Sommaren 2024 kommer att bli den hetaste i väderobservationernas historia

Medan vi gläds åt det nära förestående slutet av vintern, gör klimatologer exakta prognoser för våren, sommaren och hösten i år. Deras dom låter deprimerande – 2024 kommer att bli väldigt, väldigt hett. Så mycket att det kommer att slå rekordet från föregående år, som, låt oss påminna er, var det hetaste någonsin. Europeiska unionens Climate Change Service Copernicus (C3S) sa att värmeböljor kan drabba planeten: “Lika varmt som det var förra året förväntar vi oss att värmen kommer att bli ännu värre 2024.” Forskare noterar att de extrema väderförhållandena orsakas av klimatförändringar och det termiska fenomenet El Niño. I Moskva, Tver, Kaluga och Kaliningrad förutspår således väderprognos en temperaturökning till +35 grader. Temperaturrekord är också möjliga i Fjärran Östern, Kaukasus, Ural, Sibirien och Volga-regionen.

Sommaren 2024 kommer att bli den hetaste i historien om meteorologiska observationer. Meteorologer varnar för att sommaren 2024 kan bli rekordvarm i Ryssland. Foto.

Meteorologer varnar för att sommaren 2024 kan bli rekordvarm i Ryssland< /p>

Behovet av att anpassa sig till klimatförändringarna och mildra dess konsekvenser utgör allvarliga utmaningar för det globala samhället, vilket kräver samlade ansträngningar på alla nivåer – från lokal till internationell.

Innehåll

  • 1 Det hetaste året i historien
  • 2 Klimatet 2024 – forskarnas prognoser
  • 3 Hur kommer sommaren 2024 att se ut i Ryssland
  • 4 El -Nino – ett ovanligt termiskt fenomen

Det hetaste året i historien

2023 var ett av de varmaste åren någonsin, vilket orsakade allvarlig oro bland forskare, miljöpartister och statliga organisationer runt om i världen. Den främsta orsaken tros vara utsläpp av växthusgaser i atmosfären, såsom koldioxid och metan, till följd av industriell verksamhet, förbränning av fossila bränslen och förstörelse av skogstäcke.

Klimat modeller, som vi redan har beskrivit, förutspår att den globala uppvärmningen kommer att intensifieras i framtiden på grund av systemets tröghet, samt ökade utsläpp av växthusgaser och andra antropogena faktorer.

Det varmaste året någonsin. Den globala genomsnittstemperaturen 2023 var 14,98 grader Celsius. Foto.

Den globala genomsnittstemperaturen 2023 var 14,98 grader Celsius

Mer om ämnet: Hell on Earth: Warming climate change kan förvandla vår planet till Venus

Bland orsakerna till extrema väderhändelser utmärker sig klimatfenomen som kallas El Niño och La Niña, som har en allvarlig inverkan på den globala temperaturen. År 2023 såg världen effekterna av en av dessa händelser, som redan förvärrade den befintliga uppvärmningstrenden.

Dessutom upplevde många regioner förra året rekordstora torka, översvämningar, skogsbränder och orkaner när det gäller varaktighet och svårighetsgrad. Dessa händelser kan vara förknippade med klimatförändringar och förstärkning av atmosfäriska cirkulationssystem.

Det varmaste året någonsin. Extremt höga temperaturer kräver många liv varje år. Foto.

Extremt höga temperaturer kräver många liv varje år

Varje månad 2023 var varmare än genomsnittet 1991-2020, och andra halvan av året, efter El Niños uppkomst, slog rekord: juni, juli, augusti, september, oktober, november och december var de varmaste månaderna någonsin. observationer. Juli var den varmaste månaden någonsin, och 6 juli var den varmaste dagen. September var så onormalt varm, säger klimatologer.

Experter är särskilt oroade över extrema värmeböljor, vars negativa effekter påverkar människors hälsa, ekosystem, jordbruk och ekonomin. En annan konsekvens av stigande globala temperaturer är utrotningen av ett stort antal arter, vilket hotar den globala näringskedjan.

Läs ännu fler intressanta artiklar på vår Yandex.Zen-kanal – artiklar som inte finns på webbplatsen är publiceras regelbundet där!

