Hvordan SpaceX's massive Starship-raket kan låse op for solsystemet – og videre

28

Med den første orbitale testlancering af Starship i horisonten drømmer forskerne om, hvad det kan gøre muligt – fra rejser til Neptun til planetarisk forsvar.

Af

7. december 2021SpaceX StarshipSpaceX Starship SpaceX

Hvis alt går efter planen, vil SpaceX i næste måned opsende den største raket i menneskehedens historie. Raketten – Starship – er næsten 400 fod høj og er designet til at tage NASA-astronauter til månen. Og SpaceX’s administrerende direktør, Elon Musk, har større ambitioner: han vil bruge det til at bosætte mennesker på Mars.

Der er allerede gjort meget ud af Starships menneskelige rumflyvningsevner. Men raketten kan også revolutionere det, vi ved om vores naboplaneter og -måner. “Stjerneskib ville totalt ændre den måde, vi kan udforske solsystemet på,” siger Ali Bramson, en planetarisk videnskabsmand fra Purdue University. “Planetarisk videnskab vil bare eksplodere.”

Hvis den lever op til sin fakturering, taler videnskabsmænd allerede om at sende missioner til Neptun og dens største måne i det ydre solsystem, hvilket bringer enorme mængder rumsten tilbage fra Jordens måne og Mars, og endda udvikle innovative måder at beskytte Jorden mod indkommende asteroider.

Stjerneskib – som bliver bygget på et Texas-sted kaldet “Starbase” – består af et kæmpe rumskib oven på en stor booster, kendt som Super Heavy. Begge kan lande tilbage på Jorden, så de kan genbruges, hvilket reducerer omkostningerne. Hele køretøjet vil være i stand til at løfte 100 tons (220.000 pund) last og mennesker ud i rummet på almindelige lavprismissioner. Mængden af ​​brugbar plads i Starship er hele 1.000 kubikmeter – stor nok til at passe til hele Eiffeltårnet, adskilt. Og det har gjort videnskabsmænd begejstrede.

“Stjerneskib er ligesom wow,” siger James Head, en planetarisk videnskabsmand fra Brown University.