Ha ett bättre 2022 med dessa tekniska upplösningar

Omfamna den oändliga inkorgen, undvik videochatt och andra råd som hjälper dig under det nya året

Av

31 december 2021Kvinna går in i rektangulär öppning i färgad väggKvinna går in i rektangulär öppning i en färgad vägg Ms Tech | Getty

Som en klocka, i slutet av varje år, sätter sig människor runt om i världen ner och bestämmer sig för det nya: gå ner i vikt, meditera, spara pengar.

Kanske är det dags att inventera ditt tekniska liv i år. Kanske har du fått en ihållande notis om att ditt lagringsutrymme är fullt, eller så vill du helt enkelt känna dig mindre stressad av de senaste nyheternas anstormning.

Här är några digitala lösningar som du kanske vill överväga att anta 2022. Med lite tur kommer de att göra ditt liv lite lyckligare, säkrare och, vågar vi säga, bättre.

Få redan multifaktorautentisering. Tvåstegsverifiering kan vara irriterande. Ibland vill du bara skriva ditt lösenord och vara klar med det, utan att sedan behöva mata in något skratt eller en slumpmässig uppsättning siffror som skickas via e-post eller sms. Men vår seniorredaktör för cybersäkerhet, Patrick Howell O'Neill, säger att att slå på multifaktorautentisering är hans bästa råd för personer som är intresserade av att skydda sina onlinekonton. “Det är det enklaste sättet att göra det största steget inom onlinesäkerhet för alla dina viktiga konton”, säger han. Och efter ett år som har sett oöverträffade attacker och hackning av ransomware, vad har du att förlora?

Våra favoritfotografier från detta år21

Lyckligtvis är det mer smärtfritt att lägga till multifaktorautentisering än det någonsin har varit. “Detta kommer att variera från plattform till plattform, men generellt sett, gå in i kontoinställningarna för dina viktigaste konton (t.ex. e-post, sociala medier, ekonomi) och följ instruktionerna för att lägga till autentisering”, säger han. Det är allt. Alternativ för e-post och textautentisering är bra första steg. Du kan också utforska med hjälp av autentiseringsappar som Google Authenticator eller hårdvarulösningar som YubiKeys för ökad säkerhet.

Du kommer att ha det mycket bättre för det. “Under ett par minuters arbete, visar studier, kommer du effektivt att avvärja uppemot 90 % av attackerna”, säger Patrick.

Tänk om tvådagars frakt. När jag skickade ett samtal på Twitter för tekniska lösningar i början av december, skrev många att de tänkte bli av med Amazon Prime. Vissa sa att de ville förbättra sitt miljöavtryck, andra sa att de hellre inte skulle finansiera grundaren Jeff Bezos rymderövringar, och åter andra ville stödja småföretag.

Författaren Em Cassel tog steget och slutade på Amazon i början av 2021. I en artikel om beslutet för Vice sa hon det hade ”gjort saker lite mindre bekvämt”. Men det öppnade hennes ögon för en mängd företag som hon aldrig hade tänkt att nå ut till tidigare. Hon har funnit Etsy ovärderligt för husgeråd och kontorsmaterial. För böcker och media vände hon sig till Bookshop, som stödjer oberoende bokhandlar, och köpte även direkt från förlag. Och hon kunde komma in på företag och webbplatser som är i linje med hennes etik, som Blk + Grn, en marknadsplats som stödjer oberoende Black-företag, samt Depop för begagnade varor.

Att sluta med Amazon är inte något alla har råd att göra, erkänner Cassel. Men hon föreslår att du tar några sekunder innan du lägger till i din varukorg och frågar dig själv om du verkligen behöver den produkten levererad till dig om två dagar. “Det är en muskel du måste arbeta med”, säger hon. “Men det fanns en tid innan Amazon, och vi överlevde.”

Ta nästa möte via telefon. Pandemin erbjöd oss flexibiliteten att träffas var som helst när som helst, men alla möten behöver inte vara ett möte där vi ser varandras ansikten.

Möten suger. Kan vi göra dem roligare?

Eftersom hybrid- och distansarbete blir normen, inkluderar möten videospel och virtual reality-element för att öka engagemanget.

I början av året bestämde jag mig för att minska videochattarna och valde istället att ringa telefonsamtal så mycket som möjligt. Om jag inte kan ta mig ur en Zoom och båda parter är okej med det, stänger vi av självvisningsvideon. Jag upptäcker att jag kan fokusera mer på en konversation när jag inte distraheras av mitt eget ansikte som stirrar tillbaka på mig (Är det en ny håla jag håller på att gro? Hmm, jag borde verkligen vattna den här växten!) och vara mer närvarande. Och är det inte så ett bra samtal ska vara?