Klimat 2024 – forskarnas prognoser

Trots 2023 års rekordstora väder tror många experter att det mycket väl kan rankas bland de coolaste åren i framtiden. I år lär det bli ännu varmare, till stor del på grund av El Niño. Klimatförändringar kan leda till försämrade levnadsvillkor för miljontals människor, befolkningsmigration, konflikter om tillgång till resurser och ökade sociala och ekonomiska problem.

2024 kommer med stor sannolikhet att vara i topp tre om det inte sätter ett absolut temperaturrekord, säger Emily Jay Becker, klimatforskare vid University of Miami.

Tidigare i december förutspådde brittiska Met Office-experter att den globala genomsnittstemperaturen sannolikt skulle överstiga 1,5 grader Celsius 2024, det internationellt överenskomna målet för att begränsa uppvärmningen. Det betyder att katastrofala översvämningar, bränder, värmeböljor och torka kommer att fortsätta.

Klimat 2024 - forskarnas prognoser. Meteorologer tror att 2024 sannolikt kommer att bli varmare än 2023. Foto.

Meteorologer tror att 2024 sannolikt kommer att bli varmare än 2023

Missa inte: Gör dig redo för sommaren Jordens rekordstor värme kommer att täcka

Andra forskare är dock mer konservativa i sina prognoser för i år. Michelle L’Här, en El Niño-prognosmakare på NOAA, säger att El Niño kan ge vika för La Niña på våren och att den ger svalare temperaturer till Stilla havet.

Hur kommer sommaren 2024 att se ut? i Ryssland

«Izvestia» rapportera att den kommande sommaren kan bli den varmaste i historien om väderobservationer. Ryska experter kom till denna åsikt efter att ha bedömt effekten av det termiska fenomenet El Niño på klimatet. Enligt väderprognosmakare, redani juni kommer temperaturen i Moskva att vara 7 grader Celsius över det normala. Dessutom förväntas liknande fenomen över hela världen.

I en intervju med RBC, den vetenskapliga chefen för Institute of Atmospheric Physics uppkallad efter. A. M. Obukhov RAS Igor Mokhov sa att mer exakta prognoser kan göras närmare april, men generella trender kan spåras idag:

Det beror helt på hur El Niño kommer att gå in i en annan fas. Och dessutom är dessa fortfarande probabilistiska uppskattningar beroende på fasövergången, det vill säga alternativ är möjliga. Men det finns risker, ja, säger Mokhov.

Hur kommer sommaren 2024 att se ut i Ryssland? Sommaren i Ryssland, av allt att döma, kommer att bli het. Foto.

Sommaren i Ryssland, av allt att döma, kommer att bli varm

Låt oss komma ihåg att El Niño-effekten är förknippad med temperaturfluktuationer i ytskiktet av vatten i den ekvatoriala delen av Stilla havet. Det är under påverkan av El Niño som varje år blir allt varmare, eftersom det finns en fördröjning mellan uppvärmningen av vattnet i havet och ökningen av lufttemperaturen på planetens yta.

Du kan vara intresserad: Antarktis kommer snart att smälta oavsett utsläpp av växthusgaser< /p>

El Niño – ett ovanligt termiskt fenomen

Så här förklarar Ulla Headey från den ideella organisationen Worthy effekten: «Häller du kallt vatten i en panna kan du bara känna en liten förändring av temperaturen i pannan – denna effekt observeras under La Niña, när kallt vatten stiger från havets djup till ytan. Men om du slutar tillsätta kallt vatten kommer hela innehållet att värmas upp snabbare – det här är El Niño-effekten.

El Niño är ett ovanligt termiskt fenomen. El Niño och La Niña har levererat ett dubbelt slag under de senaste decennierna som har lett till en rad rekordvarma år. Foto.

Tidig vetenskaplig forskning fann också att extrema händelser mellan El Niños och La Niñas har ökat med cirka 30 % sedan 1960 jämfört med sex decennier tidigare, med en tredje. Detta beror sannolikt på global uppvärmning.

Läs också: September satte ett fantastiskt temperaturrekord – vad händer med planeten?

Dessutom, ju längre påverkan av El Niño varar, desto varmare blir det Stilla havet och luften ovanför det. Och eftersom toppen av detta termiska fenomen inte inträffar förrän månader senare, står vi inför ett extremt varmt år. Tidigare har Världsmeteorologiska organisationen (WMO) bekräftat att 2023 var det varmaste året någonsin på grund av den termiska effekten.


Date:

by