Terapeuter som använder AI för att göra terapin bättre

36

Forskare lär sig mer om hur terapi fungerar genom att undersöka de språkterapeuter som använder sig av med klienter. Det kan leda till att fler människor blir bättre och förblir bättre.

Av

6 december 2021Konceptuell illustration av en terapisessionKonceptuell illustration av en terapisession Karolin Schnoor

Kevin Cowley minns många saker om den 15 april 1989. Han hade tagit bussen till Hillsborough fotbollsstadion i Sheffield, England, för att se semifinalmatchen mellan Nottingham Forest och Liverpool. Han var 17. Det var en vacker, solig eftermiddag. Fansen fyllde läktarna.

Han minns att han blev pressad mellan människor så hårt att han inte kunde få upp händerna ur fickorna. Han minns hur säkerhetsbarriären kraschade bakom honom när hans lag nästan gjorde mål och publiken ökade.

Hundratals människor föll, störtade som dominobrickor av dem som klämdes in bredvid dem. Cowley drogs under. Han minns att han vaknade upp bland de döda och döende, krossad under tyngden av kroppar. Han minns lukten av urin och svett, ljudet av män som gråter. Han minns att han låste ögonen med mannen som kämpade bredvid honom och sedan stod på honom för att rädda sig själv. Han undrar fortfarande om den mannen var en av de 94 personer som dog den dagen.

En teens i kris tränar AI

Trevor Project, USA:s hotline för HBT-ungdomar, vänder sig till en GPT-2-driven chatbot för att hjälpa oroliga tonåringar – men den sätter strikta gränser.

Dessa minnen har plågat Cowley hela hans vuxna liv. I 30 år led han av tillbakablickar och sömnlöshet. Han hade problem med att arbeta men skämdes för mycket för att prata med sin fru. Han blockerade det värsta genom att dricka. 2004 remitterade en läkare honom till en praktikant som terapeut, men det hjälpte inte, och han hoppade av efter ett par sessioner.

Men för två år sedan såg han en affischreklamterapi över internet, och han bestämde sig för att ge det en ny chans. Efter dussintals vanliga sessioner där han och hans terapeut pratade via sms, håller Cowley, nu 49, äntligen på att återhämta sig från en allvarlig posttraumatisk stressyndrom. “Det är fantastiskt hur några få ord kan förändra ett liv”, säger Andrew Blackwell, vetenskapschef på Ieso, den brittiska mentalvårdskliniken som behandlar Cowley.

Det som är avgörande är att leverera rätt ord vid rätt tidpunkt. Blackwell och hans kollegor på Ieso banar väg för ett nytt tillvägagångssätt för mentalvård där språket som används i terapisessioner analyseras av en AI. Tanken är att använda bearbetning av naturligt språk (NLP) för att identifiera vilka delar av ett samtal mellan terapeut och klient – ​​vilka typer av yttranden och utbyte – som verkar vara mest effektiva för att behandla olika störningar.

Syftet. är att ge terapeuter bättre insikt i vad de gör, hjälpa erfarna terapeuter att upprätthålla en hög vårdstandard och hjälpa praktikanter att förbättras. Mitt i en global brist på vård kan en automatiserad form av kvalitetskontroll vara avgörande för att hjälpa kliniker att möta efterfrågan.

I slutändan kan tillvägagångssättet avslöja exakt hur psykoterapi fungerar i första hand, något som läkare och forskare fortfarande till stor del är i mörkret om. En ny förståelse av terapins aktiva ingredienser skulle kunna öppna dörren till personlig mentalvård, vilket gör det möjligt för läkare att skräddarsy psykiatriska behandlingar till specifika klienter på samma sätt som de gör när de skriver ut läkemedel.

En väg med ord

Framgången för terapi och rådgivning beror i slutändan på de ord som talas mellan två personer. Trots att terapi har funnits i sin moderna form i decennier finns det förvånansvärt mycket vi fortfarande inte vet om hur det fungerar. Det anses generellt vara avgörande för terapeut och klient att ha en bra relation, men det kan vara svårt att förutsäga om en viss teknik, tillämpad på en viss sjukdom, kommer att ge resultat eller inte. Jämfört med behandling för fysiska tillstånd är kvaliteten på vården för psykisk hälsa dålig. Återhämtningsgraden har stagnerat och i vissa fall förvärrats sedan behandlingar utvecklades.

Forskare har försökt studera samtalsterapi i flera år för att låsa upp hemligheterna bakom varför vissa terapeuter får bättre resultat än andra. Det kan vara lika mycket konst som vetenskap, baserat på kvalificerade terapeuters erfarenhet och maginstinkt. Det har varit praktiskt taget omöjligt att helt kvantifiera vad som fungerar och varför – fram till nu. Zac Imel, som är psykoterapiforskare vid University of Utah, minns att han försökte analysera utskrifter från terapisessioner för hand. “Det tar en evighet, och urvalsstorlekarna är pinsamma”, säger han. “Och så vi lärde oss inte så mycket ens under de decennier vi har gjort det.”