Kan djur verkligen lukta mänsklig rädsla?

Många av er har säkert hört att hundar eller andra djur kan känna lukten av en persons rädsla, och det påverkar deras beteende. Till exempel kan en flock hundar, som känner rädsla, påstås börja bete sig mer aggressivt och attackera en person. Men finns det vetenskapliga bevis för detta? Faktum är att forskare har argumenterat om detta under lång tid, eftersom det inte finns något tydligt svar ännu. Det har länge varit känt att samma hundar reagerar på en persons ansiktsuttryck, hans hållning etc. Därför kanske de kan bestämma rädsla med andra tecken. Vissa vetenskapliga studier har dock skapat en viss klarhet i denna fråga.

Kan djur verkligen känna mänsklig rädsla genom lukt? Forskare argumenterar om djurens förmåga att känna mänsklig rädsla. Foto.

Mänskliga känslor är en psykofysiologisk process, det vill säga, förutom psykologisk erfarenhet, finns det också en fysiologisk process i nervsystemet, endokrina, andningsorganen och andra system, som ett resultat av vilket vissa kemiska signaler uppstår. Som vi redan har sagt sker vissa kemiska processer också under rädsla. Samtidigt börjar människor frigöra adrenalin genom svett, vilket kan orsaka en förändring i lukten. Därför, teoretiskt sett, kan djur med gott luktsinne mycket väl känna dessa förändringar.

Men för att bekräfta eller motbevisa detta antagande är det nödvändigt att utesluta personen. Det vill säga att djuret bara ska reagera på lukten och inte på mänskligt beteende. Därför utförde olika grupper av forskare forskning som utesluter närvaron av människor. Ett av dessa arbeten utfördes till exempel 2023. Författarna lät deltagarna titta på klipp från komedifilmer en dag och en annan dag — från skräckfilmer.

Har mänsklig rädsla en lukt? Hästar kan känna igen förändringar i mänsklig lukt som uppstår på grund av rädsla. Foto.

Hästar kan känna igen förändringar i mänsklig lukt som uppstår på grund av rädsla

Medan de tittade samlade forskare svettprover från deras armhålor med en bomullspinne. Dessutom rapporterade alla deltagare hur starka deras känslor var när de tittade på vissa videor. Hästen fick sedan två svabbar från samma person för att nosa — en fick när han var på gott humör, och den andra — när han upplevde stor rädsla.

Forskarna själva tvivlade på att hästen skulle reagera annorlunda. Men som de rapporterade i tidskriften Scientific Reports, när hästarna sniffade de roliga proverna, använde de bara vänster näsborre. Valet av näsborre, enligt forskarna, indikerar vilken del av hjärnan djuren använde för att analysera lukten. Låt oss komma ihåg att hos däggdjur är olika hemisfärer ansvariga för olika funktioner. Baserat på vilket halvklot som var aktivt drog forskarna slutsatsen att hästarna uppfattade lukten positivt.

Men när hästarna fick prover tagna under en skräckfilm, nosade de på dem mer noggrant, under lång tid, och använde båda näsborrarna på en gång. Det är sant att det inte betyder att hästar har identifierat rädsla. Det är dock säkert att säga att de känner skillnaden mellan dofterna.

Har mänsklig rädsla en lukt? Hundar börjar bete sig rastlöst när de luktar mänsklig rädsla. Foto.

Kan hundar känna rädsla

En annan liknande studie genomfördes 2018, men istället för hästar använde forskare labradorhundar. De placerade luktprovet i en låda med ett hål, som de placerade i ett slutet rum. Förutom hunden innehöll den sin ägare och en främling.

Precis som med hästar fann forskare att hundar reagerade på olika lukter. När de luktade på en person på gott humör blev de mer sällskapliga mot främlingen, det vill säga de visade intresse för honom. Men när de sniffade ett prov som erhållits från en rädd person, gick de fram till sin ägare eller till och med dörren och försökte lämna rummet. Författarna till verket rapporterar detta i tidskriften Animal Cognition.

Luftar hundar rädsla? Djur fångar upp kemiska signaler som uppstår hos människor i ögonblicket av rädsla. Foto.

Djur fångar upp kemiska signaler som uppstår hos människor i ögonblicket av rädsla

Forskare föreslår att denna reaktion är förknippad med de ovan nämnda kemiska signalerna. Det kan antas att dessa signaler bär “känslomässig information”, det vill säga de tillhandahåller “emotionell kommunikation mellan arter”. Det behövs dock ytterligare forskning för att dra definitiva slutsatser. Därför kommer forskare att ta reda på om lukten av rädsla kan orsaka en reaktion av rädsla hos djur, och vilken typ av känslomässig påverkan den har i allmänhet.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Slutligen noterar vi att inte bara djur, utan även människor kan fånga upp kemiska signaler, och utan att ens veta om det. Vi har tidigare berättat att lukten av kvinnors tårar förändrar mäns beteende. Det finns till och med en åsikt att folk väljer sina vänner efter lukt. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by