Kan dyr virkelig lugte menneskelig frygt?

Mange af jer har sikkert hørt, at hunde eller andre dyr kan lugte en persons frygt, og det påvirker deres adfærd. For eksempel kan en flok hunde, der føler frygt, angiveligt begynde at opføre sig mere aggressivt og angribe en person. Men er der videnskabelig dokumentation for dette? Faktisk har videnskabsmænd diskuteret dette i lang tid, da der endnu ikke er noget klart svar. Det har længe været kendt, at de samme hunde reagerer på en persons ansigtsudtryk, hans kropsholdning osv. Derfor kan de måske bestemme frygt ved andre tegn. Nogle videnskabelige undersøgelser har dog bragt en vis klarhed over dette spørgsmål.

Kan dyr virkelig mærke menneskelig frygt ved lugt? Forskere skændes om dyrs evne til at mærke menneskelig frygt. Foto.

Menneskelige følelser er en psykofysiologisk proces, det vil sige, at der udover psykologisk erfaring også er en fysiologisk proces i nervesystemet, endokrine, respiratoriske og andre systemer, som et resultat af hvilket visse kemiske signaler opstår. Som vi allerede har sagt, forekommer visse kemiske processer også under frygt. Samtidig begynder folk at frigive adrenalin gennem sved, hvilket kan forårsage en ændring i lugten. Derfor kan dyr med en god lugtesans teoretisk set godt mærke disse ændringer.

Men for at bekræfte eller afkræfte denne antagelse er det nødvendigt at udelukke personen. Det vil sige, at dyret kun skal reagere på lugten og ikke på menneskelig adfærd. Derfor udførte forskellige grupper af videnskabsmænd forskning, der udelukkede tilstedeværelsen af ​​mennesker. For eksempel blev et af disse arbejder udført i 2023. Forfatterne fik deltagerne til at se klip fra komediefilm den ene dag og en anden dag — fra gyserfilm.

Har menneskelig frygt en lugt? Heste er i stand til at genkende ændringer i menneskelig lugt, der opstår på grund af frygt. Foto.

Heste er i stand til at genkende ændringer i menneskelig lugt, der opstår på grund af frygt

Mens de så på, indsamlede forskerne svedprøver fra deres armhuler ved hjælp af en vatpind. Desuden rapporterede alle deltagere, hvor stærke deres følelser var, når de så bestemte videoer. Hesten fik derefter to svaber fra den samme person for at snuse — den ene modtog, da han var i godt humør, og den anden — da han oplevede stor frygt.

Forskerne tvivlede selv på, at hesten ville reagere anderledes. Men som de rapporterede i tidsskriftet Scientific Reports, brugte de kun venstre næsebor, når hestene snusede de sjove prøver. Valget af næsebor indikerer ifølge forskerne, hvilken del af hjernen dyrene brugte til at analysere lugten. Lad os huske på, at hos pattedyr er forskellige halvkugler ansvarlige for forskellige funktioner. Baseret på hvilken halvkugle, der var aktiv, konkluderede forskerne, at hestene opfattede lugten positivt.

Men når hestene fik prøver taget under en gyserfilm, snusede de mere omhyggeligt, i lang tid, og brugte begge næsebor på én gang. Sandt nok betyder det ikke, at heste har identificeret frygt. Det er dog sikkert at sige, at de mærker forskellen på lugtene.

Har menneskelig frygt en lugt? Hunde begynder at opføre sig rastløst, når de lugter menneskelig frygt. Foto.

Kan hunde lugte frygt

En anden lignende undersøgelse blev udført i 2018, men i stedet for heste brugte forskerne labrador retrieverhunde. De anbragte lugtprøven i en kasse med et hul, som de placerede i et lukket rum. Ud over hunden indeholdt den sin ejer og en fremmed.

Som med heste fandt forskerne ud af, at hunde reagerede forskelligt på lugte. Når de lugtede en person i godt humør, blev de mere omgængelige over for den fremmede, det vil sige, de viste interesse for ham. Men når de snusede til en prøve fra en bange person, henvendte de sig til deres ejer eller endda døren og forsøgte at forlade rummet. Forfatterne af værket rapporterer dette i tidsskriftet Animal Cognition.

Lugter hunde frygt? Dyr opfanger kemiske signaler, der opstår hos mennesker i frygtøjeblikket. Foto.

Dyr opfanger kemiske signaler, der opstår hos mennesker i frygtøjeblikket

Forskere antyder, at denne reaktion er forbundet med de ovennævnte kemiske signaler. Det kan antages, at disse signaler bærer “følelsesmæssig information”, det vil sige, at de giver “interspecies følelsesmæssig kommunikation.” Der er dog behov for yderligere forskning for at drage endelige konklusioner. Derfor skal videnskabsmænd finde ud af, om lugten af ​​frygt kan forårsage en reaktion af frygt hos dyr, og hvilken slags følelsesmæssig påvirkning den har generelt.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Til sidst bemærker vi, at ikke kun dyr, men også mennesker kan opfange kemiske signaler, og det uden at vide det. Vi har tidligere fortalt dig, at lugten af ​​kvinders tårer ændrer mænds adfærd. Der er endda en mening om, at folk vælger deres venner efter lugt. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by