Redo Spelare Ett: Ernest Cline om hur hans spelare fantasy blev en Spielberg-film

Han drömde upp sin roman om en tonårig spel fanatiker samtidigt som du arbetar för internet-företag på 90-talet. Cline om hans verkliga geek-till-rikedom historia – och vad det egentligen var att jobba med Steven Spielberg

@keefstuart

Ons 28 Mar 2018 06.00 BST

A scene from Spielberg’s Ready Player One

En scen från Spielberg ‘ s Ready Player One.
Foto: Jaap Buitendijk/Warner Bros

Det tog Ernest Cline 10 år att skriva Ready Player One. Det fanns tider att han trodde att han aldrig skulle avsluta manuskript, än mindre publicera det. Men romanen, oftast in i en global online-nöje världen som heter Oasis, kom att bli en bästsäljare och har översatts till mer än 20 språk. Nu en film anpassning av Steven Spielberg är på biografer – en riktig geek-till-rikedom drama så reflekterande av boken är tomt, det verkar nästan omöjligt.

Sci-fi historia s installationen är enkel. Tonåring huvudpersonen Wade Watts är ett spel fanatiker som bor i ett slumområde utanför staden Oklahoma City, men spenderar den mesta av sin tid i den virtuella världen. Död av James Halliday, den excentriske skapare av Oasis, utlöser en skattjakt som kretsar kring Halliday ‘ s främsta käpphäst: 1980-talet popkulturen. Den som löser en serie av pussel i spelet blir dess nya miljardären VD. Wade in the hunt, sparkar i växel ett andfådd nörd empowerment fantasi.

“Wade är förkroppsligandet av mig som en tonåring,” Cline medger. “Strukturen för Ready Player One var ett roligt sätt för mig att ta alla värdelösa film-och tv-spel trivia du samla om du är en nörd och på något sätt gör det värdefullt – nyckeln till en stor förmögenhet, som det har visat sig vara för mig.”

Cline hade arbetat inom IT sedan mitten av 1990-talet, att göra teknisk support på framväxande internet-företag som CompuServe, där han insåg hur internet var på väg att förändra världen. På sin fritid var han spelar tv-spel – en hel del tv-spel. Som tonåring i Austin, Texas, i början av 80-talet, han hade sett dawn of the coin-op tid, utfodring kvartal i Pac-Man, Joust och Robotron maskiner. Som en vuxen, se hans kollegor förskansat sig i online multiplayer-spel som Ultima Online och World of Warcraft, han började föreställa sig vad som kan hända när spel, internet och virtuella verkligheten närmat sig varandra.

Spela Upp Video

2:23

Se trailern för Ready Player One – video

Vid första han dabbled i manusförfattande. “VCR landade i tonåren, och öppnat upp hela världen av film för mig, säger han. “Det gjorde mig till en uber cinephile, och jag såg alla mina favorit filmer om och om igen. Jag kände mig väldigt mycket som att Vada – mina hjältar var George Lucas, Steven Spielberg, John Milius, John Hughes. Jag skulle beställa kopior av deras manus och studera dem.”

I början av 2000-talet, Cline fick ett film manus, men filmen – Fanboys, om ett gäng barn som försöker att få tillgång till Skywalker Ranch för att se en tidig nedskärning av The Phantom Menace – var osammanhängande och obekväma. “Det tog flera år för filmen att få gjort, och mitt manus fick kraftigt förändrad, säger han, som erinrar om strider med producenter om att förändra handlingen och karaktärerna. “Det var mycket nedslående. Men det fick mig att avsluta romanen, eftersom jag ville se vad som skulle hända när jag hade total kontroll över slutprodukten, i motsats till filmer där du har nästan ingen kontroll över någonting.”

Ready Player One-kanaler 80-talet geek tvångstankar i en text som speglar språket av ny internet-kultur. Boken har ofta kritiserats för sin brist på karakterisering och dramatisk spänning: tre studier som utgör ryggraden av handlingen är hastigt redovisas, med konstant populärkulturella referenser att ersätta den karaktär inre liv. Men detta kan vara en del av sitt överklagande. Romanen läser och fungerar som ett tv-spel walkthrough guide, eller ett inlägg i ett forum om någon favorit spel stunder, det är kommentarer snarare än en berättelse. Det är en roman om människor som växte upp analysera pop kultur genom linsen av nyheter grupp favorit listor och flamma krig.

Fanboy … Ernest Cline, right, with director Steven Spielberg.

Facebook

Twitter

Pinterest

Fanboy … Ernest Cline, till höger, med regissören Steven Spielberg i Los Angeles. Foto: Eric Charbonneau/Rex/Shutterstock

Men att något distanserat förhållningssätt aldrig kommer att arbeta för en film – och inte heller var den ursprungliga pussel uppgifter. I boken, konkurrenter för Halliday ‘ s prize har att spela särskilda spel att färdigställande och för att återskapa stora delar av kult filmer som Lastbil och Monty Python och den Heliga Graal. Det är roligt på sidan, men ingen vill titta på Tye Sheridan tillbringa sex timmar på sig att få en hög poäng på Pac-Man.

