NASA vil trekke den internasjonale romstasjonen tilbake i januar 2031

Den internasjonale romstasjonen (ISS) går inn i sitt siste tiår med drift, og NASA planlegger å åpne den for kommersielle aktiviteter. Romfartsorganisasjonen har detaljert overgangsplanen i en ny rapport. Den skisserer trinnene som blir tatt av NASA for å utvikle “både tilbuds- og etterspørselssiden” av den kommersielle økonomien med lav bane rundt jorden. En rekke private leteselskaper, inkludert Elon Musk-eide SpaceX, kjemper om romøkonomien på flere milliarder dollar. SpaceX har allerede lansert tusenvis av små satellitter i lav bane rundt jorden for å tilby bredbåndsinternett. Så er det andre, som Jeff Bezos og Richard Branson, som planlegger romturismeflyvninger.

NASA planlegger å «deorbitere» ISS og krasje den inn i Stillehavet i januar 2031. Før det ser de frem til et tiår med resultater fra forskning og teknologiutvikling ombord på romstasjonen. “Byrået tar skritt for å sikre en vellykket overgang av operasjoner til kommersielle tjenester,” sa NASA i en rapport som beskriver de tekniske trinnene og budsjettet som kreves for overgang til kommersielle aktiviteter.

Den første komponenten av ISS ble skutt opp i 1998, og romstasjonen har vært i bane i godt over to tiår nå.

  • How Do Astronauts Exercise, Get Haircut in Rom? Se video

Robyn Gatens, ISS-direktør ved NASA, sa at romstasjonen går inn i sitt tredje og mest produktive tiår, og at dette tiåret vil bygge på vårt vellykkede globale partnerskap for å støtte utforskning av dypt rom, returnere medisinske og miljømessige fordeler til menneskeheten, og “legge grunnlaget for en kommersiell fremtid i lav bane rundt jorden.»

NASA har allerede begynt å legge grunnlaget for overgangen. I en pressemelding i desember 2021 uttalte NASA at de hadde tildelt kontrakter til tre selskaper – Blue Origin, Nanoracks og Northrop Grumman – for å lede byggingen av private romstasjoner i bane rundt jorden.

Houston-baserte selskapet Axiom Space bygger separat flere moduler for ISS, som til slutt vil løsne fra banelaboratoriet for å danne en “frittflygende kommersielle romstasjon,” sa NASA i en annen utgivelse.

  • Se: Japansk milliardær deler time-lapse-video av jorden fra ISS

Phil McAlister, direktør for kommersiell plass ved NASAs hovedkvarter, sa at den private sektoren er i stand til å utvikle og drive kommersielle destinasjoner med lav bane rundt jorden, med NASAs bistand. Han la til at rapporten beskriver en omfattende plan for å sikre en jevn overgang til kommersielle destinasjoner etter ISS-pensjonering i 2030.

Hvorfor tar 5G så lang tid? Vi diskuterer dette på Orbital, Gadgets 360-podcasten. Orbital er tilgjengelig på Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music og hvor enn du får podcastene dine.
Kommentarer

For de siste teknologinyhetene og anmeldelser, følg Gadgets 360 på Twitter, Facebook og Google News. For de nyeste videoene om gadgets og teknologi, abonner på YouTube-kanalen vår.

Ytterligere lesing: NASA, International Space Station, SpaceX, ISS, ISS Trekker opp


Date:

by