Kom helvete eller högt vatten

Hur vi har täckt människors inverkan på haven under decennierna.

Av

23 december 2021TR coversTR covers

November 1960

Från “Climate Control and the Oceans”: Utan en tydlig bild av hur havet välter och utan en exakt tidsskala för interaktion med atmosfären, har både oceanografer och meteorologer svårt att förklara den allmänna mekanismen för jordens klimat. Nu har människan med sin koldioxidproducerande industri blivit ännu en okänd modifierande faktor. Inverkan av denna nya och geologiskt unika faktor kan verka i någon av flera riktningar. Det kan vara på väg mot en ny istid eller kan producera en annan stor tropisk epok som den som rådde när kol- och oljefyndigheter lades ner. Interaktionerna är så involverade att experter ännu inte vet hur de ska lösas. En sak är de säkra på – detta inflytande är verksamt på en skala som överväger alla tidigare förändringar som människan har gjort.

April 1969

Från “A Sterile Sea”: Modifieringen börjar. “Människan, en landorganism, påverkar den kemiska sammansättningen av havsvatten mer än någon av de arter som lever i den marina miljön”, säger Edward D. Goldberg, professor i kemi vid Scripps Institution of Oceanography. Till exempel når cirka 3 000 ton kvicksilver haven varje år från naturliga kontinentala källor och 4 000 ton från fungicider och industriella processer; blytillförseln till haven från bilbränsle är “ungefär likvärdig” med den från sedimentär verkan; bekämpningsmedel, “en ny och ny ingång till den marina miljön”, är nu utbredda, och så är radioaktiva arter; och människan har infört två nya element: avloppsvatten och oavsiktliga föroreningar från människans handel. Kanske hälften av alla dessa föroreningar introduceras i havet av aktiviteter i USA

Augusti 1980

Vattnetfrågan

Denna berättelse var en del av vårt januarinummer 2022

Från “ Kol och klimat eldar forskning”: En sak att undvika är att springa runt och varna för att den antarktiska inlandsisen kommer att smälta och översvämma en hel del fastigheter. Vissa forskare har föreslagit att detta kan ske snabbt – en mycket spekulativ slutsats. Som J. H. Mercer från Institute of Polar Studies vid Ohio State University påpekade, skulle den beräknade uppvärmningen kunna smälta tillräckligt med is för att höja den globala havsnivån cirka fem meter, men detta skulle troligen ta flera århundraden. Mer sofistikerade datormodeller borde utvecklas, och det skulle vara klokt att regelbundet övervaka Antarktis is via satellit. Samtidigt finns det lite förtjänst i “skräm-helvetet-ut-av-dem”-metoden som kännetecknas av en framstående geofysiker, som stod på USA:s Capitol-trappa och angav var vattnet skulle komma för att dramatisera hans argument för att begränsa användningen av kol .


Date:

by