Ett genredigerat grishjärta har transplanterats till en människa för första gången

Proceduren är en engångsföreteelse och mycket experimentell, men tekniken kan bidra till att minska väntelistorna för transplantationer i framtiden.

Av

11 januari 2022

kirurgikirurgi Kirurger opererar Bennett i ingreppet den 7 januari University of Maryland

Nyheten:Ett grishjärta har transplanterats till en människa för första gången. En man med terminal hjärtsjukdom vid namn David Bennett Sr fick en transplantation av ett genetiskt modifierat grishjärta under en åtta timmar lång operation fredagen den 7 januari vid University of Maryland Medical Center, som utfärdade ett uttalande i går kväll. Operationen var ett sista försök att återhämta sig från Bennett, 57, som hade ansetts olämplig för en konventionell hjärttransplantation. Han hade varit på sjukhus i mer än sex veckor före proceduren med livshotande arytmi. “Det var antingen dö eller göra den här transplantationen”, sa han i pressmeddelandet. “Jag vill leva. Jag vet att det är ett skott i mörkret, men det är mitt sista val.”

1 Kirurg Bartley P. Griffith, vänster, och patient, David Bennett< /strong>

Tekniken: Tio gener i donatorgrisen ändrades innan transplantationen kunde ske. Tre av dessa gener är ansvariga för avstötningen av grisorgan för människor, så dessa slogs ut. Sex gener sattes in för att hjälpa till att kontrollera immunacceptansen av grishjärtat, och ytterligare en gen slogs ut för att stoppa överdriven tillväxt av grishjärtvävnaden.

Maryland-teamet använde också ett nytt experimentellt läkemedel för att undertrycka immunsystemet och förhindra avstötning, och en ny maskin som tryckte vätska genom vävnaden för att se till att grisens hjärta förblev livskraftigt fram till proceduren. FDA gav nödläge för proceduren på nyårsafton, enligt New York Times.

Vad är nästa steg: Efterfrågan på organ är enorm, med nästan 107 000 personer på USA:s väntelista för transplantationer, av vilka 17 dör varje dag, enligt Health Resources and Services Administration , en federal byrå.

Tidiga resultat ser lovande ut för Bennett, som förväntas lossna från den hjärt-lung-bypass-maskin som han hade förlitat sig på för att hålla honom vid liv idag (11 januari.) Han kommer att övervakas mycket noga under de kommande dagarna och veckorna för eventuella tecken av avslag eller infektion.

Ny gräns:Medan xenotransplantation, processen att transplantera djurorgan eller vävnader till människor, har en lång och ofta misslyckad historia, gör nya genredigeringstekniker det mer lönsamt. Den genredigerade grisen i förra veckans verksamhet levererades av Revivicor, ett av flera bioteknikföretag som arbetar med att utveckla grisorgan för att transplanteras till människor.

Revivicor låg också bakom en framgångsrik transplantation av en gris njure till en mänsklig patient i oktober förra året, vilket var en viktig milstolpe för att bevisa användbarheten av dess tekniker. Förutom Revivicor var Harvard-forskaren George Church med och grundade ett företag, eGensisis, som arbetar med att använda CRISPR-genredigering för att göra djurorgan livskraftiga för mänsklig transplantation, även om hans ambitiösa föreslagna tidsskala har fallit i vägen.

En CRISPR-startup testar grisorgan i apor för att se om de är säkra för ossGenredigeringsföretaget eGenesis genomför nu experiment för att hjälpa till att lösa en kritisk brist på människor organ tillgängliga för transplantation.


Date:

by