Arktis kan blive fyldt med radioaktiv gas på grund af global opvarmning.

Global opvarmning fører til aktiv smeltning af ikke kun gletsjere, men også permafrost i Arktis. Denne proces kan føre til en række negative konsekvenser, herunder frigivelse af store mængder drivhusgasser, som vil fremskynde opvarmningsprocessen yderligere. Derudover truer smeltning ødelæggelsen af ​​infrastrukturen og endda, muligvis, fremkomsten af ​​nye dødelige sygdomme. Ifølge en ny undersøgelse er der en anden fare, som ikke har været nævnt før – en stigning i koncentrationen af ​​radioaktiv gas, der forårsager kræft. Ifølge videnskabsmænd er dette en alvorlig trussel mod de lokale beboeres sundhed.

På grund af klimaopvarmning kan Arktis være fyldt med radioaktiv gas. Afsmeltningen af ​​permafrost i Arktis kan forårsage alvorlig skade på lokalbefolkningens sundhed. Foto.

Afsmeltningen af ​​permafrost i Arktis kan forårsage alvorlige sundhedsskader af lokalbefolkningen

< h2>Radioaktiv gas fra permafrost

Permafrost er en slags barriere, der blokerer frigivelsen af ​​gasser indeholdt i jorden til overfladen. Vi taler primært om metan og kuldioxid, som er drivhusgasser. Men udover dem er der en farligere gas i jorden – radon. Eksperter rapporterer, at når permafrosten smelter, kommer den til overfladen og kan samle sig indendørs.

For at vurdere, hvor alvorlig en trussel denne gas udgør i Arktis, modellerede forskere radon-emissioner, og hvordan den trænger ind i bygninger (både med og uden kældre). Samtidig vurderede de forskellige faktorer, såsom permafrostdybde, smeltehastighed osv.

Radioaktiv gas fra permafrost. Permafrost tjener som en barriere for gasser, der ophobes i jorden. Foto.

Permafrost fungerer som en barriere for gasser, der ophobes i jorden

Modellering bekræftede, at permafrost på den ene side er en barriere for radon, men på den anden side — fører til dets ophobning og øget koncentration. Derfor, når barrieren forsvinder, undslipper en stor mængde radioaktiv gas til overfladen. Det er især farligt for bygninger med kældre, hvor det kan samle sig i store mængder.

Som rapporteret i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Earth's Future, kan optøning af permafrost føre til en stigning i koncentrationen af ​​denne gas til 200 becquerel pr. kubikmeter eller højere. Denne værdi betragtes i mange lande som en tærskelværdi, ved hvilken der kræves visse foranstaltninger, såsom øget ventilation, tætning af revner osv. Denne tærskel er dog vilkårlig, da der ikke er nogen sikre niveauer af radon.

Radioaktiv gas fra permafrost. Radon er en af ​​de mest almindelige årsager til lungekræft. Foto.

Radon er en af ​​de mest almindelige årsager til lungekræft

Hvor meget radon er farligt for mennesker

Radon er en naturligt forekommende gas, der er smagløs, farveløs og lugtfri, så dens tilstedeværelse indendørs kan ikke opdages uden særligt udstyr. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er radon en af ​​de førende årsager til lungekræft hos mennesker og tegner sig for 3 til 14% af tilfældene. Kun rygning forårsager flere tilfælde af lungekræft.

Men det værste er, at rygning øger forekomsten af ​​lungekræft forårsaget af radon med 26 gange, som videnskabsmænd rapporterer i deres udtalelse. Desværre er rygning 4,4 gange mere almindelig i arktiske samfund end i andre regioner.

Den første øgede forekomst af lungekræft blev fundet hos minearbejdere i uranminer, som blev udsat for radon. Efterfølgende har undersøgelser udført i forskellige lande bekræftet, at selv lave koncentrationer af radon, som nogle gange forekommer selv i boligområder, forårsager forskellige helbredsproblemer og markant øger risikoen for at udvikle lungekræft.

Hvor farlig er radon for mennesker? Rygning øger risikoen for at udvikle kræft fra radon med 26 gange. Foto.

Rygning øger risikoen for at udvikle kræft fra radon med 26 gange

En stigning i radonkoncentrationen over en længere periode med 100 Bq/m3 øger risikoen for at udvikle lungekræft med 16 %. Når koncentrationen stiger, stiger risikoen for at udvikle lungekræft lineært. Derfor kan et uventet udslip af radon udgøre en alvorlig trussel mod sundheden.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har udarbejdet en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Som nævnt ovenfor er store udledninger af radon — er ikke den eneste sundhedsrisiko forbundet med optøning af permafrost. Forskere frygter også, at vira og bakterier, der er i dvale i permafrosten, kan vække og fremprovokere udbrud af nye ukendte sygdomme. Det vil sige, at det er meget muligt, at optøning af permafrost vil fremprovokere fremkomsten af ​​det dødelige hypotetiske patogen Faktor X, som vi talte om tidligere.


Date:

by