Arizona serpentine ödlor som biter människor och orsakar ofattbar smärta

Enligt data för 2022 känner vetenskapen till att det finns 7 310 arter av ödlor. Som regel är de fridfulla varelser som livnär sig på insekter och älskar att sola sig. Men bland dem finns det också giftiga varelser som kan ta tag i en person med sina tänder och injicera giftiga ämnen i kroppen. En av dessa ödlor är Arizona höknäbb (Heloderma suspectum), som också är känd som logiochGila-monstretSmärtan från dess bett har beskrivits som “het lava som rinner genom dina ådror” och i vissa fall har människor till och med dött av komplikationer. Nyligen registrerades ett dödsfall i den amerikanska delstaten Colorado: en 34-årig man förvarade illegalt giftiga ödlor i sitt hem och dog efter att ha blivit biten av en av dem den 16 februari 2024.

Arizona ormtänder är ödlor som biter människor och orsakar otrolig smärta. Ett bett från en ormtand i Arizona kan leda till att en person dör, men sådana fall är sällsynta. Foto.Innehåll

  • 1 Vilka är ormtänderna i Arizona
  • 2 De giftigaste ödlorna i världen
  • 3 Vad gör djur gift bestå av
  • 4 Hur smärtsamt biter ödlor
  • 5 dödliga ödlor

Vilka är Arizonas serpentintänder

Arizona serpentintänder är stora ödlorupp till 60 centimeter långa och väger upp till 2 kilogram.Deras hud är mörkbrun, men har många ljusa fläckar.

Mestadels bor “Gila-monster” i varma amerikanska stater som Utah, Nevada, Arizona och New Mexico. De föredrar torra platser och gömmer sig ofta bland gräs och kaktusar. Ibland kan de hittas på steniga sluttningar och kanjonbottnar.

Vilka är Arizona gördlar? Giftiga ödlor lever vanligtvis på torra platser. Foto.Om det inte finns några bon i närheten kan de mycket väl äta upp fåglarna själva, samt fånga små däggdjur som möss och ekorrar. Men att jaga med serpentintänder är en mycket sällsynt händelse, eftersomde äter inte mer än 10 gånger om året.Om en ödla har en tjock svans betyder det att den har ätit mycket och har samlat på sig fett.< /p>Vilka är Arizona Vipertooths? Vissa individer av Arizona Vipertooth är ljusare än andra. Foto.De största ödlorna i världen – hur överlevde de till denna dag?

De giftigaste ödlorna i världen

Det mest intressanta kännetecknet hos Arizona serpentintänder är deras giftigt bett.På 1800-talet gick det rykten om monster med dålig andedräkt och ett dödligt bett i Gamla Västern. År 1890 fångade en Walter Vail en bälte i Arizona och trodde att han hade dödat den. Men när mannen band bytet till sadeln på sin häst, bet ödlan hans finger och släppte inte taget på länge. Käken på “monstret” var tvungen att öppnas med en kniv, och sedan fick Walter Vale träffa en läkare eftersom han hade ont och hade svullnad.

De giftigaste ödlorna i världen. Giftigheten hos Arizona-ödlor är deras försvarsmekanism. Foto.

Giftet från Arizona-ödlor är deras försvarsmekanism

Efter denna incident studerades den ovanliga varelsen av biologer. De betonade att ödlan luktar väldigt illa och är giftig. Forskare har kommit till slutsatsen att de behöver denna funktion för framgångsrik jakt och skrämma bort fiender.

The Wild Westär en historisk period i utvecklingen av Nordamerika, när den slutet av 1800-talet i västra delen av landet blomstrade cowboys, guldgruvarbetare och indianstammar. Denna period förknippas med oändliga prärier, brutala dueller, liv i cowboybosättningar och sökandet efter rikedomar i guldgruvor.

Vad består djurgift av?

Arizona ormtänder producerar gift i spottkörtlar som finns i ändarna av underkäken. Från dem når giftiga ämnen till basen av de nedre tänderna genom små rör.

Vad består djurgift av? Skallen från Arizonas ormtand. Foto.

Skallen från Arizonas serpentintand

Giftet från Arizona serpentin tand innehåller dussintals farliga ämnen hälsoämnen. Vissa av dem orsakar svår smärta och orsakar även svullnad. Det finns också ämnen som ökar spridningen av gift genom offrets kropp, till exempelhyaluronidassäkerställer effektiv penetrering av gifter in i offrets vävnader.

Du kommer att vara intresserad: Världens snabbaste orm – den kan komma ikapp vem som helst, och giftet dödar i 100 % av fallen

Hur smärtsamt biter ödlor?

Vanligtvis är giftet från “hilamonstret” inte dödligt för människor.Men sticket kan orsaka kraftig bultande smärta – som sägs vara värre än smärtan av ett bi-, geting- eller skorpionstick. Vissa människor säger till och med att det är “den värsta smärtan de någonsin känt i sitt liv.” Svullnad uppstår på platsen för bettet, och personen lider av svaghet och illamående i flera dagar.

Hur smärtsamt är det för ödlor att bita? Det är bättre att inte arga Arizonas serpentintänder - det kommer att få dåliga konsekvenser. Foto.

Det är bättre att inte arga Arizonas serpentintänder – det kommer att få dåliga konsekvenser

När man biter, spänner Arizona gifttänder inte upp käken. För att de ska släppa taget måste du antingen sänka dem under vatten eller öppna munnen med tillgängliga verktyg. Ju längre ödlan håller i offret, desto mer gift tränger in i dess kropp.

Läs också:5 fantastiska fakta om gabonhuggormen – ormen med de längsta huggtänderna

Dödliga ödlor

Trots att giftet från zebraödlor anses vara smärtsamt men inte dödligt, dök nyheter om Christopher Wards död nyligen upp på Internet. Den här mannen höll två Arizona gamar vid namn Winston och Potato i sitt hem. Den första bet honom, varefter mannen mådde illa. En tid senare dog han – man tror att han hade en speciell sårbarhet för ämnen som fanns i ödlagift.

Dödligt farliga ödlor. Du kan inte hålla Arizona ormtänder hemma - i många länder är det förbjudet enligt lag. Foto.

Att hålla Arizona ormtänder hemma är förbjudet – i många länder är det förbjudet enligt lag

Dödsfall har registrerats tidigare. Men oftast förknippades de med att offren var berusade och inte kunde förse sig själva med grundläggande hjälp efter bettet.

Vill du veta mer om vår värld? Prenumerera till Zen- och Telegram-kanalerna och håll dig uppdaterad med intressanta artiklar på vår hemsida!

Tyvärr finns det förutom ormtänderna i Arizona många andra giftiga varelser i världen. Några av dem bor också i Ryssland – vi har en artikel om en dödlig giftig spindel som hittats i vårt land. Men att skylla dem för faran är fel, eftersom detta är deras försvarsmekanism.


Date:

by