Behandling av huvudvärk utan piller – forskare har kommit närmare denna teknik

Hjärnan är det viktigaste organet i människokroppen. Vi behöver det för att röra oss, bearbeta känslor, tänka och komma ihåg information och utföra många andra uppgifter. På grund av stress, sjukdom, sömnbrist och många andra orsaker kan vårt huvud börja göra ont på grund av vilket vi inte kan utföra våra dagliga aktiviteter. Vanligtvis vid sådana ögonblick tar vi smärtstillande medel – de blockerar överföringen av smärtsignaler, och det blir mycket lättare för oss. Men du bör inte ta sådana läkemedel ofta, eftersom de skadar magen, levern och andra inre organ. Nyligen har forskare kommit ett steg närmare att skapa teknik som hjälper till att snabbt bli av med huvudvärk utan droger. Denna upptäckt är särskilt viktig för dem som lider av kronisk smärta.

Behandling av huvudvärk utan piller - forskare har kommit närmare denna teknik. Forskare har tagit ett steg mot att skapa en ny metod för att behandla huvudvärk. Foto.

Forskare har tagit ett steg mot att skapa en ny metod för att behandla huvudvärk

Innehåll

  • 1 Vad orsakar huvudvärk
  • 2 Hur smärtstillande medel fungerar
  • 3 Varför man inte ska ta mycket smärtstillande medicin
  • 4 Behandling av huvudvärk utan mediciner

Vad orsakar huvudvärk

Huvudvärk kan förekomma vid olika skäl. Ibland uppstår det på grund av för mycket eller otillräcklig sömn, andra gånger är spänningar och stress bovarna, och huvudvärk kan också vara förknippad med hunger och uttorkning.

Om du gräver djupare, orsakas i de flesta fall huvudvärk av förträngning eller vidgning av blodkärlen i hjärnan. Till exempel, om en person har migrän, smalnar först blodkärlen och vidgar sig sedan. Som ett resultat ändras trycket inuti personens huvud, vilket leder till smärta.

Vad orsakar huvudvärk. Vanligtvis uppstår huvudvärk på grund av problem med blodkärl. Foto.

Vanligtvis uppstår huvudvärk på grund av problem med blodkärl

Ibland är orsaken till huvudvärk består av att byta kemikalier. Så om en person plötsligt producerar mycket serotonin kan detta också leda till smärta.

I vissa fall känns huvudvärken inte i hjärnområdet, utan i nacken eller axlarna. I sådana fall ansträngde personen dessa delar av kroppen för mycket. Till exempel kan nacksmärta vara resultatet av felaktigt sittande vid datorn eller en obekväm ställning när du sover.

Läs också:Vilken smärta i människokroppen anses vara den svåraste

Så fungerar smärtstillande medel

När vi har huvudvärk tar vi smärtstillande. De börjar vanligtvis verka inom 20–30 minuter efter administrering – allt beror på vilka substanser de innehåller.

För att bättre förstå hur smärtstillande medel fungerar kan man föreställa sig att smärta är en signal som kommer från en källa till hjärnan. Till exempel, om vi har tandvärk, överför dess nerv information om detta till de delar av hjärnan som ansvarar för smärtkänslan. Om du har huvudvärk betyder det att sådana signaler kommer från kärlen som finns i den.

Hur smärttabletter fungerar. Smärtmediciner kan verka på olika sätt. Foto.

Smärtmediciner kan fungera på olika sätt

Beroende på typ fungerar huvudvärksmediciner på ett av två sätt. Vissa läkemedel blockerar överföringen av smärtinformation till hjärnan. Andra sätt ser till att dessa signaler inte uppfattas av hjärnan själv – den “uppmärksammar dem helt enkelt inte.”

Alla borde veta detta:Vilka är farorna med förfalskade läkemedel och hur man känner igen dem?

Varför bör du inte ta mycket smärtstillande medel

Smärtstillande läkemedel bör inte tas för ofta. Faktum är att de med tiden börjar förstöra magen, levern, njurarna och andra inre organ. Vissa mediciner har en dålig effekt på hjärtat, speciellt om personen redan har sådana problem. Vissa smärtstillande medel är också beroendeframkallande, eller så vänjer sig kroppen vid dem och de slutar fungera. Slutligen har mediciner biverkningar som illamående, yrsel, dåsighet och så vidare.

Varför du inte ska ta mycket smärtstillande medel. Vissa mediciner kan endast tas efter att ha konsulterat en läkare. Foto.

Vissa mediciner kan endast tas efter att ha konsulterat en läkare

Se till att läsa:Vad ska man göra med utgångna mediciner?

Behandla huvudvärk utan mediciner

Nyligen dök en artikel upp i den vetenskapliga tidskriften Pain om att forskare har kommit på ett nytt sätt att lindra en person från huvudvärk. Som ett medel föreslår de att man använder ultraljud, som verkar direkt på det område av hjärnan som är ansvarigt för smärtkänslighet.

Som en del av en studie där 23 frivilliga deltog, avslöjade forskare insula lob av sin hjärna till ultraljud. Denna region spelar en viktig roll i smärtbehandling och är också involverad i känslohantering, aptitreglering, självkännedom och social interaktion.

Behandling av huvudvärk utan droger. Med hjälp av ultraljud vill forskare också få astronauter att sova under långa flygningar. Foto.

Med hjälp av ultraljud vill forskare också få astronauter att sova under långa flygningar

< p> Ultraljud är en typ av ljudvåg som inte uppfattas av det mänskliga örat. När dessa vågor nådde ön ändrade de dess aktivitet, och de frivilliga kände faktiskt lättnad. Dessutom förändrades deras puls – kanske finns det något samband mellan smärtkänslan och hjärtfrekvensen.

För att alltid hålla dig uppdaterad med vetenskapliga framsteg, prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Du kommer inte bli besviken!

I dag är behandling av huvudvärk med hjälp av ultraljud i sin linda. Men forskarna hoppas att det i framtiden ska vara möjligt att lindra tillståndet för personer med kronisk smärta på detta sätt. Det finns en artikel på vår hemsida om hur mycket denna diagnos påverkar en persons karaktär.


Date:

by