De största tekniska misslyckandena 2021

Ansiktsfilter, miljardärer i rymden och hemköpsalgoritmer som betalar för mycket gjorde att vår årliga lista över teknik gick fel.

Av

29 december 20212021 tech fails concept2021 tech fails concept Mel Haasch

Vi har aldrig förlitat oss mer på teknik för att lösa våra problem än vi gör nu. Ibland fungerar det. Vacciner mot covid-19 har minskat dödssiffran. Vi har virustester och droger också.

Men det här är inte historien om vad som fungerade 2021. Detta är MIT Technology Reviews årliga lista över fall där innovation gick fel. Från metaversen till Alzheimers läkemedel, teknikerna på detta är de som inte fungerade (eller som fungerade för bra), Eurekas vi önskar att ingen någonsin hade haft, uppfinningarna som skapats av den mörka sidan av det mänskliga intellektet. Läs vidare.

Biogens Alzheimers läkemedel

Den bästa typen av medicin är billig, säker och effektiv. Tänk på att sätta ett ben i ett gips, fylla ett hålrum eller administrera ett poliovaccin för $1. Den värsta medicinen 2021 är precis tvärtom. Det är Aduhelm – ett läkemedel mot Alzheimers som började säljas i juni i USA till en årlig kostnad av 56 400 USD, utan mycket bevis att det hjälper patienter, men med stor risk för allvarlig hjärnsvullnad.

De största tekniska misslyckandena 2020Covid-pandemin gjorde detta till året vi räknade med teknik mer än någonsin. Så här misslyckades det oss.

Läkemedlet, som säljs av Biogen, är en antikropp som fäster på hjärnplack. Aduhelm floppade i en stor mänsklig studie, som inte visade någon konkret nytta för patienter med hjärnsjukdomen. Ändå beslutade företaget och US Food and Drug Administration att gå vidare i juni på grund av invändningarna från myndighetens expertrådgivare. Flera sa upp sig. En, Aaron Kesselheim, kallade episoden “förmodligen det värsta beslutet om läkemedelsgodkännande i USAs senaste historia.”

Ja, vi behöver nya behandlingar för Alzheimers. Men detta godkännande markerade en oroande trend mot att godkänna läkemedel med hjälp av en svagare typ av bevis som kallas “surrogatmarkörer.” Eftersom Aduhelm orsakar en mätbar minskning av hjärnplack – en markör för demens – drog FDA slutsatsen att det var “rimlig sannolikhet” att det skulle gynna patienterna. Ett problem med sådana gissningar är att ingen vet om dessa plack orsakar sjukdom eller bara är några av dess symtom.

Aduhelm, den första nya Alzheimer-läkemedlet på 20 år, är redan ett fiasko. Få patienter får det, Biogens försäljning är ringa, och minst en person har dött av svullnad i hjärnan. Sedan godkännandet har företaget halverat priset på läkemedlet och dess forskningschef har abrupt sagt upp sig.

Läs mer: “How an Unproven Alzheimer's Drug Got Approved,” New York Times .

Zillows husköpsalgoritm

“Bli inte hög på ditt eget utbud” är en välbekant affärsprincip. Fastighetsnoteringsföretaget Zillow gjorde precis det, med katastrofala resultat.

Företagets webbplats för fastighetsnotering är populär, och det är också dess datorgenererade husvärden, kända som “Zestimates”. Företagets fel var att använda sina uppskattningar för att köpa bostäder själv, utan syn, för att vända dem och samla in transaktionsavgifter. Zillow lärde sig snart att dess algoritm inte korrekt förutspådde förändringar i bostadspriserna. Och det var inte det enda problemet.

Zillow konkurrerade med andra digitala budgivare, kända som “iBuyers.” Så den gjorde vad vilken husjägare som helst som bestämt sig för att göra en affär skulle göra: den betalade för mycket. I år listade Zillow hundratals bostäder för mindre än sitt eget inköpspris. I november lade företaget ner sin iBuying-enhet Zillow Offers, skar ner 2 000 jobb och tog en avskrivning på 500 miljoner dollar i vad Wall Street Journal kallade “en av de senaste amerikanska företags reträtterna.”

Zillow kommer att hålla fast vid sin ursprungliga verksamhet att sälja annonser till fastighetsmäklare. Dess Zestimates har fortfarande ett hem på sajten.

Läs mer: “Vad gick fel med Zillow? A Real-Estate Algorithm spårade ur sin stora satsning,” Wall Street Journal

Ransomware

Ransomware är skadlig programvara som kidnappar ett företags datorfiler genom att kryptera dem. Brottslingar kräver sedan pengar för att återställa tillgången. Det är en blomstrande verksamhet. Ransomware slog ett nytt rekord 2021 med mer än 500 miljoner attacker, enligt cybersäkerhetsföretaget SonicWall.

Varför de plötsligt känner sig så plötsligt som inte får ransomware kriser. stora företag och kritisk infrastruktur har fått panik i USA, men problemets rötter går flera år tillbaka i tiden.

Problemet uppmärksammades bredare den 7 maj 2021, när en ransomware-grupp vid namn DarkSide låste filerna till Colonial Pipeline, som driver 5 500 miles av bensin- och bränslerör som sträcker sig mellan Houston och New York. Företaget betalade snabbt mer än 4 miljoner dollar i Bitcoin, men störningen orsakade fortfarande tillfälligt kaos vid bensinstationer på den amerikanska östkusten.

Genom att attackera kritisk infrastruktur väckte gänget mer uppmärksamhet än det förväntade sig. FBI spårade och beslagtog ungefär hälften av Bitcoin-lösensumman, och DarkSide meddelade senare på sin hemsida att det skulle gå i konkurs.

Så länge folk betalar lösen kommer brottslingarna att vara tillbaka.< /p>

Lyssna på mer: The Extortion Economy, en femdelad podcastserie om ransomware av MIT Technology Review och ProPublica

Space tourism

Om du någonsin har varit på Louvren i Paris har du sett massorna av rika turister vifta med iPhones mot Mona Lisa, även om de knappt kan se det. Den berömda målningen är nu bara en bucket-list. Gå dit, ta en selfie och gå sedan vidare till nästa “upplevelse”.

Nu är en ögonblicksbild som svävar över planeten jorden vad som finns på önskelistan för några miljardärer och deras kompisar. Det kallas “rymdturism”, men vi undrar vad poängen är. Wikipedia definierar det som “mänskliga rymdresor för rekreationsändamål.”

Det är inte precis nytt: den första betalande kunden lanserades 1984 med rymdfärjan. Men i år expanderade trenden i moln av bränt bränsle när Virgin Galactics grundare Richard Branson och sedan Jeff Bezos, världens rikaste person, var och en åkte fordon upp till rymdens utkanter.

Det handlar om en exklusiv upplevelse. . Men, gillar många favoritturistplatser, kan det snart bli trångt där uppe.

Blue Origin, rymdföretaget som startades av Bezos, planerar ett “orbitalrev”, en sorts kontorspark som kretsar runt planeten där folk hyr utrymme för att göra filmer. På Virgins hemsida säger Branson att anledningen till hans rymdplan – med resor som kostar $200 000 och uppåt – är att få “miljoner barn över hela världen” entusiastiska över “möjligheten att de åker till rymden en dag.” Förbered dina selfie-pinnar.

Läs mer: “Space Tourism is a Waste,” Gizmodo


Date:

by