Cline arbetat med co-manus Zak Penn och med Spielberg för att skapa en modifierad uppsättning av prövningar för filmen, inklusive en ny konservöppnare: en förvånansvärt levande, höghastighets-bil ras genom en virtuell stad. Den andra rättegången handlar fortfarande Wade som besöker en Oas-baserade reproduktion av en klassisk film, men det är inte WarGames. I stället har han för att navigera genom en skrämmande virtuella versionen av The Shining är Overlook hotel, komplett med spöklika tvillingar och en hiss full av blod. “WarGames inte riktigt rätt, för även om det är en bra film, det är inte så fängslande. Vi ville ha en film med en unik och hemtrevlig miljö, säger Cline. “Vi gjorde en lista av möjligheter, och när Steven såg Lysande [på det] han lyser upp. Det var en av de mest roliga [saker] för att arbeta på anpassning – matlagning upp denna Lysande funhouse hyllning, och att få se min hjälte geek ut.”

Filmen också sålunda extra tecken, i synnerhet Wade kärlek intresse, Art3mis, som också är inbyggda i Oasis och tävlar om priset. I boken, hon är en lövtunna virtuell idol, som Wade stjälkar och harries för uppmärksamhet. Hennes roll är en ensam geek ‘s dream girl: en vacker kvinna som aktier Wade’ s pop kultur tvångstankar och gillande erkänner hans referenser. Vi möter den verkliga kvinnan bakom Art3mis avatar först i slutet av romanen, då hennes funktion är att symbolisera boken är “det verkliga livet är viktigare än spel” moraliska väja.

Olivia Cooke as Art3mis in Ready Player One.

Facebook

Twitter

Pinterest

Olivia Cooke som Art3mis i Ready Player One. Foto: Jaap Buitendijk/AP

I filmen, hon leder en motståndsgrupp mot det onda IOI Corporation, som vill ta kontroll över Oasis så det kan vara massivt penningvärde. Skådespelaren Olivia Cooke, mest känd för sin roll i skräck TV-drama Bates Motel, tillägger charm och djup karaktär. Hon får ett liv utanför Wade längtan.

Cline erkänner boken är solipsismiskt fokus, och lägger det ner till hans oerfarenhet som romanförfattare. “I efterhand, ett av de sätt jag gjorde det lättare för mig att skriva romanen var med hjälp av en första-person berättelsen, säger han. “Eftersom det var en så spretig historia, förankra synvinkel med en karaktär som gjorde det lättare för mig att hålla reda på vad som pågick – jag kunde visa hela världen från hans perspektiv, men det slutade med att begränsa andra tecken. En av de största fördelarna med att återberätta historien filmiskt är att ge dem mer att göra. Istället för att Vada gör allt, Art3mis har mycket mer byrå – hon har en bakgrundshistoria och en personlig investering i att ta ner IOI.”

Spielberg ‘ s Ready Player One – 2045, virtuell verklighet är allas frälsare

Läs mer

Vad som också hjälper är att ha Spielberg ansvarig för anpassning. Direktören bekant började spela tv-spel samtidigt som du gör Käkar, sätter en kort glimt av Sega-spel Killer Hajen i filmen, och han respekterade Cline ‘ s roman. “Genom produktions-han hade en tummade exemplar av de böcker som var fylld med Post-it-lappar och markerade sektioner, säger Cline. “Han gav exemplar av boken till andra avdelningar. Så många saker från boken som aldrig var i skriptet gjorde sig i filmen eftersom han hade alla hänvisar till text för scenografi och även kostymer. När du möter Aitch för första gången, hon är klädd i den Rush-2112 T-shirt hon är klädd i romanen – det var något kostym designer tog direkt från sidan. Det var allt som man hoppas skulle ske som en författare”.

Vad filmen bekräftar, med dess härliga video game bilder och tillägg av färskare referenser (av allt från Chucky att Overwatch), är att det finns fler nördar runt än någonsin tidigare. Revelling i minnen av favorit spel, filmer och karaktärer är nu en ordinarie tidsfördriv. I 2001, Cline aldrig såg detta komma. “Att jag inte hade någon publik i åtanke när jag skrev boken, säger han. “Jag tänkte att kanske några människor som minns 1980-talet kan njuta av det, och om jag har tur så kanske det blir en kult roman i vissa kretsar. Men det föll mig aldrig in att det skulle ha mass appeal, för hur skulle den kunna vara det? Det var så specifik för just mig och mina intressen. Det fortfarande blåser mitt sinne.”


Date:

by