Arktis kan fyllas med radioaktiv gas på grund av den globala uppvärmningen.

Den globala uppvärmningen leder till aktiv smältning av inte bara glaciärer utan även permafrost i Arktis. Denna process kan leda till ett antal negativa konsekvenser, inklusive utsläpp av stora mängder växthusgaser, vilket kommer att påskynda uppvärmningsprocessen ytterligare. Dessutom hotar smältning förstörelsen av infrastruktur och till och med, möjligen, uppkomsten av nya dödliga sjukdomar. Enligt en ny studie finns det en annan fara som inte har nämnts tidigare – en ökning av koncentrationen av radioaktiv gas som orsakar cancer. Enligt forskare är detta ett allvarligt hot mot hälsan för lokalbefolkningen.

På grund av klimatuppvärmningen kan Arktis fyllas med radioaktiv gas. Smältningen av permafrost i Arktis kan orsaka allvarliga skador på lokalbefolkningens hälsa. Foto.

Smältningen av permafrost i Arktis kan orsaka allvarliga hälsoskador av lokalbefolkningen

< h2>Radioaktiv gas från permafrost

Permafrost är en slags barriär som blockerar utsläppet av gaser som finns i marken till ytan. Vi pratar i första hand om metan och koldioxid, som är växthusgaser. Men förutom dem finns en farligare gas i jorden – radon. Experter rapporterar att när permafrosten smälter kommer den upp till ytan och kan samlas inomhus.

För att bedöma hur allvarligt hot denna gas utgör i Arktis, modellerade forskare radonutsläpp och hur den tränger in i byggnader (både med och utan källare). Samtidigt bedömde de olika faktorer, såsom permafrostdjup, smälthastighet, etc.

Radioaktiv gas från permafrost. Permafrost fungerar som en barriär mot gaser som samlas i marken. Foto.

Permafrost fungerar som en barriär mot gaser som ackumuleras i marken

Modellering bekräftade att permafrost å ena sidan är en barriär mot radon, men å andra sidan — leder till dess ackumulering och ökad koncentration. Följaktligen, när barriären försvinner, strömmar en stor mängd radioaktiv gas ut till ytan. Det är särskilt farligt för byggnader med källare, där det kan ansamlas i stora mängder.

Som rapporterats i en studie publicerad i tidskriften Earth's Future, kan upptining av permafrost leda till en ökning av koncentrationen av denna gas till 200 becquerel per kubikmeter eller högre. Detta värde anses i många länder vara ett tröskelvärde vid vilket vissa åtgärder krävs, såsom ökad ventilation, tätning av sprickor etc. Detta tröskelvärde är dock godtyckligt, eftersom det inte finns några säkra halter av radon.

Radioaktiv gas från permafrost. Radon är en av de vanligaste orsakerna till lungcancer. Foto.

Radon är en av de vanligaste orsakerna till lungcancer

Hur mycket radon är farligt för människor

Radon är en naturligt förekommande gas som är smaklös, färglös och luktfri, så dess närvaro inomhus kan inte upptäckas utan specialutrustning. Enligt Världshälsoorganisationen är radon en av de främsta orsakerna till lungcancer hos människor, och står för 3 till 14 % av fallen. Endast rökning orsakar fler fall av lungcancer.

Men det värsta är att rökning ökar förekomsten av lungcancer orsakad av radon med 26 gånger, som forskare rapporterar i sitt uttalande. Tyvärr är rökning 4,4 gånger vanligare i arktiska samhällen än i andra regioner.

Den första ökade förekomsten av lungcancer hittades hos gruvarbetare i urangruvor som exponerades för radon. Därefter har studier utförda i olika länder bekräftat att även låga koncentrationer av radon, som ibland förekommer även i bostadsområden, orsakar olika hälsoproblem och avsevärt ökar risken för att utveckla lungcancer.

Hur farligt är radon för människor? Rökning ökar risken för att utveckla cancer av radon med 26 gånger. Foto.

Rökning ökar risken för att utveckla cancer av radon med 26 gånger

En ökning av radonkoncentrationen under lång tid med 100 Bq/m3 ökar risken för att utveckla lungcancer med 16 %. När koncentrationen ökar ökar risken att utveckla lungcancer linjärt. Därför kan ett oväntat utsläpp av radon utgöra ett allvarligt hot mot hälsan.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap åt dig.

Som nämnts ovan, stora utsläpp av radon — är inte den enda hälsorisken som är förknippad med upptining av permafrost. Forskare fruktar också att virus och bakterier som vilar i permafrosten kan vakna och framkalla utbrott av nya okända sjukdomar. Det vill säga, det är mycket möjligt att upptining av permafrost kommer att provocera fram uppkomsten av den dödliga hypotetiska patogenen Faktor X, som vi pratade om tidigare.


Date:

by