen af ​​selve skibet forblev stadig et mysterium.

Et enormt skib blev fundet 140 år efter dets forsvinden - alt takket være nye teknologier. I starten var Nemesis-skibet et passagerskib, og først derefter begyndte det at transportere last. Foto.

Oprindeligt var Nemesis-skibet et passagerskib, og først derefter begyndte det at transportere last

Forstyrrelsesskib i Australien

Nemesis, som i udenlandske kilder omtales som SS Nemesis, transporterede kul mellem de australske byer Newcastle og Melbourne i juli 1904. Under en af ​​rejserne blev skibet fanget i en kraftig storm – elementerne overhalede det nær staten New South Wales. Sidste gang skibet blev set var af medlemmer af besætningen på et andet skib, som også sejlede den skæbnesvangre dag.

Skibsvrag i Australien. Et stort skib gik tabt et sted i nærheden af ​​Australien. Foto.

Et stort skib gik tabt et sted i nærheden af ​​Australien

Efter stormen forsvandt Nemesis-skibet. Da dets vragdele og lig af sømænd begyndte at dukke op på Australiens kyst, blev det klart, at det var blevet vraget. Alle 32 personer, der var om bord, blev erklæret døde.

På trods af at folk cirka vidste, hvor det sank, var der i 140 år ingen, der kunne finde skibet på bunden. Og det på trods af, at skibet var enormt – dets længde var 73 meter.

Læs også:De farligste situationer, som sømænd i det 17. århundrede stod over for – de kunne have kostet dem livet

Forskere har fundet et sunket skib

I 2022 ledte forskningsvirksomheden Subsea Professional Marine Services efter sunkne containere nær Sydney, Australiens største by. Omkring 26 kilometer fra kysten opdagede eksperter vraget af et ukendt skib på bunden. De rapporterede denne opdagelse til State Scientific and Research Organisation (CSIRO), hvis ansatte var bedre i stand til at studere vraget mere grundigt.

Forskere har fundet et sunket skib. Et tabt skib på bunden af ​​havet. Foto.

Midt skib på bunden af ​​havet

I 2023 gennemførte de en ekspedition og bekræftede, at den rustne bunke af metal, der lå i bunden, var den samme “Nemesis”. Den ligger helt på kanten af ​​kontinentalsoklen og har betydelige skader både ved stævnen og agterstavnen. Kun ankrene, hvorfra det var muligt at genkende skibets navn, er i god bevaring.

Kontinentalsoklener en del af havbunden, der ligger i nærheden af kontinenternes kyster. Hylden kan være bred eller smal, og dens dybde når normalt flere hundrede meter. Disse steder indeholder normalt nyttige ressourcer som olie og gas.

Søg efter sunkne skibe

Det vigtigste værktøj, hvormed det var muligt at finde det sunkne skib, var et multistråle-ekkolod. Enkelt sagt sender den en masse lydsignaler under vandet. De reflekteres fra genstande på bunden og returneres til enheden. I betragtning af den tid, det tog for signalerne at vende tilbage, kan forskere lave lignende kort over havbunden. Ordet “multi-beam” i instrumentets navn betyder, at enheden kan sende flere signaler ned på én gang. Dette øger scanningsnøjagtigheden og reducerer kortoprettelsestid.

Et enormt skib blev fundet 140 år efter det forsvandt - alt takket være nye teknologier. Søg efter sunkne skibe. Foto.

Video af det sunkne skib “Nemesis”

Som et resultat af undersøgelsen viste det sig, at det forsvundne skib “Nemesis” i 140 år lå i en dybde af 160 meter cirka 28 kilometer ud for kysten af ​​byen Wollongong i den australske delstat New South Wales. Eventuelle efterkommere af personer, der omkom ved forliset, er blevet bedt om at kontakte Statens Kulturarvsregister. Det ser ud til, at disse mennesker endelig har et sted at ære mindet om deres pårørende.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

Det mest berømte sunkne skib er selvfølgelig Titanic. Det styrtede ned tilbage i 1912, og i dag ligger dets vragdele i en dybde på 3.750 meter – meget dybere end vraget af Nemesis. Folk dykker jævnligt til store dybder for at se på det berømte skib, og takket være deres mod kan vi se, hvordan det ser ud nu. Men i 2023 indtraf en stor tragedie, da hele besætningen på OceanGate Titan-ubåden døde under ekspeditionen.


Date:

by