Unikt «Tree Stump»-støtkrater oppdaget på Mars

Ikke bli overrasket hvis du ser på bilder av overflaten til Mars og ser et gigantisk tverrsnitt av en trestubbe. Nylige bilder av den røde planeten viser store konsentriske ringer på overflaten. Disse ringene ligner veldig på en trestubbes ringer. Men det er ikke tilfelle. Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) la ut et bilde og forklarte bildet gjennom en uttalelse på nettsiden deres. Bildet er faktisk et fugleperspektiv av et isrikt nedslagskrater på overflaten av Mars. Bildet ble tatt 13. juni 2021.

Bildet ble tatt av Color and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) kamera ombord på ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), som er et joint venture mellom ESA og den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos. TGOen sirkler rundt Mars og samler inn data om den sparsomme atmosfæren. Dette bestemte bildet viser til de nordlige slettene i Acidalia Planitia.

Uttalelsen utgitt av ESA avslører noen av de vitenskapelige spekulasjonene rundt dette bildet. Avsetninger i kraterets indre kan være rike på vannis. Disse avsetningene kan ha vært et resultat av en endring i Mars 'helling. Planeten har en historie med drastiske endringer i sin spinnakse. Planetens transformerte spinn tillot is å danne seg i lavere høyder enn det som tidligere var mulig.

  • NASA sier at vann strømmet på Mars lenger enn tidligere antatt

    li>

De konsentriske ringene på Mars har særegne trekk som er kommet til ESAs oppmerksomhet. Kvasi-sirkulære og polygonale mønstre av brudd er noen av disse fysiske egenskapene. Disse mønstrene og bruddene kan ha vært et resultat av sesongmessige endringer som forårsaker sykluser med ekspansjon og sammentrekning av det isrike materialet. Disse sesongmessige endringene er også relatert til Mars-helningen. I følge en Live Science-rapport har helningen til Mars endret seg mer dramatisk i løpet av tiårene sammenlignet med jordens spinnakse.

  • Indiske forskere finner Unike mønstre på Mars-overflaten

TGO begynte å gå i bane rundt Mars i 2016 som en del av romfartsorganisasjonens ExoMars-oppdrag for å studere den røde planeten fra dens bane og overflate. Den har levert flere bilder som dette og fortsetter også å gi data om Mars atmosfære, geologi, historie og mer.

Hvorfor tar 5G så lang tid? Vi diskuterer dette på Orbital, Gadgets 360-podcasten. Orbital er tilgjengelig på Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music og hvor enn du får podcastene dine.
Kommentarer

For de siste teknologinyhetene og anmeldelser, følg Gadgets 360 på Twitter, Facebook og Google News. For de siste videoene om gadgets og teknologi, abonner på YouTube-kanalen vår.

Ytterligere lesing: European Space Agency, Mars, ESA, Roscosmos, ExoMars


Date:

by