Arkæologer har fundet den ældste læbestift, 3.700 år gammel.

I 2001, nær den iranske by Jiroft, opdagede arkæologer en udsmykket flaske lavet af mineralet chlorit. Inde i en lille beholder fandt forskerne en blanding af forskellige røde stoffer samt partikler af lækkert-duftende planter. Det var ikke svært at gætte, at dette var en gammel læbestift, som kunne bruges af kvinder til at fremhæve deres skønhed. Først for nylig, mere end to årtier senere, analyserede forskere fundet og fandt ud af, at læbestiften blev lavet for 3.700 år siden. Dette var nyt bevis på, at folk har brugt kosmetik siden bronzealderen. Denne opdagelse kan også indikere, at kosmetik blev opfundet af mennesker, der boede i det nuværende Iran.

Arkæologer har fundet den ældste læbestift, 3.700 år gammel. Den ældste læbestift er mere end 3.000 år gammel. Foto.

Den ældste læbestift er mere end 3.000 år gammel

Indhold

  • 1 Hvor og hvornår blev kosmetik opfundet
  • 2 Den ældste læbestift
  • 3 Antikkens kosmetik gange< /li>
  • 4 Hvad er kosmetik til?

Hvor og hvornår blev kosmetik opfundet

Nyligere videnskabelige arbejde har vist, at den ældste læbestift blev lavet mellem 1936 og 1687 f.Kr. Faktisk var et sådant fund ikke en overraskelse – tidligere havde videnskabsmænd allerede fundet gamle prøver af øjenskygge, eyeliner og anden kosmetik. Og de blev alle lavet omkring bronzealderen i det, der nu er Mellemøsten og Egypten.

Hvor og hvornår blev kosmetik opfundet. Menneskeheden opfandt kosmetik for mange tusinde år siden. Foto.

Menneskeheden opfandt kosmetik for mange tusinde år siden

Men læbestiften fra Jiroft havde en interessant funktion. Typisk var al gammel kosmetik mørk, og videnskabsmænd fandt farvestoffer i læbestift for at give den en rød nuance.

Læs også: Et udvalg af fantastiske fotografier til arkæologielskere

Den ældste læbestift

Arkæologer fandt kun pulver inde i flasken. Det meste af det indeholdt hæmatit, et udbredt jernmineral, der har en intens rød farve. For at gøre den røde farve lidt mørkere blev manganit, brownit og andre mineraler tilsat til sammensætningen. Forskere fandt også plantefibre blandt komponenterne. Mest sandsynligt blev planterne tilføjet for at give læbestiften en behagelig aroma.

Den ældste læbestift. Gammel læbestift under et mikroskop. Foto.

gammel læbestift under et mikroskop

Tilstedeværelsen af ​​kvarts i pulveret undrede videnskabsmænd. Ifølge en version blev dette mineral tilsat læbestift for at få det til at skinne i solen. En anden version siger, at kvartsen simpelthen pillede af fra flasken over mange tusinde år. Ingen ved med sikkerhed, hvilken af ​​disse versioner der er korrekte – du kan dele din mening i vores Telegram-chat.

Alarmerende nyheder: Kosmetikelskere er mere tilbøjelige til at føde overvægtige børn

Oldtidens kosmetik

Forfatterne af det videnskabelige arbejde bemærkede, at uanset farven på læbestiften, minder dens sammensætning overraskende om opskriften på moderne kosmetik. Ganske vist tilfører nuværende læbestifter udover farvestoffer også voks, der giver stabilitet, olier, der blødgør og fugter læberne, samt hjælpestoffer, der beskytter mod ydre påvirkninger.

Flasken med gammel læbestift er dekoreret med fine seriffer og er “i modsætning til nogen anden lignende genstand, der i øjeblikket er kendt.” Baseret på dette mener forskere, at alle typer kosmetik i bronzealderen blev pakket i beholdere af en bestemt form, der kun var karakteristiske for dem. Det er, hvad kosmetikproducenter gør nu – cremer sælges normalt i lave og brede glas, læbestifter i lange flasker og så videre.

Kosmetik fra oldtiden. Flaske med gammel læbestift. Foto.

Flaske med gammel læbestift

Med tiden blev kosmetik mere sofistikeret og udbredt. At dømme efter arkæologiske fund blev kosmetiske produkter brugt af indbyggerne i det gamle Egypten, og de var også populære blandt grækerne og romerne. For eksempel brugte egypterne aloe juice til at fugte huden. De påførte sorte mineralpuddere på øjenlågene for at gøre øjnene mere udtryksfulde. De gamle grækere og romere havde deres egne opskrifter på læbe- og kindmaling baseret på naturlige farvestoffer og voks.

Du vil være interesseret:Er det rigtigt, at arkæologer fandt Noas ark p>

Hvad er kosmetik til?

Forskere vil aldrig vide, hvem der nøjagtigt brugte den gamle læbestift. Fundet viser dog, at folk brugte kosmetik allerede i bronzealderen. Hovedformålet med enhver læbestift er at give dine læber en levende og attraktiv farve. Denne kosmetik fugter også læberne og beskytter dem mod vinden. Nogle moderne læbestifter indeholder stoffer, der beskytter mod ultraviolet stråling fra solen.

Hvad er kosmetik til? Beviser for brugen af ​​kosmetik kan findes selv i gamle tegninger. Foto.

Beviser på brugen af ​​kosmetik kan findes selv i gamle tegninger

Påkrævet abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler. Vi taler ofte om interessante fund af arkæologer!

I dag er nogle mennesker bange for kosmetik, fordi billige muligheder kan indeholde farlige stoffer. Forskere er også bekymrede over, at 90 % af kosmetiske produkter indeholder farlige bakterier. Især mange af dem samler sig på svampe til påføring af produkter på huden.


Date:

by