NASA sier at vann strømmet på Mars lenger enn tidligere antatt

Mars i dag er preget av sine endeløse røde ørkensletter. Men det var ikke alltid sånn. Det var vann og det strømmet på overflaten lenger enn tidligere anslått, sier en ny forskning fra NASA. Den røde planeten krøllet av elver og dammer akkurat som jorden for milliarder av år siden, og ga et potensielt habitat for mikrobielt liv. Det vannet fordampet imidlertid ettersom planetens atmosfære ble tynnere over tid. Det ble antatt at vannet fordampet for rundt tre milliarder år siden. Men to forskere som studerer data, som Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har samlet i løpet av de siste 15 årene, har funnet bevis som endrer tidslinjen betydelig.

Forskningen deres har avslørt at det var flytende vann på Mars så sent som for 2–2,5 milliarder år siden. Noe som betyr at vannet strømmet på Mars en milliard år mer enn tidligere anslag. Forskerne stolte på kloridsaltavsetningene som ble etterlatt av det fordampende iskalde smeltevannet. Visse dalnettverk på Mars antydet at vann strømmet der inntil helt nylig, men det var ingen avgjørende bevis. Tilstedeværelsen av flytende vann bekreftes av saltforekomstene, som er det første mineralbeviset.

Funnene er publisert i AGU Advances-tidsskriftet med åpen tilgang. Og de reiser interessante nye spørsmål, inkludert hvor lenge mikrobielt liv kunne ha overlevd på Mars.

  • Indiske forskere finner unike mønstre på Mars overflate

    li>

Studiens hovedforfatter Ellen Leask og Caltech-professor Bethany Ehlmann brukte data fra et MRO-instrument kalt Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars for å kartlegge kloridsaltene over Mars' sørlige halvkule. I en rapport på NASA-nettstedet sa Ehlmann at det forbløffende faktum var at MRO har ført til nye funn om arten og tidspunktet for disse elvetilknyttede eldgamle saltdammene etter mer enn et tiår med levering av høyoppløselig bilde, stereo og infrarød data.

  • NASAs Perseverance Mars Rover har et problem i småsteinstørrelse

NASAs Mars Odyssey orbiter, som ble skutt opp i 2001, oppdaget saltkrystallene for første gang for 14 år siden. MRO, som har instrumenter med høyere oppløsning enn Odyssey, har studert saltene siden lanseringen i 2005.

Vil du kjøpe hodetelefoner? Lytt til ekspertene på Orbital, Gadgets 360-podcasten. Orbital er tilgjengelig på Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music og hvor enn du får podcastene dine.
Kommentarer

For de siste teknologinyhetene og anmeldelser, følg Gadgets 360 på Twitter, Facebook og Google News. For de siste videoene om gadgets og teknologi, abonner på YouTube-kanalen vår.

Ytterligere lesing: NASA, Mars, Mars Water, Mars Reconnaissance Orbiter


Date:

by