Missförstå mig inte: Jag tycker lika mycket om det intermittenta utseendet av bebis eller valp som nästa person. Men videochatt kan vara dränerande. Som Stanford University-professorn och VR-forskaren Jeremy Bailenson sa till mig tidigare i år, videokonferensverktyg presenterar ofta ansikten som hjärnan tolkar vara inom två fot från din egen, vilket utlöser strid-eller-flykt-responsen. För mycket av det är utmattande. Lägg till det sociala trycket för att behålla en ren, Instagramliknande bakgrund, tillsammans med behovet av att fylla på med idéer även om du lutar dig inåtvänd, så kan videokonferenser förvandlas till ett rejält drag.

Omfamna den oändliga inkorgen. Jag har ett e-postproblem. En stor en. Jag är den typen av person som blir skräckslagen av en inkorg med tusentals olästa e-postmeddelanden. Men det betyder att jag slösar bort mitt liv med att klicka igenom de senaste annonserna för jeans på rea för att se till att varje meddelande läses och bearbetas.

Under de tidigare tiderna 2019 gick journalisten Taylor Lorenz, då reporter på Atlanten, på rekordet för att förespråka “inkorgen oändlighet”. Hon skannar sin e-post för att se om något sticker ut eller känns viktigt. Om en flyktig blick inte flaggar hennes spiksinne, ignorerar hon det.

Min personliga e-postupplösning: Avsluta prenumerationen från de jag inte behöver och massradera så mycket som möjligt varje morgon med Lorenzs skanningsteknik. Min inkorg kommer inte att förvandlas till ett oändligt hav av olästa, och jag kanske bara räddar mig själv från att impulsivt köpa ett par jeans på rea.

Var kritisk till nyheterna. Det är återigen ett valår i USA, mitt i en pandemi och social omvälvning. Och det betyder att våra sociala medier, etern och gruppchattar kommer att vara fulla av information som kanske är sann eller inte. Kolla in våra guider och fundera över vad du läser innan du sprider det.

Hur man pratar med konspirationsteoretiker – och ändå vara snäll

Experter och r/ChangeMyView subreddit-moderatorer erbjuder 10 tips för att på ett övertygande sätt avslöja konspirationsteorier.

Medan du håller på, engagera även alla barn i ditt liv. “En av våra forskningsrapporter från 2019 avslöjade att mer än en tredjedel av mellanstadieeleverna i USA säger att de “sällan” eller “aldrig” lär sig att bedöma källornas tillförlitlighet”, säger Helen Lee Bouygues, grundare av Reboot Foundation, en organisation som främjar kritiskt tänkande hos ungdomar och föräldrar. “Generellt sett är unga människor inte utrustade med de färdigheter som krävs för att känna igen propaganda eller desinformation när de ser den på nätet.”

Bouygues uppmuntrar föräldrar att hålla en kommunikationslinje öppen om trender och nyheter som barn ser på appar som TikTok, där desinformation om covid har florerat.

Hon säger också att en sak vi alla kan göra, både barn och vuxna, är att lära oss att kontrollera våra känslor när vi läser nyheterna. “När du läser en artikel eller lär dig ny information, fråga dig själv: Var kommer denna information ifrån? Är det pålitligt? Varför eller varför inte? Hur påverkar källans inramning läsaren eller tittaren?”

Stäng av aviseringar. Om du inte gör något annat i den här listan, stäng av vissa (eller alla) appaviseringar på din telefon. Det hjälper dig att minska din nyhetskonsumtion, fokusera och minska ångest, allt på samma gång.

Aviseringar utmärker sig när det gäller att distrahera oss eftersom de verkar som nödsituationer vi måste vara uppmärksamma på, förklarar John McAlaney, professor vid Bournemouth University i Storbritannien, som publicerade en studie tidigare i år om hur vi skjuter upp online. “Tidigare fanns det relativt begränsade möjligheter för oss att ta emot social information – vi kunde prata med våra grannar, ringa våra vänner och familj och titta på nyheterna, men vi hade också luckor i vår tid när det fanns lite ny information tillgänglig , säger McAlaney. Nu, säger han, uppmärksammar meddelanden information om vi söker upp den eller inte.


Date:

by