Arkeologer har hittat det äldsta läppstiftet, 3 700 år gammalt.

År 2001, nära den iranska staden Jiroft, upptäckte arkeologer en utsmyckad flaska gjord av mineralet klorit. Inuti en liten behållare fann forskare en blandning av olika röda ämnen, såväl som partiklar av väldoftande växter. Det var inte svårt att gissa att detta var ett uråldrigt läppstift som kunde användas av kvinnor för att framhäva sin skönhet. Först nyligen, mer än två decennier senare, analyserade forskare fyndet och fick reda på att läppstiftet tillverkades för 3 700 år sedan. Detta var nya bevis på att människor har använt kosmetika sedan bronsåldern. Denna upptäckt kan också tyda på att kosmetika uppfanns av människor som bodde i det som nu är Iran.

Arkeologer har hittat det äldsta läppstiftet, 3 700 år gammalt. Det äldsta läppstiftet är mer än 3 000 år gammalt. Foto.

Det äldsta läppstiftet är mer än 3 000 år gammalt

Innehåll

  • 1 Var och när uppfanns kosmetika
  • 2 Det äldsta läppstiftet
  • 3 Forntidens kosmetika gånger< /li>
  • 4 Vad är kosmetika till för?

Var och när uppfanns kosmetika

Närare tiders vetenskapliga arbete har visat att det äldsta läppstiftet tillverkades mellan 1936 och 1687 f.Kr. Faktum är att ett sådant fynd inte var en överraskning – tidigare hade forskare redan hittat gamla prover av ögonskugga, eyeliner och andra kosmetika. Och de gjordes alla runt bronsåldern i det som nu är Mellanöstern och Egypten.

Var och när uppfanns kosmetika. Mänskligheten uppfann kosmetika för många tusen år sedan. Foto.

Mänskligheten uppfann kosmetika för många tusen år sedan

Men läppstiftet från Jiroft hade en intressant egenskap. Vanligtvis var all antik kosmetika mörk, och forskare hittade färgämnen i läppstift för att ge det en röd nyans.

Läs också: Ett urval av fantastiska fotografier för arkeologiälskare

Det äldsta läppstiftet

Arkeologer hittade bara pulver inuti flaskan. Det mesta innehöll hematit, ett utbrett järnmineral som har en intensiv röd färg. För att göra den röda nyansen något mörkare tillsattes manganit, brownit och andra mineraler till kompositionen. Forskare hittade också växtfibrer bland komponenterna. Troligtvis tillsattes växterna för att ge läppstiftet en behaglig arom.

Det äldsta läppstiftet. Urgammalt läppstift under ett mikroskop. Foto.

Forntida läppstift i mikroskop

Förekomsten av kvarts i pulvret förbryllade forskarna. Enligt en version tillsattes detta mineral till läppstift för att få det att lysa i solen. En annan version säger att kvartsen helt enkelt skalade av från flaskan under många tusen år. Ingen vet säkert vilken av dessa versioner som är korrekt – du kan dela din åsikt i vår Telegram-chatt.

Alarmerande nyheter: Kosmetikaälskare är mer benägna att föda barn med övervikt

Forntida tiders kosmetika

Författarna till det vetenskapliga arbetet noterade att oavsett färgen på läppstiftet påminner dess sammansättning överraskande nog om receptet för modern kosmetika. Visserligen tillför nuvarande läppstift förutom färgämnen även vax som ger stabilitet, oljor som mjukar upp och återfuktar läpparna, samt hjälpämnen som skyddar mot yttre påverkan.

Flaskan med antikt läppstift är dekorerad med fina seriffer och är “till skillnad från något annat liknande föremål som för närvarande är känt.” Baserat på detta tror forskare att alla typer av kosmetika under bronsåldern förpackades i behållare av en viss form som bara var karakteristiska för dem. Detta är vad kosmetikatillverkare gör nu – krämer säljs vanligtvis i låga och breda burkar, läppstift i långa flaskor och så vidare.

Kosmetika från antiken. Flaska med gammalt läppstift. Foto.

Flaska med gammalt läppstift

Med tiden blev kosmetika mer sofistikerade och utbredda. Att döma av arkeologiska fynd användes kosmetiska produkter av invånarna i det antika Egypten, och de var också populära bland grekerna och romarna. Till exempel använde egyptierna aloejuice för att återfukta huden. De applicerade svarta mineralpuder på ögonlocken för att göra ögonen mer uttrycksfulla. De gamla grekerna och romarna hade sina egna recept på läpp- och kindfärger baserade på naturliga färgämnen och vax.

Du kommer att vara intresserad:Är det sant att arkeologer hittade Noas ark p>

Vad är kosmetika till för?

Forskare kommer aldrig att veta vem som exakt använde det gamla läppstiftet. Fyndet visar dock att människor använde kosmetika redan på bronsåldern. Huvudsyftet med alla läppstift är att ge dina läppar en levande och attraktiv färg. Denna kosmetika återfuktar även läpparna och skyddar dem från vinden. Vissa moderna läppstift innehåller ämnen som skyddar mot ultraviolett strålning från solen.

Vad är kosmetika till för? Bevis på användningen av kosmetika kan hittas även i antika ritningar. Foto.

Bevis på användningen av kosmetika finns även i antika ritningar

Obligatoriskt prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Vi pratar ofta om intressanta fynd av arkeologer!

I dag är vissa människor rädda för kosmetika, eftersom billiga alternativ kan innehålla farliga ämnen. Forskare är också oroade över det faktum att 90 % av kosmetiska produkter innehåller farliga bakterier. Särskilt många av dem samlas på svampar för att applicera produkter på huden.


Date:

by